Trump lemondta dániai látogatását, mert a dánok nem akarják eladni Grönlandot

2019. augusztus 21. 07:25

Az amerikai elnök megköszönte a dán miniszterelnöknek, hogy „világosan beszélt", mert „költséget és erőfeszítést takarított meg mind az Egyesült Államok, mind pedig Dánia számára".

2019. augusztus 21. 07:25

Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel Twitteren bejelentette, hogy lemondja dániai látogatását.

„Dánia nagyon különleges ország, hihetetlen emberekkel, de tekintettel Mette Frederiksen miniszterelnök megjegyzéseire, miszerint nem érdekli őt Grönland megvásárlásának megvitatása, találkozónkat, amelyre két hét múlva került volna sor, elhalasztjuk" – írta mikroblogjában az államfő. Majd megköszönte a dán politikusnak, hogy „világosan beszélt", mert – úgy fogalmazott – „költséget és erőfeszítést takarított meg mind az Egyesült Államok, mind pedig Dánia számára". Trump jelezte: egy későbbi időpontban sor kerül a vizitre.

A múlt héten a The Wall Street Journal című lap írta meg, hogy Donald Trump szűk tanácsadói körben többször is felvetette Grönland megvásárlását Dániától, sőt, a Fehér Ház jogi tanácsadói hivatalának két munkatársát meg is kérte, vizsgálják meg ennek a lehetőségét. Az elnök gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow vasárnap egy televíziós interjúban megerősítette, hogy Trumpot tényleg érdekli Grönland esetleges megvásárlása.

Mette Frederiksen dán kormányfő éppen az amerikai sajtóhír megjelenése után és Kudlow nyilatkozata napján látogatott a Dán Királysághoz tartozó, autonómiát élvező szigetre, ahol közölte: a terület nem eladó, és egyébként reméli, hogy az amerikai elnök nem is komolyan vetette ezt fel.

Donald Trump hétfőn még tréfás Twitter-anyaggal utalt Grönlandra: a mikroblogon fotómontázst tett közzé, amely az egyik szállodájának felhőkarcolóját és a bukolikus dán tájat ábrázolja. A kép mellé azt írta: „Ígérem, hogy ilyet nem csinálok Grönlandon!"

Az amerikai elnök a hét végén a dél-franciaországi Biarritzba utazik, ahol részt vesz a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G7-es csoport csúcsértekezletén. Onnan indult volna Dániába. Szeptember 1-jén már Lengyelországban emlékezik meg a második világháború kitörésének évfordulójáról.

 

 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2019. augusztus 21. 21:40
Dánia NATO tag és a többiek igencsak elgondolkodnának azon, hogy mennyire bízhatnak meg az USA-ban, ha fegyverrel kényszerítené őket a sziget átadására. Ma nem az 1800-s években járunk ( Alaszka...)
VESZ ÉSZ
2019. augusztus 21. 20:52
Nem is tudom minek szarakodik ez a Trump-li,csak egy aláírás és márt az USA-hoz csatolják Grönlandot.Sajnos volt márt ilyen,és a népeket nem nagyon érdekelte.
Dr Bubo
2019. augusztus 21. 17:34
Az, hogy az 5 milliós Dánia külbirtoka a kb. 2 millió km2 területű stratégiai elhelyezkedésű Grönland, az hatalmi vákum. USA nem engedheti meg magának, hogy más szerezze meg. Dánia nem tudja majd megtartani. Thulében most is van USA légitámaszpont.
Bernard
2019. augusztus 21. 15:13
Akkor a közeljövőben kapnak a dánok egy visszautasíthatatlan ajánlatot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik