József Ágost herceg bukása

2019. augusztus 18. 10:21

Az 1918. október végétől augusztus 1-jéig tartó időszak Magyarország végromlását jelentette.

2019. augusztus 18. 10:21
Ligeti Dávid
Magyar Nemzet

„1919. augusztus 23-án az antant lemondásra kényszerítette Habsburg-Lotaringiai József Ágost főherceget, aki két héttel korábban – magát kormányzónak proklamálva – vette át a főhatalmat Budapesten. Az 1918. október végétől augusztus 1-jéig tartó időszak 254 napja Magyarország végromlását jelentette: területének több mint kétharmada állt ellenséges megszállás alatt, miközben a forradalmak – valójában diktatórikus puccsok – szétzilálták társadalmát. E kilátástalan helyzetben az országban több ellenforradalmi csoport alakult, amelyek tudatosan vállalták ezt a jelzőt, választ adva az előző hónapok »forradalmi« hiszterizált közhangulatára, valamint a »belső ellenség« megtalálásának mániákus igényére.

Augusztus 6-án hajnal fél hatkor értesítés érkezett Alcsútra a Friedrich István vezette Fehér Ház elnevezésű csoporttól, amelyben a királyi herceg Budapestre való indulását kérték. A megelőző hónapokat József főherceg internálva, favágóként töltötte egykori birtokán, a Tanácsköztársaság ugyanis szocializálta a kastélyt.

Néhány órával később a csoport lemondatta a Peidl-kormányt – az akciót József Ágost homo regiusi megbízatásával legitimálták, amelyet IV. Károly 1918. október 28-én ruházott rá. Friedrichék bíztak benne, hogy a világháború egyik legsikeresebb császári és királyi tábornokának népszerűsége, valamint hazaszeretete a stabilizáció hatékony eszköze lesz. Nem véletlen, hogy a magyar baka a doberdói pokolban a »József apánk« jelzővel illette a főherceget. Számítottak arra is, hogy mivel IV. Károly rövid uralkodása idején magyar ügyekben mindvégig a főhercegre támaszkodott – többek között Tisza István utódjaként magyar miniszterelnökké szerette volna őt kinevezni –, József Ágost otthonosan fog mozogni a politikában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2019. augusztus 18. 20:38
Az ilyen cikkek miatt sivalkodtak már előre a Veritásra a libsikomcsik. :D
Takita
2019. augusztus 18. 14:18
egy adalék József főherceg tevékenységéhez: Augusztus 11-én az amerikai misszió megérkezésekor József főherceg közölte velük,hogy románok ,sok minden más mellett követelik Magyarország támogatását a Bánát megszerzéséért a Szerb-Horvát-Szlovén Királysággal szemben. Nagy öngólt lőttek volna, ha megkapják. Az 1918.december1-i Gyulafehérvári-i román népgyűlés Ó-Romániához történő csatlakozási határozata még a teljes Bánság területét tartalmazza.('Minden románok által lakott föld" jelszóval.) Igenám : de pont a teljes Bánság miatt, amelynek keleti részén szerb többség volt, Gyulafehérváron a megjelentek, döntést-hozók valójában nem képviselték a bejelentett terület lakosságának többségét. Mivel a Bánság nyugati felét nem kapták meg, a végülis a Magyar Királyságból Romániának jutott a kértnél kisebb ,terület összlakosságában meglett a román többség.(Ez is úgy,hogy Erdély déli részén,pl Hunyad megyében 90%, az Érmelléken 10% se mindig. Azaz az u.n. Wilsoni elvek" alapján Erdélyt fel kellett volna osztani.) A román propaganda tehát hazudott/hazudik, amikor a Gyulafehérvár-i többségi döntésről beszélt/beszél.
Csomorkany
2019. augusztus 18. 13:07
Azért ez a József Ágost Károlyi ellentét 1 db. baromság. Szó nincs arról, hogy a franciák valaha, formális aktussal elismerték volna a Károlyi kormányt. Egyszerűen csak nem voltak még birtokon belül 1918 őszén, és ezért utasítgatták Károlyiékat, hogy térjenek ki az útjukból. Ők meg kitértek. 1919 augusztusára viszont az antant birtokon belülre került, ideértve a Dunántúlt is, hiszen talán ne feledjük, hogy a Horthy-féle nemzeti hadsereg is antant-védőszárnyak alatt, Szegeden szerveződött meg. Szóval nem Garami áskálódása volt a döntő szempont, hanem az, hogy az antantnak Horthy személyében megvolt a maga jelöltje a maradék Magyarország élére.
navis praetoria
2019. augusztus 18. 11:22
Jó cikk, jú meglátásokkal. A magyar jobboldal egy minden tekintetben forradalmi helyzetben mereven ragaszkodott a formális-jogi állásponthoz. Ilyenkor a dobozon kívül gondolkodó és cselekvő politikushoz van szükség. Kolumbusz esete a tojással. 1918 őszének mélyreható, tárgyilagos elemzésével a magyar történész szakma mindmáig adós maradt - a Horthy-korszakban sem született teljes mű, mert nem feszegették a magyar uralkodó körök felelősségét abban, hogy kiengedték a kezükből a gyeplőt és átadták a terepet a károlyi meg kun féle félcédulás csirkefogóknak. U.i.: "Marxista történetírásunk" - sunk? Ez megspórolható lett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik