Nem szerette a pártokat

Kamupártos múltja van az ellenzék soproni jelöltjének

2019. augusztus 22. 9:10

Írta: Kereki Gergő
Megfordult a Fidesz környékén, aztán egy kamupárttal próbált szerencsét, végül az MSZP-SZDSZ volt polgármesterét segítette az ellenzék magát függetlennek mondó soproni polgármesterjelöltje. Ha komolyan vesszük saját korábbi programját, el sem indulhatna a választáson.

Bár Varga Norbert, a soproni ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltje augusztus 15-i sajtótájékoztatóján független, civil jelöltként mutatta be magát, portálunk információi szerint Varga először a Fidesz és a polgári körök környékén fordult meg, később egy kamupàrt alapításába is belevágott, 2014-ben pedig az ellenzéki polgármesterjelölt, a korábban az MSZP-SZDSZ színeiben induló Walter Dezső kampányát támogatta.

A politológus végzettségű Varga először, még jóval 2010 előtt, a Fideszt környékezte meg. Részese volt például az Orbán Viktor által a 2002-es választási vereséget követően életre hívott polgári körök mozgalomnak is, de a Fideszen belül komolyabb pozícióhoz sosem jutott.

Fidesz, Nemzedékek Műhelye Párt, majd egy korábbi MSZP-SZDSZ-es polgármester támogatása

Varga 2013-ban már egy saját párt létrehozásával vetette észre magát, kezdeményezéséről a Kisalföld is beszámolt. A Nemzedékek Műhelye Pártot megalapító Varga akkor arról beszélt, hogy „ha elképzeléseik pozitív visszhangra találnak és igény lesz a munkájukra, a választásokon is indul a Nemzedékek Műhelye Párt”. A párt nevében nyilatkozó Varga a pártpolitika ellen szólalt fel: egy sokszereplős demokratikus világ megteremtése a céljuk, szükségesnek tartják a pártpolitika befolyásának visszaszorítását – jelentette ki 2013-ban.

A mostanában

a „budapesti pártközpontok” ellen beszélő Varga korábbi pártja a fővárosban lett bejegyezve.

A párt elnöke egy 2014-es elszámolás szerint maga Varga Norbert volt. A pártnak egyébként 2013-ban 22 ezer forint tagdíjbevétele volt, ez volt minden forrásuk. A budapesti bejegyzésű párt 2014 január 22-én Hegykőn feloszlatta magát. A feloszlatásról szóló nyilatkozatot Berki Imre párttitkár jegyezte.  

Az ügyészség a párt hivatalos megszüntetését 2018-ban kezdeményezte, mivel két egymást követő országgyűlési választáson sem tudtak elindulni. Vargáék pártját az ügyészség listája nyomán számos országos médium csak „kamupártként” emlegette. A pártot a Hivatalos Értesítő szerint 2019. február 14-én szüntette meg a bíróság.

A polgàri köröket, valamint Nemzedékek Műhelye Pártot is megjáró Varga 2014-ben már a soproni ellenzék jelöltjét, a korábban az MSZP-SZDSZ támogatásával polgármesterként tevékenykedő Walter Dezső kampányát segítette. 

Érdekesség, hogy

egykori pártjának programja alapján maga Varga sem indulhatna a soproni önkormányzati választáson.

Vargáék korábbi programja szerint ugyanis egyrészt a pártokat ki kellene tenni az önkormányzatokból, másrészt a polgármesterjelöltséget legalább egyéves állandó helyben lakáshoz kellene kötni, ez utóbbi feltételt a Hegykőn élő Varga nem teljesíti.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés