A keresztény szabadságról

2019. augusztus 27. 7:06

Nagy Ervin
Magyar Hírlap
Ha a liberális jogok végtelen kiterjesztését nézzük, akkor hol a másik szabadságjogának határa?

„A liberális logikával egyébként a józan paraszti ész is megbirkózik. Például az egyéni szabadságjogok egyik legérzékenyebb ügyében, a melegjogok megfogalmazásakor is megszólal a normalitás tiltakozó hangja. De az is igaz, hogy a józan ész által vezérelt ember hamar felteheti azt a kérdést is, hogy ha a liberális jogok végtelen kiterjesztését nézzük, akkor hol a másik szabadságjogának határa? Mert hol is húzzuk meg a határt? Ha a homoszexuális párok házasodhatnak, és gyermeket is örökbe fogadhatnak, akkor vajon nem ütköznek-e bele egy-egy gyermek egészséges testi és lelki fejlődéshez való jogába? A kérdés költői, ennek ellenére jól mutatja azt, hogy az egyének közti ilyesfajta »egyensúlyozás« könnyen kerülhet annak csapdájába, hogy a gyengébb élőlény (ebben az esetben egy gyermek) jogai veszítenek.

A keresztény szabadság fogalom egyik alapját Máté evangéliumában olvashatjuk. »Mindazt tehát, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is hasonlóképpen tegyétek meg velük« (Máté 7:12).

Ez minden magyarázat nélkül érthető elv. Ha mindezt kiegészítjük azzal a leginkább konzervatív politikai alapvetéssel, hogy a természetes közösségek, azaz a család, a nemzet és hitbéli csoportok is ugyanolyan védelemre, sőt, gyakran ugyanolyan pozitív diszkriminációra »szorulnak«, mint az egyén, akkor meg is kapjuk a kereszténydemokrácia, azaz az egyik illiberális demokrácia típusának szabadságfelfogását. A legfontosabb azonban, hogy az egyes jogszabályokban is ezt lássuk viszont. És, ha az elmúlt tíz év társadalompolitikai céljait szemléljük, akkor láthatjuk is, de még jó pár évig látnunk is kell, mert egy ilyesfajta, értékelvű »áthangolás« nem egy ciklus alatt valósul meg.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hú, de intellektuális és lényeglátó!

A keresztény szabadság arról szól, hogy a Szentháromság szeretet-léte előzetesen elkötelez, tehát túlcsordulóan megajándékozottként szabadon továbbadható és továbbadandó minden.

1. Ezt tőle kérdezd meg.
2. Itt most a filozófiai síkról van szó.

Mindazt tehát, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is hasonlóképpen tegyétek meg velük. Ez a törvény és a próféták. Mt 7,12

Az Aranyszabályban Jézus a kezdeményezést a segítést hangsúlyozza. Az embernek ki kell lépni magából, nem egyszerűen elvárni, hogy az emberek jók legyenek hozzánk, meglássák a problémáinkat és segítsenek, hanem először nekünk kell törődni tanúságot tenni a szeretetről, a jóakaratról, és akkor elvárhatjuk az ő segítségüket.

A törvény és a próféták az egész ószövetségi Szentírást, vagyis az egész kinyilatkoztatást jelentette.

A keresztény "családfelfogásnak" bizony hogy a szerkezet az alapja és a gyermekek a pillérei.

Tovább gondolva. A magunk erejéből és Isten segítségével.

Valaki ráérős igazán rákereshetne, hogy hányan értekeztek a keresztény szabadságról Orbán tusványosi beszéde előtt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés