Trump lemondta dániai látogatását, mert a dánok nem akarják eladni Grönlandot

2019. augusztus 21. 7:25
Az amerikai elnök megköszönte a dán miniszterelnöknek, hogy „világosan beszélt", mert „költséget és erőfeszítést takarított meg mind az Egyesült Államok, mind pedig Dánia számára".

Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel Twitteren bejelentette, hogy lemondja dániai látogatását.

„Dánia nagyon különleges ország, hihetetlen emberekkel, de tekintettel Mette Frederiksen miniszterelnök megjegyzéseire, miszerint nem érdekli őt Grönland megvásárlásának megvitatása, találkozónkat, amelyre két hét múlva került volna sor, elhalasztjuk" – írta mikroblogjában az államfő. Majd megköszönte a dán politikusnak, hogy „világosan beszélt", mert – úgy fogalmazott – „költséget és erőfeszítést takarított meg mind az Egyesült Államok, mind pedig Dánia számára". Trump jelezte: egy későbbi időpontban sor kerül a vizitre.

A múlt héten a The Wall Street Journal című lap írta meg, hogy Donald Trump szűk tanácsadói körben többször is felvetette Grönland megvásárlását Dániától, sőt, a Fehér Ház jogi tanácsadói hivatalának két munkatársát meg is kérte, vizsgálják meg ennek a lehetőségét. Az elnök gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow vasárnap egy televíziós interjúban megerősítette, hogy Trumpot tényleg érdekli Grönland esetleges megvásárlása.

Mette Frederiksen dán kormányfő éppen az amerikai sajtóhír megjelenése után és Kudlow nyilatkozata napján látogatott a Dán Királysághoz tartozó, autonómiát élvező szigetre, ahol közölte: a terület nem eladó, és egyébként reméli, hogy az amerikai elnök nem is komolyan vetette ezt fel.

Donald Trump hétfőn még tréfás Twitter-anyaggal utalt Grönlandra: a mikroblogon fotómontázst tett közzé, amely az egyik szállodájának felhőkarcolóját és a bukolikus dán tájat ábrázolja. A kép mellé azt írta: „Ígérem, hogy ilyet nem csinálok Grönlandon!"

Az amerikai elnök a hét végén a dél-franciaországi Biarritzba utazik, ahol részt vesz a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G7-es csoport csúcsértekezletén. Onnan indult volna Dániába. Szeptember 1-jén már Lengyelországban emlékezik meg a második világháború kitörésének évfordulójáról.

 

 

(MTI)

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Grönland újra grœnn (grün, green)j lesz, minden pénzt megér.

Szerintem is kb így...

Dánia nem fogja tudni megtartani Grönlandot. Előbb utóbb
Grünland lesz belőle, vagy így, vagy úgy. Ezt is írhatjuk a
klímaváltozás számlájára.

zárojel ::
Grönlandot a klímaváltozás értékeli föl, és Trump azzal, hogy
ajánlatot tett rá, mintegy implicite elismeri a klímaváltozás
tényét, amit egyébként explicite tagad.
:: zárójel

Így van, Trump behozta a közbeszédbe Grönland megvásárlását.
Kivárják a megfelelő pillanatot, és megszerzik. A CIA már dolgozik
a dán projecten.

Úgy látszik az USA liberálisai (demokraták) eszközként akarják felhasználni Donald Trumpal szemben, holott nem most vetődött először fel az USA részéről Grönland megszerzése.

"Elemzők szerint Grönland fontos hely az amerikai nemzetbiztonsági érdekek szempontjából. Az Egyesült Államok és Dánia közötti, évtizedekkel ezelőtt megkötött védelmi szerződés korlátlan jogot ad Washingtonnak a Grönland északnyugati részén lévő Thule légitámaszpont működtetésére. Ez egyébként az Egyesült Államok legészakibb katonai támaszpontja, mintegy 1500 kilométerre fekszik az Északi-sarktól, és része az amerikai ballisztikusrakéta-jelző rendszernek. Ezt a támaszpontot használja az amerikai légierő űrparancsnoksága és az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) is.

A The Wall Street Journal információi szerint a Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) 2018-ban sikerrel akadályozta meg, hogy Kína három repülőteret építhessen Grönlandon.

Egyébként nem Donald Trump az első amerikai elnök, aki felvetette Grönland esetleges megvásárlását. Harry Truman 1946-ban vetette fel és akkor Washington meg is próbálkozott az ügylettel."

Van ez ellen egy igen jó megoldás: a dánok az oroszoknak és kínaiaknak (esetleg még É.-Koreának) támaszpontok létesítésére ad engedélyt. Ebbe Amerika nem szólhat bele.
..........................

Dánia 1949 óta a NATO tagja.

Dánia NATO tag és a többiek igencsak elgondolkodnának azon, hogy mennyire bízhatnak meg az USA-ban, ha fegyverrel kényszerítené őket a sziget átadására. Ma nem az 1800-s években járunk ( Alaszka...)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés