Baán László folytatja a Szépművészeti élén

2019. augusztus 21. 9:32
Újabb öt évre Baán László lesz a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

A Szépművészeti Múzeum főigazgatói álláshelyére kiírt pályázat eredményes lezárultát követően Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere újabb öt évre, 2024. november 30-áig, Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum jelenlegi főigazgatóját bízta meg az intézmény vezetésével – tudta meg a Mandiner. Az Emmi által jegyzet közleményből kiderül: Baán László 2004 óta vezeti a Szépművészeti Múzeumot, ezen időszakban az intézmény a leglátogatottabb magyar múzeummá vált. 

Mint írják, „Baán László vezetése alatt számos, nemzetközileg is rangos nagykiállításnak adott otthont a Szépművészeti Múzeum. Ezek közül is kiemelkednek a Van Gogh Budapesten, a Lélek és test - Kertésztől Mapplethorpe-ig, a Turner és Itália, a Botticellitől Tizianóig, a Cézanne és a múlt, az Egon Schiele és kora, a Caravaggiótól Canalettóig, a Toulouse-Lautrec világa, a Rembrandt és az arany évszázad festészete s legutóbb A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című kiállítások”, amelyeket összesen „több mint másfél millió látogató tekintett meg”.

Kiemelik: a Szépművészeti szervezésében az elmúlt években több jelentős nyugat-európai múzeumban és kiállítóhelyen is bemutatkozhattak önálló kiállításon a budapesti múzeum műtárgyai, illetve a magyar képzőművészet jeles alkotásai. Így a londoni Royal Academy of Arts-ban, a bécsi Kunstforumban, a római Modern Művészeti Nemzeti Galériában, a párizsi Musée d'Orsay-ban, a milánói Palazzo Reále-ban vagy a madridi Thyssen-Bornemissza Múzeumban összesen több százezren találkozhattak a magyarországi remekművekkel.

Bűvös hetes

Kitér arra is a közlemény, hogy hét éve, 2012-ben a Szépművészeti Múzeum újraegyesült az abból 1957-ben leválasztott Magyar Nemzeti Galériával: ezt követően megújult a Galéria állandó kiállítási egységeinek szinte teljes köre és jelentősen megnövekedett a múzeum látogatószáma is, köszönhetően az olyan nagy sikerű magyar és nemzetközi témájú kiállításoknak, mint a Derkovits, az El Kazovszkij, a Bálint Endre, az Ország Lili és a Korniss Péter életmű kiállítások, a Sors és jelkép. Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 valamint a Picasso, a Modigliani, a Chagall, a Frida Kahlo, a Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című tárlatok.

Mint írják, „tavaly ősszel befejeződött a Szépművészeti Múzeum történetének legátfogóbb, több mint három évig tartó rekonstrukciója: az azóta eltelt időszakban már több százezren csodálták meg a múzeum megújított tereit, köztük a több mint hetven évig a közönség elől elzárt, s most eredeti szépségében helyreállított Román Csarnokot”. A rekonstrukcióval párhuzamosan felépült az európai rangú múzeumszakmai háttérintézmény, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, amely a jövő év elejétől otthont ad a Szépművészeti Múzeum új tagintézményeként működő Közép-európai Művészettörténeti Központnak (KEMKI) is.

Bővülő műgyűjtemény, nagyszabású kiállítások

Természetesen szó esik a közleményben arról is, hogy az elmúlt időszakban több rendkívüli értékű műtárggyal is gazdagodott a múzeum gyűjteménye, ezek közül is kiemelkedik Van Dyck: Stuart Mária Henrietta esküvői portréja, valamint Renoir: Fekvő női akt című festménye.

De nem csak a múlt lehet sikeres, hanem az előttünk álló jövő is, hiszen – mint írják – az újraegyesített Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria kiállítási terveiben az elkövetkező években is nagy érdeklődésre számot tartó tárlatok szerepelnek: egy egyiptomi fáraósír feltárását bemutató kiállítástól El Grecón, az angol preraffaelitákon és Matisse-on át Gulácsyig. 2023-ra pedig a Liget Budapest projekt keretében elkészül az Új Nemzeti Galéria világszínvonalú épülete, amely a legkorszerűbb bemutatási körülményeket fogja biztosítani az újraegyesített intézmény 19-20. századi és kortárs, magyar és nemzetközi anyagának.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha Baán csak a Szépművészetit vezetné,
akkor nem is lenne semmi gond.

Víziszonyos fidióta,
te nem bírsz lekopni rólam?

Többesben írsz, mégsincs más, akihez szólhatnál?
Ott van neked a többi birka...

Teljesen belezavarodtál a gyűlölködésbe, pubi.
A múltkor: "kussolj", most meg: "énekelj".
Jobb lesz,
ha gyorsan cserét kérsz, pubi.

Más minősítgetése ELŐTT
nézd meg
a SAJÁT hozzászólásaid számát: 7 (hét) hónap alatt 4076 hsz.
Ez ugye, 582 hsz/hó (ötszáznyolcvankettő hozzászólás havonta)
Szemben
az én 67 (hatvahét) hónap alatti 9897 hozzászólásommal,
ami ugye, 148 hsz/hó – körülbelül 1/4 annyi, mint a tied.
Szóval, akkor ki is az "időmilliomos"?

Ami pedig a "kis senki"-t illeti,
készséggel elfogadom, hogy te vagy a "nagyobb senki".

Azt csinálod, amit eddig is csináltál: amint engem meglátsz valamely cikk alatt, te már nyomod is a gyalázkodást.
Teszed ezt azóta, amióta egy korábbi beírásomban szakmai alapon bíráltam a Liget projektet. Amire NEKED (meg egy bizonyos "criticus" nicknek) AKKOR SEM VOLTAK és AZÓTA SINCSENEK szakmai ELLENÉRVEID. Liget-témában te egyszer sem voltál képes szakmai ellenérvekkel válaszolni.

És még végig sem gondolod, azokat a primitív gyalázkodásokat, amelyekkel operálsz,
hiszen
HA csak egy "rasztafári" lenne az,
aki Schollander nicken azokat a Liget projektre vonatkozó, kritikus beírásokat tette
pl. a "Tudom, mit tettél tavaly nyáron" cikk alatt, 2019.01.27., 16:25-kor adott
mandineres linkeken,
AKKOR te, critical man nick (fidióta "fajtád" díszpéldánya),
még egy "rasztafári"-nál is ALACSONYABB VÉGZETTSÉGŰ, GYENGÉBB KÉPESSÉGŰ vagy,
mert te egyszer sem voltál képes szakmai ellenérvekkel válaszolni neki,
szakmai ellenérvek helyett te csak sértegetted, gyaláztad.
(:–(((

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés