Fitch: Jó hatással lenne kelet-európai EU-gazdaságok hitelminősítésére az euró

2019. augusztus 19. 18:04
A nemzetközi hitelminősítő két fokozatot is javítana ezeknek az országoknak a besorálásán, ha hozzálátnának az euró bevezetésének.

Jót tenne a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok hitelképességi megítélésének az euró bevezetése – áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett friss tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: valószínűleg két fokozattal javítaná ezeknek az országoknak a hosszú távú devizaadós-besorolásait már abban az időszakban, amelyet e gazdaságok az ERM II. árfolyamrendszerben a tényleges euróövezeti csatlakozásig kötelezően eltöltenek.

A Fitch Ratings hétoldalas elemzése szerint az euróövezeti csatlakozással a közép- és kelet-európai gazdaságok is részesei lehetnének az euró tartalékvaluta-státusának, és ez megszüntetné az önmegvalósító valutaválságok kockázatát, erősítené a hazai pénzügyi eszközök külföldi keresletét, emellett javítaná a költségvetési és a külső finanszírozás rugalmasságát.

(MTI)

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pont most jutottak erre a következtetésre, amikor mi még épp 5%-t növekszünk, a németek pedig már éppen stagnálnak? Micsoda véletlen!

Ez arra emlékeztet, mikor a nagy nyugati piac "független szakértői" megállapították, hogy az arany már nem kurrens valuta.
Ezért legjobb megszabadulni tőle...

A hitelminősítésnek valószínűleg jót tenne, csak a gazdaságnak tenne rosszat.

Mi az az "önmegvalósító valutaválság"?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés