A tisztelet hangján

2019. augusztus 21. 07:16

A nagy többség pontosan tudja, hogy mi a különbség a két kerítés között.

2019. augusztus 21. 07:16
Kis Ferenc
Magyar Nemzet

„Két nappal ezelőtt méltó módon emlékeztek meg 1989. augusztus 19-ről a soproni evangélikus templomban, ahol Angela Merkel és Orbán Viktor a legnagyobb tisztelet hangján beszélt a harminc évvel ezelőtti események résztvevői mellett egymásról s a német és a magyar nemzetről is. A kölcsönös megbecsülés légköre nem csak az egyházi rendezvényt hatotta át, később a nemzetközi sajtótájékoztatón elhangzottak megerősítették ezt az érzést. Angela Merkel nyilatkozata tónusában és tartalmilag egyaránt azt jelezte, hogy a német politikában változás kezdődött: az ellentétek hangsúlyozása és a kioktatás helyett a közös érdekek és az egymásrautaltság határozhatja meg a jövőt.

A német oldalon történt változást jól példázza, hogy a kancellár asszony megerősítette Ursula von der Leyen álláspontját, miszerint új vágányra kell helyezni az európai migrációs politikát. Angela Merkel kiállt a határvédelem mellett, és azt is elmondta, hogy a migrációt kiváltó okokat kell megoldani, oda kell vinni a segítséget, ahol baj van. Sopronban az is kiderült, hogy a német fősodratú média még nem érzékelte, vagy inkább nem akarja tudomásul venni a politika elmozdulását.

Vélhetően a kancellárnak is kínos volt hallgatni a ZDF riporterének kérdéseit – még akkor is, ha nem neki, hanem magyar kollégájának szólt. A déli határzár párhuzamba állítása az egykori vasfüggönnyel Orbán Viktornak persze magas labda volt, amit egy frappáns mondattal le is csapott. A médiamunkás, mintha nem ismerné saját országának társadalmát, a keletnémeteket hozta szóba, akik szerinte magyarázatot várnak, hogy miért épített kerítést a magyar kormány hazánk és egyben az unió külső, déli határára. Németország keleti felében – ahol lassan a legnépszerűbb párt lesz a bevándorlásellenes AfD – a nagy többség pontosan tudja, hogy mi a különbség a két kerítés között. A szabadság és a biztonság nem örök adottság, azért meg kell küzdeni nap mint nap, éppen úgy, mint az európai egységért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pot_ember
2019. augusztus 21. 09:35
Börtönt körülvevő kerítés. A telket (tulajdont) körülvevő kerítés. (persze a bűnöző betörők mind a kettőt lebontanák)
zakar zoltán béla
2019. augusztus 21. 08:57
Mindenki tudja.
74bro
2019. augusztus 21. 08:45
Ugyanaz a különbség, mint az én kertem kerítése és az auschwitzi láger szögesdrótja között. Tudják ám ezt jól a zsiványok, de nekik, a ZDF-fel meg a többiekkel az élen, ki van adva a parancs, hogy folyamatos agymosással hülyítsék a fogyasztásra nevelt népet. De hogy magyar emberek is képesek lecsúszni erre a szintre - lásd a liberális sírás-rívást kerítésügyben -, az a becstelenség és a gerinctelenség netovábbja.
Mich
2019. augusztus 21. 08:26
A nagy többség (az épeszűek) pontosan tudja, hogy mi a különbség a két kerítés között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik