Ég a világ

2019. augusztus 26. 9:22

Hargitai Miklós
Népszava
A magyar kormány a jelek szerint szeret a tűzzel játszani.

Ha valakinek izzó levegő kerül a tüdejébe, az általában az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenved. Amennyiben az Amazonas-menti esőerdő valóban a Föld tüdeje, akkor… fölösleges folytatni: tényleg az életünkkel játszik mindenki, akinek ehhez a tűzhöz köze van.

A magyar kormány a jelek szerint szeret a tűzzel (a fenti logika alapján: az élettel) játszani. Egy-egy ünnepinek szánt Áder- vagy Kövér-nyilatkozat után az ember egyszerre hiszi és reméli, hogy talán-talán elértük végre a mélypontot. De aztán meggyullad az erdő, és miközben a nagypolitika tisztességesebb szereplői azon morfondíroznak, hogy mivel tudnák rászorítani Brazília elnökét az egész bolygót fenyegető erdőpusztítás megfékezésére, az Orbán-kabinet szép csöndben jól bevásárol a brazíliai marhahúsból. A dél-amerikai őserdőket jellemzően a marhák, pontosabban a marhatenyésztésből hasznot húzó, Bolsonaro elnökkel cimboráló nagygazdák kedvéért szokták felégetni, és aki épp a formálódó nemzetközi bojkott idején köt üzletet az erdőgyilkosokkal, azt erkölcsi értelemben, a lényeget tekintve semmi sem különbözteti meg azoktól, akik a lángot föllobbantották.

Ha már az erkölcsnél tartunk: Oroszország a Krím-félsziget elfoglalása és a független Ukrajna szerződésszegő megtámadása miatt szintén bojkott alatt áll, ami azonban a mi morális kérdésekben sziklaszilárd vezetőinket mégsem akadályozta meg abban, hogy az európai szabályokat megkerülve atomerőművet és metrót vásároljanak tőle. Mondjuk az a szankciórendszer, amely simán lehetővé teszi az atom- és a metróbizniszt annak ellenére, hogy a paksi ügyletet finanszírozó bank több vezetője név szerint is uniós tiltólistán van, Lázár János egykori miniszter ma is érvényes szavaival »annyit is ér«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU szabályai egyáltalán nem gátolják az németeket abban, hogy az oroszokkal üzleteljenek, például az új gázvezeték ügyében, vagy a Moszkva mellett épülő Mercedes gyár építésében. Hargitai mit szól ehhez?

2050 után akar rákapcsolni, azért nem írta alá a CO2 "egyezményt". Akkor akarja felgyújtani az összes erdőt.
Fordítsuk komolytalanra a szót. az esőerdőben a fák által megkötött szén-dioxid el s bomlik a körforgásban. Ha ne így lenne, a termőréteg már több száz, vagy ezer méter vastag lenne.
Épp ezért gyújtanak újabb területeket, mert a vékony réteg miatt rohamosan csökken a termőtalaj.
Ha szervesanyag oxigénszegény, vagy alacsony hőmérsékletű helyre kerül, az csökkenti a levegő CO2 tartalmát. Pl. tengerek aljzatára lesüllyedt szerves anyag, vagy mocsarak,...stb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés