Erdogan újra előhúzta a menekültkártyát?

2019. szeptember 5. 20:40
Egymillió szíriai visszatelepítéséhez „kéri” az EU segítségét a török elnök.

Egymillió szíriai visszatelepítését tervezi Törökország az ország északi régiójában létrehozandó biztonsági övezetbe, jelentette ki a török elnök az Euronews híradása alapján. A páneurópai hírtelevízió szerint hangsúlyozta: ha nem kap hozzá megfelelő nemzetközi segítséget, elsősorban az Európai Uniótól, akkor megnyitja az utat a migránsok előtt Európa felé.

„Muszáj lesz megnyitnunk a kapukat. Vagy támogatnak bennünket, vagy nem tehetünk másképp. Hol van az megírva,hogy nekünk kell viselni az összes terhet?" – fogalmazott Recep Tayyip Erdogan egy pártrendezvényen.

Megszólalt Brüsszel is, az Európai Bizottság migrációügyi szóvivőjét, Natasha Bertaud idézte az Euronews: szerinte mind az EU, mind Törökország köteles betartani a köztük lévő egyezséget. Mint mondta, hisznek abban, hogy jó szellemben folytathatják a munkát török partnereinkkel. A 2016-os megállapodásban Ankara azt ígérte Brüsszelnek, hogy több milliárd eurós segélyért cserébe segít megfékezni az EU felé tartó menekültáradatot, és visszafogadja az EU-ba török területről illegálisan bejutott migránsokat.

Ismeretes, a biztonsági övezetet a szíriai határ közelében Ankara szeptember végéig hozná létre. Erdogan célja, hogy eltávolítsa a térségből a szíriai kurd erőket, és gátat vessen a menekültek áradatának – írja az Euronews.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés