Az Open Arms kapitánya állítja: robbanásközeli a helyzet a hajón

2019. augusztus 17. 15:23
A hajó fedélzetén 134 ember várakozik, többségük több mint két hete van a zsúfolt hajón. Egyesek azzal fenyegetőznek, hogy a vízbe ugranak.

Kritikus, robbanásközeli a helyzet a spanyol civil mentőhajó, az Open Arms fedélzetén, amely az olaszországi Lampedusa partjainál vesztegel – figyelmeztetett szombaton a hajó kapitánya.

Ez a bomba minden másodperccel közelebb kerül a robbanáshoz. Vagy valaki most átvágja a vörös vezetéket, és hatástalanítja, vagy az Open Arms fel fog robbanni” – húzta alá Marc Reig.

A hajó fedélzetén 134 ember várakozik, többségük több mint két hete van a zsúfolt hajón, de az olasz kormány hónapok óta nem hajlandó fogadni a hajókat, amelyek embereket vettek a fedélzetükre a Földközi-tengeren. Az RTVE spanyol tévécsatorna riportjában kimerült és dühös embereket mutatott be, akik nem értik, hogy miért nem léphetnek ki a hajóból a látótávolságban lévő Lampedusa szigetére. A riport szerint az emberek kezdik elveszíteni a türelmüket, és nagyon idegesek, egyesek azzal fenyegetőznek, hogy a vízbe ugranak.

Matteo Salvini jobboldali olasz belügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy a hajó az eltelt 16 nap alatt nyugodtan elérhette volna Spanyolországot. Hat uniós tagállam, köztük Németország és Spanyolország is vállalta, hogy befogadják a hajón lévőket, akik egyelőre nem szállhatnak partra Olaszországban.

Szicíliától délre egy másik hajó, az Ocean Viking 356 emberrel a fedélzetén várja az engedélyt, hogy utasaival biztonságos kikötőbe hajózhasson.

(MTI)

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Egyesek azzal fenyegetőznek, hogy a vízbe ugranak."

Ettől meg kéne ijednünk?

Remélem Salvini hajthatatlan marad.

Továbbra sem értem, hogy ezek a mentőhajók mégis milyen alapon, jogi- vagy erkölcsi alapon várják el Olaszországtól, és csakis Olaszországtól, hogy engedje kikötni őket.

Ki kell osztani néhány horgászbotot, még éhen ne haljanak...

Nagyon rosszul, szemforgató módon, hazug hülyeségekkel érvelsz.

A migránsok nem hajótöröttként kerülnek a tengerre, hanem önszántukból. Fizetnek érte, hogy oda kerülhessenek. Dokumentumok nélkül indulnak útnak, ami alapján szintén megtagadható a partraszállásuk. Nem véletlenül találják meg őket, hanem értesítés alapján mennek értük az NGO hajók. Ez tehát szervezett embercsempészet, ami büntetendő.

A migránsokat felvevő hajók személyzete tudja, hogy az olasz törvények alapján nem mehetnek olasz kikötőbe, de mégis arrafelé mennek. Lehorgonyoznak majd idővel ilyen, olyan vészhelyzetet hangoztatva tennék partra a szállítmányt, miközben már régen elérhettek volna egy spanyol, vagy francia kikötőt.

De érdekes módon a migránsok sem követelik a kapitánytól, hogy ne itt ácsorogjanak, ha már fizettek az utazásért, menjenek másik kikötőbe. Az állítólagos, robbanás veszélyes helyzetnek ezt követelve kéne kialakulni, de erről szó sincs. Mielőtt a fizetség miatt felháborodnál, az embercsempészek a kapott pénz fejében nyilván garantálják, hogy tengeren majd hajó jön értük.

Tehát még egyszer, miért kéne a szervezett embercsempészetnek engedni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés