Nagyszerű Britannia, hová lettél?

2019. augusztus 29. 14:55

B. Varga Judit
Látószög blog
A sok kormos kémény már nem füstölög, a kastélyok, parkok már kevésbé idillikusak, mért legelők, ahogy kövér nyájak sincsenek.

„A hihetetlen, de igaz érzése kerített hatalmába, amikor másfél hete megjártam nagyszerű Angliát. London sokkolt a 12 évvel ezelőtti önmagához képest (Férjemet a 23 évvel ezelőttihez képest), nagykamasz fiam csak annyit mondott a visszaúton: most már érti kedvenc filmjét, a Gran Torinót, hogy Clint Eastwoodnak miből is volt elege…

Angolhon: nem nagy, már nem remek, nem is kiváló, legkevésbé nagyszerű. Ellenben zsúfolt, túl színes, túl megértő, túlságosan polkorrekt, túl megengedő, túl szexi, túl…, túl mindenen. Sok egy napra (is). És hol vannak az angolok? A sok kormos kémény már nem füstölög, a kastélyok, parkok már kevésbé idillikusak, mért legelők, ahogy kövér nyájak sincsenek (Skóciában még láttunk nyolc éve), Babits eltévedne... Sokkoló büszkeség, kaotikus városkép, talpalatnyi hely hiánya, gendersemleges mosdók, rossz utak, gaz, kóró, szemét, gondozatlan előkertek, rendezetlen porták – a fővárosban és vidéken egyaránt.

Bővebben: a helyi HÉV-ről a megállók plakátjain a munkahelyi pride-ot éltető (tanító?) hivatalos »reklámok« London főpolgármesterének ajánlásával, a Tower bejárata mellett hívogató kávézó mellékhelyiségében nem választható női mosdó, mivelhogy nincs, csak három darab semleges (71+) három parányi vízcsappal a közös térben (átlagos hetero nőként az is zavar, ha idegen férfival kell közösködnöm ilyen szituációban), aztán a Tower Bridge-nél a külön Pride hop-on városnéző busz, a meghatározhatatlan nemű utastársunk a metrón és a csókolózó melegpár a metróbejáratnál, a Temzén közlekedő turistahajó, amire látatlanban kell jegyet venni és ami jó 40 perc késés után érkezik meg (tény, hogy előre kiírták: 20 perc késés lehetséges) lehangolóbb látványt nyújtva, mint a pesti BKK-hajók a Dunán. Hongkongért tüntető ázsiaiak a Westminster előtt dobják fel a monoton sorállást az apátságba való bejutás alatt: »speak up Great Britain«. Kétórányi várakozás után bent ugyanaz a lassan mozgó tömeg  ̶  élvezhetetlen, amiért vártál. Ráadásul ragad az audioguide (nem törlik, fertőtlenítik minden használat után, mint nálunk a Terror Háza Múzeumban vagy a legszebb bajor kastélyokban), de legalább van magyar nyelvű is. A régi M7-es megrázkódtatásait felidéző autópálya, közepén burjánzó gyommal, oldalán az autókból kidobott flakonokkal, gyűrt papírral. Hajléktalanok a »tablettás« borukkal, leépült hadaró csonkaszavaikkal a megállókban és a tengerparton. Olajban tocsogó, a BAZ megyei zsíros csirkét megidéző nemzeti eledel (fish and chips) az utcán és az éttermekben, kocsmákban is, utóbbiakban nem oda illő két-háromhetes(!) és kéthónapos csecsemők, baba-mama klub a tengerparti város sörfőzdéjében. Ha ez még nem lenne elég: night-club a belvárosi öreg templomból/ban!

Night-club az angol tengerparti városban

Folyamatos elképedésemre a kiköltözött magyar rokonaim és a megismert ismeretlen honfitársaim válasza ugyanaz: »hülye angolok, angol hülyék!« Sok kultikus mondat van a Gyalog galoppban, de ez már nem a vicc kategória. A kintiek szerint London élhetetlen (egy EU-felmérés szerint Londonban a legrosszabb a közbiztonság a tagállamok nagyvárosai között: hat havi átlagos bűncselekmény ráta 100 lakosra vonatkozóan 42,53), ezért (is) költözik egyre több magyar az angol vidékre vagy haza. Nem bírják a sok nációt és az angol igénytelenséget – szól a kinti tanulság.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hasonlók a tapasztalataim. Én a '80-as években voltam először kinn, még gyerekként. A mostanihoz képest egy teljesen más világ volt. Leicester mellett, egy Gruby nevű faluban éltünk, az angol vidéken. De voltam Londonban is, amely a maihoz képest szinte felismerhetetlen volt, pedig akkor is a Nemzetközösség sokszínű fővárosa volt.

Megjegyzem Brüsszel, Frankfurt, Párizs vagy Madrid esetében is hasonló a helyzet.

A Nyugat éppen azért halott, mert a határait bevándorlók ostromolják. Érdemes lenne menned egy kört West Ham-ben, Lyon fallal körülvett (!!!) gettójában, Madrid külvárosaiban, esetleg Brüsszel Molenbeek negyedében. De egy rabbi barátom nemrég jött haza Malmöből. A helyiek figyelmeztették, hogy melyek azok a negyedek, ahol nem érdemes kippában megjelenni. A zsinagóga összes ablakán rácsok vannak, be van kamerázva az egész épület. Ugyanez a helyzet Párizs zsidó iskoláiban is.

Jól teszed. Érezd jól magad Németországban, erőt, egészséget hozzá.

Párizs is megér egy misét.

Trükkösek az ablakaik: ami kétszárnyúnak néz ki, az egyik fele sokszor fix, ami meg nyitható, az kifelé nyílik. Az emeleten mosd meg te kívülről:-)))) Ezért vannak az ablakmosó iparosok.
A két csapot már sok helyen lecserélték keverőcsapra.
Az előkertek azért olyan gondozatlanok többségében, mert albérlők laknak a házban, ők nem foglalkoznak ilyennel.

Nagyszerű Britannia sülyedni kezdett abban a pillanatban, hogy 1939 szeptemberében, minden ok nélkül, hadatüzent Németországnak.

A bécsi izraeli követség előtt már 1975-ben 7/24 őrség állt. Akkor még csak vendégmunkás imádat járta.

Ezt még most is üvöltve éneklik:
Rule, Britannia! Britannia, rule the waves!
Britons never, never, never shall be slaves.

When Britain first, at heaven's command,
Arose from out the azure main,
This was the charter of the land,
And Guardian Angels sang this strain:

Rule, Britannia! Britannia, rule the waves!
Britons never, never, never shall be slaves.

The nations not so blest as thee
Must, in their turn, to tyrants fall,
While thou shalt flourish great and free:
The dread and envy of them all.

Rule, Britannia! Britannia, rule the waves!
Britons never, never, never shall be slaves.

Magyarul:

Anglia uralkodj! Uralkodj Anglia a tengerek felett!
A britek soha, soha, soha rabszolgák nem lesznek.

Mikor Anglia az ég parancsára
először kiemelkedett a kék tengerből,
ez volt a törvénye a földnek
és az Őrangyalok énekelték e dallamot:

Anglia uralkodj! Stb.

A nemzetek, melyek nem oly áldottak mint te
Sorban az önkény uralma alá esnek,
Míg te virágzol naggyá és szabaddá,
Mindannyiuk félelmére és irígységére.

Anglia uralkodj! Stb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés