Parragh: Óriási verseny van a világban a szakképzett munkaerőért

2019. augusztus 25. 16:04

A magyar szakképzés erősödését mutatja, hogy megfordult a trend, tíz év után először szeptemberben többen kezdik meg tanulmányaikat szakgimnáziumban, mint az általános gimnáziumban – emelte ki Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

2019. augusztus 25. 16:04

Óriási verseny van a világban az országok között a szakképzett munkaerőért, ebben Magyarország jó helyen áll, mutatja ezt az is, hogy minden eddiginél több szakmában tudott versenyzőt nevezni a fiatal szakemberek világversenyére – nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI-nek, miután Kazanyban vasárnap felkereste a WorldSkills rendezvényen induló magyar versenyzőket.

Kiemelte, a magyar szakképzés erősödését mutatja, hogy megfordult a trend, tíz év után először szeptemberben többen kezdik meg tanulmányaikat szakgimnáziumban, mint az általános gimnáziumban. 

A szakképzés társadalmi elismertségének növekedését jelzi, hogy a szeptemberben kezdődő tanévben szakgimnáziumban 31 157, általános gimnáziumban 28 738, szakközépiskolában 17 593, szakiskolában 1088, készségfejlesztő iskolában 311 tanuló kezdi meg tanulmányait – mutatott rá.     

Meg kell győzni a szülőket is arról, hogy szakmát tanulni küldjék a gyerekeket

Parragh László szerint a szakképzés erősödéséhez hozzájárult az is, hogy a társadalomban egyre inkább  közbeszéd tárgya egy szakma megszerzése. Tudatosult a fiatalokban az is, hogy a szakmák az alkotás örömét is jelentik, és talán ami a legfontosabb, megélhetést, biztos egzisztenciát adnak, kellő ambíció esetén pedig a továbbtanulás is biztosított. Ahhoz, hogy a szakképzésben bekövetkezett trendforduló tartós legyen meg kell győzni a szülőket is arról, hogy szakmát tanulni küldjék a gyerekeket, emellett a kamara és a vállaltok közötti együttműködést erősíteni kell – fejtette ki.

A kamara elnöke úgy látja, a WorldSkills verseny egyértelműen mutatja, hogy minden ország számára kiemelkedő jelentőségű a szakképzés. Kazanyban 1300 fiatal szakmunkás versenyez 63 országból, és a kevésbé fejlett térségekből is érkeztek magas képzettséget igénylő szakmában versenyzők. Magyarország méretéhez képest átlag feletti részvételi lehetőséget tudott elérni, 22 szakmában 24-en versenyeznek a magyar csapatban – mondta Parragh László. 

Egyértelműen mutatja a WorldSkills verseny azt is, hogy lebomlanak a határok a közép és a felsőfokú oktatás között, a szakmunka elvégzése technikusi végzettséget igényel - tette hozzá.

Felidézte, a térség rendszerváltó országai azzal a problémával szembesültek, hogy a jól képzett munkaerejük java elment, a maradék pedig minőségében és mennyiségében kevés a gazdaság növekedésének támogatásához. Magyarország ezzel a problémával jóval korábban kezdett foglalkozni a többi országnál, a megoldást jelentő lépéseket  meg kell tenni ahhoz, hogy az ország gazdasági előnyét a szakember-utánpótlásban is meg tudja erősíteni. A kamara egyértelmű álláspontja, hogy értékteremtés, jól képzett szakmunkás nélkül egy ország nem lesz sikeres – fogalmazott Parragh László.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2019. augusztus 26. 08:27
A magyar ellenzék szerint zsákutca, ha valaki szakmát tanul, most kiderül a világon mindenütt megbecsülik őket!
avízazúr
2019. augusztus 25. 22:22
"Egyértelműen mutatja a WorldSkills verseny azt is, hogy lebomlanak a határok a közép és a felsőfokú oktatás között, a szakmunka elvégzése technikusi végzettséget igényel - tette hozzá." Na, ezt értelmezze valaki! Ilyen zagyvaságot csak Parragh tud mondani.
Kup Lung
2019. augusztus 25. 22:19
A szakközép iskolákban (leánykori nevük szakmunkás képzők ) olyan mérvű a tanulók érdektelensége ,a nem tanulás hogy írni olvasni sem tudnak rendesen. Nemhogy komplexebb feladatokat megoldani ,értelmezni. Igaz nincsenek jól felszerelt tanműhelyek sem és már lassan jó oktatók sem. ----- Az új szakgimnáziumok (a régi szakközép iskolák) azoknak valók akik (legalább nagyjából )tudják mik akarnak lenni gyerekként már . Ha valaki jó eszű de fogalma sincs mi akar lenni 14 évesen (miért is tudná pontosan mindenki ,én sem tudtam mégis jól fizetett több diplomás lettem) ,akkor inkább menjen általános gimnáziumba továbbra is, aztán majd választ 4 év múlva szakirányt. Felesleges kiábrándítani ,kiégetni egy fiatalt számára érdektelen szakmával. Inkább 2 nyelvet tanuljon meg rendesen a gimi alatt. De azt tanulja meg! ----- Mindenkiből hiány van egyéb iránt (kivéve pár területet pl . marketing, kommunikáció) ha így nézzük a dolgokat. A jó takarítótól a jó orvosig, a jó biztonsági őrtől a jó IT mérnökig többet lehetne foglalkoztatni. De annyi fiatal van amennyi. .A legrosszabb azonban a motiválatlan fiatal. A legnagyobb gond ez manapság ahogy látom a helyzetet. Ezért írtam oda a jó jelzőt. Mert csak kellően motiváltan lehet bárki jó bármiben!
Kegyes urunk Karolus
2019. augusztus 25. 17:50
Korábban kellett volna, nem minden hülyének büfé-ruhatár szakos diplomát osztogatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik