Merkel, Macron és Johnson is aggodalmát fejezte ki a lángoló Amazonas miatt

2019. augusztus 23. 16:10

A kormányfők kezdeményezték, hogy az ügy kerüljön napirendre a G7 csoport hétvégi csúcstalálkozóján.

2019. augusztus 23. 16:10

A brit kormányfői hivatal tájékoztatása szerint a miniszterelnök a biarritz-i csúcsértekezleten megragadja majd az alkalmat, hogy a természet védelmére szólítson fel.

Boris Johnsont „mély aggodalommal tölti el az amazonasi esőerdőkben kialakult tüzek számának növekedése és az, hogy milyen hatással bír ezen értékes élőhelyek tragikus megsemmisülése” – fogalmazott a kormányfő szóvivője.

Nyilatkozatával a brit miniszterelnök csatlakozott Emmanuel Macron francia államfőhöz és Angela Merkel német kancellárhoz. 

Ég a házunk. Szó szerint. Lángokban a tüdő, amely a bolygó oxigénjének 20 százalékát termeli” – írta a francia elnök pénteken a Twitter közösségi portálon. Emmanuel Macron nemzetközi válságnak nevezte a pusztítást, és felszólította a G7-országok vezetőit, hogy vitassák meg ezt a „vészhelyzetet”. Kommentárok emlékeztettek arra, hogy Franciaország egyik tengerentúli megyéje, Francia Guyana az Amazonas-medence peremén fekszik. 

Sajtóértesülések szerint a francia elnök kilátásba helyezte, hogy vétót emel az Európai Unió és a dél-amerikai országok közötti szabadkereskedelmi egyezmény elfogadása ellen. A német kancellár a szóvivője útján „megdöbbentőnek és fenyegetőnek” nevezte a tüzeket, és meggyőződését fejezte ki, hogy az ügyet napirendre kell tűzni a G7-csúcsértekezleten. 

António Guterres ENSZ-főtitkár szintén aggodalmainak adott hangot. „A globális klímaválság közepette nem engedhetjük, hogy még több kár érje az oxigén és a biológiai sokféleség egyik legfontosabb forrását. Az Amazonas-vidéket meg kell védeni” – fogalmazott a Twitteren.

Jair Bolsonaro brazil elnök civilszervezeteket tett felelőssé a tűzesetekért, és azzal vádolta őket, hogy azért perzselik fel az amazonasi őserdőt, hogy ártsanak a kormányának. Emmanuel Macron szavaira reagálva a közösségi hálón úgy fogalmazott, hogy a francia elnök idejétmúlt kolonialista gondolkodásmódról ad tanúbizonyságot azáltal, hogy az Amazonas-vidék országai részvétele nélkül akarja megvitatni az Amazóniával kapcsolatos ügyeket. 

Az amazonasi esőerdő a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. Hozzávetőleg egymillió őslakos és hárommillió növény- és állatfajta él a vidéken. Műholdas felvételek szerint Brazília-szerte 85 százalékkal nőtt a tűzesetek száma az idén az előző évhez képest, főként az Amazonas vidékén. Környezetvédők állítják, Jair Bolsonaro elnök bátorítja a fakitermelőket és a földműveseket, hogy irtsák az őserdőt, így szerezve területeket maguknak. 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marula
2019. augusztus 24. 09:27
Egy jó tárgyalás mindig segít - ezt tudjuk. De méginkább segítene, ha a világ vezető nagyhatalmai azonnal küldenének oda segítséget.
békalepcse
2019. augusztus 23. 17:47
Addig tanácskoznak, amig leég a teljes erdő.... Utána majd sajnálkoznak.
KBA98
2019. augusztus 23. 17:28
és ezzel kész?
Csigorin
2019. augusztus 23. 16:38
Talan nem kene megvonni az esoerdore adott lovet, ha mar mas erdejet akarjak hasznalni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik