A magyar párok közösen döntenek pénzügyeikről

2019. augusztus 31. 11:51
A tartós párkapcsolatban élő magyarok nagy része közös kasszán él partnerével.

A párkapcsolatban élők a pénzügyi döntéseket is együtt hozzák meg – derül ki a Budapest Bank kutatásából. A párok közel háromnegyede közös kasszán él a párjával. Külön kasszát főként a még rövid ideje együtt élők tartanak fent, illetve azok a párok, akiknél legalább az egyik félnek van jelentősebb különvagyona vagy olyan fizetési kötelezettsége, amely csak őt terheli.

Azonban hiába a közös kassza, a párok több mint felének külön bankszámlái vannak – ennek az esetek felében legtöbbször nincs különösebb oka, „így alakult”. Közös számlával leginkább a 60 év felettiek, a házasok, illetve azok a párok rendelkeznek, akik 20 évnél régebben élnek együtt.

A külön kasszán élőknél nem jellemző egyértelmű felosztás a háztartással kapcsolatos kiadások fedezése terén, a legtöbb tételt hol egyikük, hol másikuk fizeti. A nemek közti eltéréseknél jelentősebbek a jövedelem szerinti különbségek: ahol nem megosztva fedezik a költségeket, ott legtöbbször a magasabb jövedelmű fél a finanszírozó.

Kivételt képeznek a kisebb, napi szintű bevásárlások, illetve a ruhavásárlás, amely inkább a hölgyek feladata és kiadása, míg a ház körüli karbantartással kapcsolatos tételek, valamint az autó szervizelése jellemzően a férfi költsége.

A gyerekek zsebpénzéről általában közösen döntenek a szülők, azonban ha szigorúan a nemek önálló döntési szerepét nézzük, inkább a nőknek van nagyobb szava ebben – igaz, a zsebpénz forrásának biztosítása már inkább a férfiak feladata.

A megtakarítással és a hiteligényléssel kapcsolatos döntés egyértelműen közös feladat. Azok a párok, akik megtakarítanak, túlnyomó többségben mindkét fél keresetéből félretesznek, akkor is, ha egyébként külön kezelik pénzügyeiket. Kis eltérés mind a megtakarítások, mind a hiteligénylések esetében az iskolai végzettségnél látható: általában a magasabb végzettségű fél az, akinek nagyobb szerepe van a döntésben.

A többség – a szépségápoláshoz köthető kiadások kivételével – jellemzően megbeszéli párjával a költéseit, abban az esetben is, ha csupán kisebb tételről van szó.

Családi költségvetést a párok többsége csak rövid távra, az adott hónapra készít, és többségük csak fejben tervez.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nálunk ez úgy megy, hogy demokratikusan meghallgatom az
igényeket és összeadom. A kapott összeghez hozzáadom a
villanyszámlát, a kommunikációs költségeket, a fűtést, a víz és
csatornadíjat, a gépkocsifenntartás díját, az önkéntes
nyugdíjbiztosítást és két db XXL-es sportszelet árát. (E legutóbbi
az én igényem.)

Ezután a családot szembesítem a valósággal, a döbbent arcokat
fényképezni szoktam. Gyors tanakodás után a sportszeleteket
lehúzzuk a listáról.

Szerencsére a a bankkártya pinkódját és a banki átutalás
jelszavát csak én tudom, úgyhogy meg kell elégedniük azzal a
kp-val, amit csöpögtetek nekik. A mégis megvett sportszeleteket
nem vallom be nekik, mert egy szemét disznó vagyok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés