Szálljunk ki egymás méhéből!

2019. augusztus 18. 09:06

Egyre több cikk jelenik meg arról, hogy a klímaváltozás lelassításának kulcsa a népességcsökkenés.

2019. augusztus 18. 09:06
Jámbor-Miniska Zsejke
Képmás.hu

„Klímavédelmi okokból nem vállal kettőnél több gyereket Harry herceg és Meghan hercegné. Egyre több cikk jelenik meg arról, hogy a klímaváltozás lelassításának kulcsa a népességcsökkenés. Egyes tudósok szerint ha fél százalékkal csökkenne a termékenységi ráta mindenhol a felelős családtervezés eredményeként, akkor 40 százalékkal kevesebb lenne a káros anyagkibocsátás. Ez a modell azonban nem tud számolni az „új középosztály” megjelenésével a dinamikusan fejlődő országokban, pedig ők a hirtelen megemelkedett, beláthatatlan mennyiségű fogyasztásukkal rengeteget ártanak az ökoszisztémának. A bolygó iránt érzett aggodalom mindig jogos, a megoldási javaslatokkal viszont lehet vitatkozni.

»Nekem hány gyerekem legyen szerinted?« – a minap ezt a kérdést tette fel nekem egy kíváncsi természetű kislány. Szerintem erre egyetlen jó választ adhat egy kívülálló: amennyit csak szeretnél. Az emberek egy része azonban nem osztja a véleményemet, sokan szeretnek egymás méhén összeveszni: interneten, tévéműsorokban vagy éppen a vasárnapi családlátogatáson, amikor a rokonok mindenkit nyaggatnak gyerekügyben, akinek még nem járt le a biológiai órája. Nem csoda, hogy a gyermekteleneknek elegük van a vegzálásból. De ugyanígy nem tisztességes bűntudatot kelteni a többgyerekesekben sem azt sugallva, hogy a nagycsaládosok miatt pusztul el a bolygó, nem pedig a kapzsi vállalatok és egy fenntarthatatlan, pazarló gazdasági modell miatt, amelyben élünk.  

Induljunk ki abból, amiben egyetértünk:

A klímavédelem századunk egyik legfontosabb kérdése, a változást már a bőrünkön érezzük, ezért cselekednünk kell. Létezik egy olyan megközelítése a problémának, amely a nemzetek és a családok szuverenitását nem bolygatja, ellenben azt mondja, hogy a lineáris gazdasági modellt át kell alakítani egy olyan körkörös rendszerré, ahol a növekedés nem a mértéktelen fogyasztáson és pazarláson alapul, az újrahasznosítás pedig megéri. A népességfogyást sürgető tudósok és újságírók ezzel szemben nem tartják fontosnak a nemzetek szuverenitását, mi több, sokszor egyenesen rasszistának bélyegzik azokat, akik úgy szeretik a nagyvilágot, hogy közben van egy otthonuk benne, ahol ragaszkodnak a hagyományaikhoz. A liberálisok azzal érvelnek, hogy a fogyasztók számát kell drasztikusan lecsökkenteni, hogy a kibocsátás is mérséklődjön. De vajon sikerülne-e egyáltalán a világnépesség megfelelő arányú csökkentése, és ha igen, mennyi idő alatt, és meghozza-e a várt eredményt?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2019. augusztus 19. 23:53
"A klímavédelem századunk egyik legfontosabb kérdése, a változást már a bőrünkön érezzük, ezért cselekednünk kell. " Igen? Mit?
néhai Ch.Pilot
2019. augusztus 19. 18:37
Ez a cikk abból a szempontból is remek, hogy rávilágít: azok, akik folyvást azért vinnyognak, hogy a hagyományos családmodell hívei, a konzervatív politikusok (kormányok) a nők méhében vájkálnak, a hálószobákban kutakodnak, nos ezek ugyanazt csinálják! Éppen úgy beleszólnak a nők magánéletébe, éppen úgy a nők teste feletti szuverenitását sértik meg, csak ellenkező előjellel.
flesh ripper
2019. augusztus 19. 10:30
Ha valóban feltartóztathatatlan a klimaváltozás, annak hatása apokaliptikus, akkor az erre IS adható magyar válasz: szülessen minél több, szép, egészséges, erős, szuperintelligens magyar gyerek! Ugyanakkor, szabályozzák pl. a beteg, fertőző betegségektől, stb. megnyomorított, túlnépesedett dél-ázsiai, afrikai tömeg túlszaporodását. Aki járt valaha Bombay-ben, az tudja, hogy mire utalok.
Potymog
2019. augusztus 19. 09:49
"Szerintem erre egyetlen jó választ adhat egy kívülálló: amennyit csak szeretnél." A jó válasz teljesen más! Sokkal helyesebb az, hogy amennyit tisztességesen fel tudsz nevelni! És jó lenne, ha ehhez tartanák magukat a szülők világ szerte. Sajnos sok gyermek születik felelőtlen szülőktől. Sok gyermek tengődik súlyos elhanyagoltságban (aminek az oka nem mindig anyagi). Ezen túlmenően pedig vannak olyan tájai is a világnak, ahol a gyermekek egy része egyenesen éhen hal. Miért kell szegényeknek megszületni? Miért nincs joguk a gyermekeknek ahhoz, hogy róluk megfelelően gondoskodó szüleik legyenek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik