Brazília elutasítja a G7-ek 20 millió dolláros gyorssegélyét

2019. augusztus 27. 7:26
Jair Bolsonaro óva intette a nagyhatalmakat attól, hogy beavatkozzanak Brazília belügyeibe.

A brazil kormány elutasítja a G7-ek 20 millió dolláros gyorssegélyét az Amazonas-medencében pusztító erdőtüzek megfékezésére – közölte Onyx Lorenzoni, Jair Bolsonaro brazil elnök kabinetfőnöke hétfő este, ezzel szemben a kormány egyik tagja azt mondta, hogy örömmel fogadnak minden segítséget.

Lorenzoni kijelentette, hogy a pénzt inkább az európai erdőségek újratelepítésére kellene fordítani. Az AFP francia hírügynökség szerint a brazil elnöki hivatal megerősítette a gyorssegély elutasítását, a brazil környezetvédelmi miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy minden segítséget örömmel elfogadnak. Ricardo Salles kijelentette: a brazil nép és a brazil kormány dönt majd arról, hogy miképpen használják fel az (erre a célra küldött) pénzforrásokat. „Mindenesetre, mindig szívesen fogadjuk a segítséget” – tette hozzá.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn jelentette be a G7-országcsoport biarritzi csúcstalálkozóján az Amazonas-medencében fekvő országoknak szánt támogatást, illetve egy hosszú távú globális projekt kezdeményezését az amazóniai esőerdő védelmére. Az elképzelések szerint az azonnali segélyből tűzoltó repülőgépeket küldenek majd az amazonasi esőerdő fölé. A hosszabb távú projekt pedig az erdőségek újratelepítését célozza, ezt majd az ENSZ Közgyűlésén fogják véglegesíteni szeptember végén, és Brazília hozzájárulására is szükség lesz.

Jair Bolsonaro viszont óva intette a nagyhatalmakat attól, hogy beavatkozzanak Brazília belügyeibe. Szerinte elfogadhatatlan, hogy Macron személyes politikai tőkét akarjon kovácsolni az erdőtüzek által okozott „nemzetközi válság” ügyével. Bolsonaro szerint ezzel úgy kezelik Brazíliát, mintha gyarmat vagy senki földje lenne.

Bolsonaróra az erdőtüzek miatt egyre nagyobb nemzetközi nyomás is nehezedik, miután a Föld tüdejének is nevezett, lángokban álló esőerdő képei bejárták a világsajtót, és nemzetközi felháborodást váltottak ki.

A francia államfő Bolsonaro – sokak által megkérdőjelezett – környezetvédelmi politikájának tulajdonította azt, hogy nőtt az amazonasi esőerdőt is sújtó erdőtüzek száma.

Az Amazonas medencéje nyolc ország területén fekszik, és 6,3 millió négyzetkilométeres területével Dél-Amerika több mint harmadát foglalja el, a legnagyobb részét esőerdő borítja. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem emberek gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet.

(MTI)

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az előirányzott 27% - os erdősültség eléréséhez kb 500 000 ezer ha erdő telepítése szükséges még."

Ez már talán nem fog sikerülni, egyre nagyobb a szükség a területekre a napelemek számára.

Úgy látom, te sem fogod fel, hogy az állandóan, kényszeresen növekvő gazdaság, és az általa szükségszerűen károsított természet között melyiknek a pártjára kéne állnod. Marad tehát a Greta Thunberg szintű idiotizmos, a maga közhelyeivel.

Tudom, soha nem ismered el, de lehet, hogy van, aki nálad jobban ért ehhez:

https://mandiner.hu/cikk/20190..

Igen, ez az alumínium. És a többi tényező?

Ne feledkezzünk meg a szép szólamokba foglalt ötletek gazdaságosságáról sem. Mert lehet, hogy a fejlődés hajszolásához nem járulnak hozzá.

Kellene. Ezt így bárki könnyen kimondhatja, de az ájultan tisztelt nyugati kultúrában ezt nem tudják? Őket kéne felvilágosítanod, hogy ne Gretát majmolják, hanem téged hallgassanak meg.

Nem én találtam ki, csak olvastam. Évi 1 százalékos fejlődés 70 év alatt meg kétszerezi a gazdaságot. Ez az elmélet, a gyakorlat viszont az, hogy ez alatt a fejlett világ létszámában kb. 30%-kal lecsökken, míg az afrikaiak kétszer annyian lesznek, és semmit nem tudnak hozzá tenni a fejlődéshez, viszont mindent elkövetnek, hogy részesedjenek az eredményekből.

A németek jelentik a nyugati kultúrát? Elkeserítő, mert úgy tűnik, nem sokáig. Igaz, a nyugati kultúra már önmagában eléggé vitatható fogalommá vált.

Ázsiát nézve ők elég messzire jutottak, nagyobb tényezői a világnak, mint az önmagát fényező nárcisztikus Európa. De az is jellemző, hogy az önmagukat imádó G7-ek közé nem fér be a világon második kínai, vagy a világon hetedik indiai gazdaság. Igaz, ezek nem mindenféle értékeket kergetve, hanem a lényegre koncentrálva jutottak idáig. Európa pedig értékeit hangoztatva egyre lejjebb fog csúszni ezekhez képest.

Szerencsére csak a bozótos ég. A nerbolsik szellemi lángoszlopa megmondta.

A német orvos miért megy Svájcba, vagy máshová dolgozni, hogy aztán magyar, vagy más országból jövő orvosokkal kelljen pótolni? Otthon üldözik?

12:44-nél tőled kérdeztem.

Ugyan, ugyan...
Először is, a baloldali kormányzású Brazíliában az erdőtűz, -égetés, haladó, demokratikus megoldási módja volt a szegények táplálásának...
Nem így Bolsonaro, a rasszista-fasiszta, hitleri elnök alatt..., ilyenkor a Föld tüdejét égeti a nácija...

Gyurcsány még erre sem volt képes.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés