Harminc éve rendezték meg a Páneurópai Pikniket

2019. augusztus 17. 13:58

Járóka Lívia
Közlemény
E néhány nap nekünk, magyaroknak kettős ünnep.

„Harminc éve rendezték meg a Páneurópai Pikniket

Járóka Lívia sajtóközleménye

Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából emlékezett vissza az 1989-ben történtekre. »15 éves gimnazista voltam, és az akkori ex-KISZ, a DEMISZ helyett mi Szájer Józsefet és a Fideszt erősítettük itt Sopronban. Mámorosnak éreztük onnantól nemzeti ünnepeinket és a hétköznapokat is azzá tette a remény. A szabadság meghozta a várva várt egységet az Európai Unióban is, amiről ma már tudjuk, milyen törékeny.«

30 évvel ezelőtt, 1989. augusztus 19-én az osztrák-magyar határra tervezett európai egységünnep programkezdése előtt NDK-s polgárok jelentek meg a helyszínen, majd több hullámban áttörtek a határon, melyet a magyar határőrök sem akadályozták meg. Így lett ez az egységünnep, a Páneurópai Piknik napja a német egyesülés első igazán látványos akciója.

»E néhány nap nekünk, magyaroknak kettős ünnep. Egyrészt ünnepeljük azt, hogy több mint ezer éve szerves részesei lehetünk a keresztény Európának, hogy egy erős és ma is virágzó nemzet lehetünk, másrészt ezek a napok kell, hogy emlékeztessenek bennünket az 1989-ben történtekre is« – emelte ki a politikus.

»Szükségünk van az erős Európai Unióra, de ez az együttműködés csak szuverén nemzetállamok kölcsönös megbecsülésén alapuló szövetség lehet. Hiszem, hogy több út vezet az egységes célhoz, hiszen az 1989-90-es rendszerváltásnak is több útja volt, mégis sikerült demokratizálódnia a keleti blokknak« – emelte ki Járóka. Minden nemzetnek külön útja van, éppen ezért Európát közös célok és vállalások kell, hogy egységgé formálják. Európa ugyanúgy a németeké, mint a miénk, ugyanúgy a franciáké, mint az olaszoké a letteké vagy épp a spanyoloké. Ezzel összhangban tud igazán megvalósulni mindaz, amit a második világháború után, majd a rendszerváltást követően Európa vezető politikusai célnak tűztek ki, hogy egyesüljünk a sokféleségben. Nekünk pedig kötelességünk, hogy a ‘89-es örökségből táplálkozva folytassuk azt az utat, ami harminc évvel ezelőtt a határ megnyitáshoz, tizenöt évvel ezelőtt Magyarország uniós csatlakozásához vezetett. Feladatunk egy emberközeli Európa kiépítése és fenntartása, melyben minden állampolgár egyenlő jogokkal és feltételekkel rendelkezik. Ezért is fontos, hogy nyíltan és őszintén beszéljünk az európai szegénység felszámolásáról, az Afrikából és Közel-Keletről érkező migrációs nyomás kezeléséről, és a környezeti kihívások nyújtotta veszélyek valóságáról és fontosságáról. Mindezen kihívások megoldása az előttünk álló öt év feladata kell, hogy legyen. Bízom abban, hogy a Von der Leyen asszony vezette Bizottság és az Európai Parlament sikeresen együtt tud működni az Európai Tanáccsal a megoldások kidolgozásában, egy erős és sikeres Európáért.

Sopron, 2019. augusztus 17.”

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Járóka Lívia a sajtóközleményéből sajnálatos módon
kihagyta
– a kezdeményező nevét: Mészáros Ferenc
– a kezdeményező pártját: MDF
– a kezdeményezők városát: Debrecen

"A páneurópai piknik, egy osztrák-magyar határ menti baráti találkozó gondolata a debreceni Mészáros Ferenc fejében fogant 1989 júniusában, a Habsburg Ottó debreceni előadását követő vacsorán. Az ötletet a helyi MDF elnöksége is támogatta, egyben javasolták, hogy abba vonják be a Martonvásáron szervezett "Sorsközösség Tábor" résztvevőit is. A páneurópai piknik a tábor augusztus 20-i programzáró rendezvénye lett volna Fertőrákoson, védnöknek Pozsgay Imrét és Habsburg Ottót kérték fel, s felvették a kapcsolatot a Soproni Ellenzéki Kerekasztallal."
https://mult-kor.hu/20090819_p..

Áááá.....dehogy! Bungóné írta, csak Kunhalmi is besegített kicsit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés