Új fővárost keresne Indonéziának az elnök

2019. augusztus 17. 17:12

Jakartát lassan elönti a víz.

2019. augusztus 17. 17:12

Az indonéz elnök javaslata nyomán Jakarta helyett egy másik város lesz Indonézia fővárosa – adja hírül az Euronews.

A tízmilliós (a hozzáépült részekkel együtt negyvenmilliós) lakossággal bíró tengerparti metropolisz egyes kerületei süllyednek, ezért folyamatosan víz önti el a városrészeket, de a tenger szintjének emelkedése is gondokat okoz. Jakarta nagyon sűrűn lakott, a közlekedés is súlyos problémát jelent, számítások szerint évi hét milliárd dollár veszteség éri az államot emiatt, és bár fallal védik a süllyedő városrészeket, az itt lakók elsősorban a víz miatt aggódnak.

Az elnök szerint emellett más érvek is szólnak a költözés mellett, a lépés gazdasági egyenlőséget és igazságosságot is teremt szerinte.

Az új fővárosnak Kalimantan tartomány adna helyet Borneó szigetén. Az államfő több nagyvárost is meglátogatott, de konkrét helyet egyelőre nem nevezett meg.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2019. augusztus 18. 08:58
Pár év alatt megfordulhatnak a Föld mágneses pólusai és jön a világvége is. Ezért idegesek a zöld balliberálisok.
Newman
2019. augusztus 17. 23:51
Az idő, előremutató! Szóval minél magasabbra!!!:)
Akitlosz
2019. augusztus 17. 19:10
Indonézia tele van saját szigettel. Borneón viszont 3 ország osztozik. Úgyhogy gazdaságilag lehet, hogy jó ötlet oda fővárost telepíteni, de stratégiailag nem. Borneó jóval nehezebben védhető, mint Jáva vagy mint Szumátra, vagy akár mint Celebesz vagy ...
sersem4
2019. augusztus 17. 18:42
Szerintem Berlin jó lenne nekik. Mondjuk erről előtte meg kellene állapodniuk a török tesóikkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik