Kettős mérce

2019. augusztus 27. 7:31
Kis Ferenc
Magyar Nemzet
A magyar kormány a kerítés megépítése óta 504 milliárd forintot fordított határvédelemre, ebből állna Brüsszel 6,6 milliárdot.

„Két év elteltével most úgy határozott a hamarosan távozó uniós testület, hogy húszmillió eurót, 6,6 milliárd forintot megtérítenek a kiadásainkból, de ez kizárólag ebben az évben, a magyar–szerb határszakaszon járőrszolgálatot teljesítő állomány finanszírozására fordítható. Nehéz eldönteni, hogy a pitiánerségük vagy az álszentségük a felháborítóbb.

A magyar kormány ugyanis a kerítés 2015-ös megépítése óta eddig 504 milliárd forintot fordított határvédelemre. Ehhez képest a migrációpárti Juncker-bizottság alamizsnát dobna hazánknak, de a bevándorlást szervező NGO-k uniós támogatását a korábbi összeg többszörösére emelték az idén. A Soros-szervezeteknek és más hasonló álcivileknek öntik a pénzt, miközben arról beszélnek, hogy nekik is fontos az unió határainak védelme, de fizetni nem igazán akarnak érte.

De nem is mérnek egyenlő mércével, hiszen korábban Spanyolország jelentős összeget kapott a marokkói exklávék határkerítésének megerősítésére, mint ahogy Lettországnak is fizettek azért, hogy az oroszokkal közös határszakaszt lezárja a migránsok elől. Bulgária a törökökkel közös határon – részben uniós pénzből – a magyar kerítéshez hasonló védelmi rendszert húzott fel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt írta a Magyar Nemzet derék Kis Ference:
"Orbán Viktor 2017-ben fordult Jean-Claude Junckerhez, hogy a bizottság a sokat hangoztatott szolidaritás jegyében felerészben járuljon hozzá a kerítés építéséhez és a védelem költségeihez.
Két év elteltével most úgy határozott a hamarosan távozó uniós testület, hogy húszmillió eurót, 6,6 milliárd forintot megtérítenek a kiadásainkból, de ez kizárólag ebben az évben, a magyar–szerb határszakaszon járőrszolgálatot teljesítő állomány finanszírozására fordítható."

Ehhhemmm... behhhemm...
1.)
2019.02.23., index.hu
"Brüsszel másfél éve tett ígéretével ellentétben
még mindig
nem adott egyetlen fillért sem a magyar határvédelemre,
mondta
egy sajtótájékoztatón Hollik István kormányszóvivő az MTI szerint.
Orbán Viktor miniszterelnök
2017 őszén
levélben kérte az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert, hogy Brüsszel 50 százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelem addigi költségeihez.
Hollik és Orbán szerint szerint a kerítéssel Magyarország nem csak saját, hanem az Európai Unió külső határait is védi. A határvédelmi költségek
a kérelem benyújtásakor (2017 őszén)
több mint 270 MILLIÁRD FORINTRA rúgtak, ez az összeg pedig azóta emelkedett, mondta Hollik."

2.)
Az Európai Bizottság az Indexnek az erre vonatkozó kérdésére azt írta, „az EU külső határainak védelme közérdekű kérdés, amelyet 2015 óta az uniós migrációs akcióterv prioritásaként kezelünk, és ennek megfelelően az Unió segíti az összes tagállamot az EU külső határainak védelmében”.
Az uniós jogalkotó és végrehajtó szerv cáfolta a magyar kormányzati retorikát,
azt közölte, hogy
a.)
a nemzeti programok keretein belül a Bizottság már több mint 110 MILLIÓ EURÓS pénzügyi támogatást nyújtott Magyarországnak a külső határok, a biztonság és a migráció kezelésére a 2014–2020-as időszakra. EBBŐL – mint az a magyar migrációs stratégiában előre meghatározottan szerepelt – több mint 52 MILLIÓ EURÓT szánt a kormány a határvédelemre,
ám a Bizottság szerint
15,2 MILLIÓ EURÓT FIZETTEK KI EDDIG, A TÖBBIT UGYANIS A MAGYAROK NEM HÍVTÁK LE.
b.)
A válság idején kért sürgősségi támogatások kapcsán a Bizottság azt írta: a Bizottság „soha nem ígér további támogatást, de szükség esetén bármely tagállam sürgősségi finanszírozást kérhet az EU migrációs, határ- és biztonsági alapjainak keretéből. A Bizottság ezt követően értékeli a finanszírozási kérelmet az uniós joggal összhangban, és ezután további sürgősségi finanszírozást biztosíthat egy tagállamnak.”
c.)
Ez meg is történt, hiszen 2014-BEN és 2015-BEN Magyarország három sürgősségi segélyt kapott az EU-tól 6,26 MILLIÓ EURÓ értékben. „Sajnálatosnak tartjuk azonban, hogy Magyarország szerény végrehajtási arányban részesül e három támogatásban, mivel csak A FORRÁSOK MINTEGY 33%-ÁT HASZNÁLTÁK FEL" – írták, azaz a magyar kormány szintén NEM HÍVTA LE a sürgősségi segélyeket sem.
d.)
Az Orbán Viktor 2017 őszi levelét követő segélykérés is érdekes fénybe kerülhet, hiszen azt HIVATALOS igényként csak 2018 FEBRUÁRJÁBAN nyújtotta be a kormány. Ráadásul a 800 MILLIÓ EURÓ ÖSSZEGŰ, sürgősségi finanszírozásra irányuló magyar KÉRELMET a Bizottsággal folytatott egyeztetések során A KORMÁNY MEGVÁLTOZTATTA, „felülvizsgálták a kért összeget”, amelyet a VÉGSŐ IGÉNYBENYÚJTÁSBAN valójában már „csak” 54 MILLIÓ EURÓBAN határoztak meg.
e.)
2019 februárjában a Bizottság úgy döntött, hogy 20 MILLIÓ EURÓT ítél oda Magyarországnak ÚJABB SÜRGŐSSÉGI HATÁRVÉDELMI SEGÉLYKÉNT, az erről rendelkező határozatot pedig most a magyarországi és a Bizottság közötti támogatási megállapodás aláírásával kell megerősíteni. A Bizottság ezután fizeti ki a 20 millió eurót, amit a kormánynak nyilván tudnia kellene.

Mindez azt jelenti, hogy Magyarország 136,26 MILLIÓ EURÓ, azaz mai árfolyamon mintegy 43 MILLIÁRD 600 MILLIÓ FORINT körüli összeget kap 2020 végéig az Európai Uniótól határvédelemre és a migráció kezelésére, ebben pedig többszöri pluszjuttatás is van.
...
Orbán nem először kísérelte meg bevetni a „pénzes cselt” az Európai Bizottság ellen, csakhogy annak idején, miután 2017 őszén pénzt kért, Jean-Claude Juncker személyesen vissza is írt a magyar kormányfőnek, levelében pedig az Európai Bizottság elnöke emlékeztette Orbánt, hogy az EU eddig milyen forrásokat ajánlott és biztosított Magyarországnak a menekültválság kezelésére.
A listán szerepelt például,
hogy Magyarország hozzáfér egy összesen 40 MILLIÓ EURÓS (12 MILLIÁRD FORINTOS) kerethez, amelyet a belső biztonsági alapból különítettek el hazánknak határvédelemre.
De Juncker már akkor felrótta a Brüsszel ellen kampányoló Orbánnak,
hogy 2015 ÓTA A MAGYAR KORMÁNY NEM HÍVTA LE azt a 6,25 MILLIÓ EURÓT (nagyjából 1,9 MILLIÁRD FORINTOT), ami három sürgősségi alapból állt az ország rendelkezésére szintén határvédelemre."

Szóval,
– a 2017 őszi 270 milliárd forintból
(amiben ugye, a kettős kerítés megépítésének költségei is benne voltak – az elsőnél sokkal erősebb és drágább második kerítés egyébként 4,8 milliárd forintba került),
– 2019 nyár végére, kevesebb, mint 2 év elteltével,
(234 milliárdos növekedéssel) már 504 milliárd forint lett.

Amely összeg hihetőségének megítélésekor tessék összevetni
a fenti cikkben szereplő EU-s összegeket
a "Brüsszel nem adott egyetlen fillért sem a magyar határvédelemre" szövegű kormányzati hadovával...

(:–((((((((((

"De akkor hasonlítsuk össze a kormányzati negyed 10 milliárdos tervével. Mondom: tervével."

Kár volt mondanod.
Merthogy ordas nagy HAZUGSÁG.

A kormányzati negyed terve NEM került 10 milliárd forintba.
A milliárdos tétel a telek megvásárlása (8,5 milliárd) volt,
ami
most már nem is felesleges kiadás,
mert oda építik a Városligetből kitelepítendő Nagycirkuszt
(a Nemzeti Cirkusművészeti Központot).
Nesze forrás
(a Magyar Nemzet neked biztosan okés):
https://magyarnemzet.hu/belfol..

Mellébeszélned OSTOBASÁG.

Azt állítottad,
hogy a kormányzati negyednek 10 milliárdos volt a TERVE.
Erre én azt válaszoltam,
hogy ez részedről ordas nagy HAZUGSÁG,
mert a milliárdos tétel a telek megvásárlása (8,5 milliárd) volt.
Ld. például itt:
https://www.origo.hu/itthon/20..

Erre te most nekiállsz mellébeszéni
arról,
– hogy "felépült a negyed vagy nem?",
– hogy a déli határon épült "kerítés nyomvonalán is kisajátítások voltak".
Ezzel a mellébeszéléssel
nem mentheted a hazugságodat.
A kormányzati negyed TERVE NEM VOLT 10 milliárdos terv.
Kész. Ennyi.

Hát nem!

HA te azt állítod,
hogy a 11:18-as beírásomban szereplő,
Magyarország által lehívott és le nem hívott
EU-s összegek
"egész konkrétan a befogadó táborok létesítésére szolgáltak volna"
AKKOR
ezt a te saját állításodat bizony, NEKED kell bizonyítanod
(ellenőrizhető források megadásával, persze).
Jöhet!

Óra indul...

U.i.:
"Elvtárs az öreganyád kínja!"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés