Irán is végrehajtott egy rakétatesztet

2019. augusztus 24. 11:17
Éppen az ilyen tesztek miatt lépett ki az USA az atomalkuból.

Irán új rakétát tesztelt – idézte a Forradalmi Gárdát vezető Hosszein Szalamit, a Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség szombaton. „Országunk mindig változatos védelmi és stratégiai rendszerek tesztelésének helyszíne, és ezzel folyamatosan növeljük elrettentő erőnket” – mondta Szalami. Hozzátette, hogy „a tegnapi is a nemzet egyik sikeres napja volt”. Ebből arra lehet következtetni, hogy a rakétateszt előző nap, pénteken történt. A parancsnok nem árult el információkat a rakétáról.

Irán a héten saját fejlesztésű, nagy hatótávolságú, hordozható föld-levegő rakétavédelmi rendszert mutatott be Bavar-373 néven. A helyi média az orosz Sz-300-as vetélytársaként jellemezte a hazai fejlesztésű rakétavédelmi rendszert. Az iszlám köztársaságban jelentős változások zajlottak a fegyveriparban az elmúlt években. A nemzetközi szankciók és embargók hatására Teherán kiterjesztette a hazai fejlesztésű fegyverek körét. Ugyanakkor nyugati katonai elemzők szerint Irán gyakran túloz, ha katonai képességeiről van szó.

Az iszlám köztársaság rakétaprogramja volt az egyik ok, amely miatt az Egyesült Államok tavaly felmondta az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut. Azóta elmérgesedett a viszony Washington és Teherán között. Irán júniusban lelőtt egy amerikai katonai felderítő drónt a Perzsa-öböl fölött arra hivatkozva, hogy illetéktelenül behatolt légterébe. Az Egyesült Államok szerint az incidens nemzetközi légtérben történt a Hormuzi-szoros fölött.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés