Sport és hőskultusz: ahol csak az aranyéremnek van becsülete

2019. augusztus 18. 14:39

Haskó László
Magyar Narancs
Sem a fasizmus, sem a bolsevizmus nem tudott meglenni hőskultusz nélkül.

„Sokan nem értjük, még többen félreértik nemzeti vezetőnk kitüntetett figyelmét a sport, és ezen belül a labdarúgás iránt. Akik szeretik a sportot, azok közül sokan érteni vélik a vezért, és azt hiszik, hogy ő »sportember« volt, és lélekben az is maradt. Nem erről van szó. A sport a részvételről szól. A testedzésről, az izmok használatáról és a játék élvezetéről. Röviden a test kultúrájáról. De ezzel a véleményemmel a férfitársadalomban kisebbségben vagyok. A »férfitermészethez« biológiailag hozzátartozik az erő, és az erő »fitogtatása«. A férfiaknak – akárhogy csűrjük és csavargatjuk, a részvétel fele annyira sem fontos, mint a győzelem. A férfiak ugyanúgy, mint a hímek az állatvilágban csoporton belül is versengenek. Ld. szarvasbőgés vagy pávatánc, illetve kocsmai verekedés vagy párbaj.

A versengésnek két célja van: egyrészt a szexualitás (beleértve az utódok genetikai »kódolását«), másrészt a vezető szerep megszerzése, amely a csoport képviseletét jelenti kifelé, a többi csoport felé. A biológiában csoporton kívüli békés verseny nincsen, a modern világ – Coubertin báróval az élen – erre találta ki a sportot. Elsősorban is az olimpiai mozgalmat. Az ő jelmondata volt, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. A gondolat arról szólt volna, hogy háború helyett legyenek sportversenyek. A báró sajnos tévedett. Az első olimpiát kevesebb, mint húsz évvel követte az, amit Európa Nagy Háborúnak nevez és mi első világháborúnak. Az a háború mindent megváltoztatott. És legtöbbet a sporton. A coubertini cél a visszájára fordult.

Az első háborúból levont tanulság a vesztes oldalon, így kis Magyarországon is a revansvágy volt. A sport ezt követően a vesztes oldalon a revanshoz nélkülözhetetlen hőskultuszt szolgálta. A hőskultusz pedig a nacionalizmus és a sovinizmus alapeleme, de sem a fasizmus, sem a bolsevizmus nem tudott meglenni nélküle. Vagyis egyetlen háborús ideológia sem. Így az »illiberalizmus« sem nélkülözheti.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 209 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most épp egy szegény autista kislányból csinálnak világhőst, akinek inkább segítségre lenne szüksége,mint sztárolásra.

Persze, hogy másoknak is fontos a versenysport. Csak azért hozta fel ezt, hogy illiberálisozhasson, meg orbánozhasson egyet a mocskos agitátor fajtája.

Ezek a szétrohadt lelkű, mocskos poszkomcsik miért nem döglenek már meg végre? Csak mérgezik a levegőt. Ennek a féregnek is elég ránézni a képen arra az eszelős tekintetére. Majd szétbassza az ideg a tetves bolsit az a tudat, hogy nem az ő elvtársai vezetik az országot. Rohadna már el a föld alatt ez a mocsadék gennyláda.

A szokásos haskói zavaros. Egyrészt azon problémázik hogy csak az aranyéremnek van besülete, másrészt a futball támogatásán, amiben pont kevés esélyünk bármilyen aranyérem megszerzésére, a részvételért küzdünk. De mindegy.

"...kitálalt a gyulai ex-fideszes ..."
Kirúgtatok, azért se maradok!

A zsidóknál meg áldozat kultusz van. Az valóban sikeresebb. Egyelőre.
Magyarok is próbálkoznak vele, de nem jön be.

"Sem a fasizmus, sem a bolsevizmus nem tudott meglenni hőskultusz nélkül." ... és levegővétel nélkül sem.

"Sem a fasizmus, sem a bolsevizmus nem tudott meglenni hőskultusz nélkül. "
És a feudalzmus megvolt? A demokrácia talán megvan? What about feminizmus? Vagy a vallások?
Miért tetszik hülyéket írni halomra?

Az a marhaság, hogy szerinted a bolsevizmus csak Oroszországhoz kötődött, holott eminensen exportra gyártották.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés