Az Open Arms kapitánya állítja: robbanásközeli a helyzet a hajón

2019. augusztus 17. 15:23
A hajó fedélzetén 134 ember várakozik, többségük több mint két hete van a zsúfolt hajón. Egyesek azzal fenyegetőznek, hogy a vízbe ugranak.

Kritikus, robbanásközeli a helyzet a spanyol civil mentőhajó, az Open Arms fedélzetén, amely az olaszországi Lampedusa partjainál vesztegel – figyelmeztetett szombaton a hajó kapitánya.

Ez a bomba minden másodperccel közelebb kerül a robbanáshoz. Vagy valaki most átvágja a vörös vezetéket, és hatástalanítja, vagy az Open Arms fel fog robbanni” – húzta alá Marc Reig.

A hajó fedélzetén 134 ember várakozik, többségük több mint két hete van a zsúfolt hajón, de az olasz kormány hónapok óta nem hajlandó fogadni a hajókat, amelyek embereket vettek a fedélzetükre a Földközi-tengeren. Az RTVE spanyol tévécsatorna riportjában kimerült és dühös embereket mutatott be, akik nem értik, hogy miért nem léphetnek ki a hajóból a látótávolságban lévő Lampedusa szigetére. A riport szerint az emberek kezdik elveszíteni a türelmüket, és nagyon idegesek, egyesek azzal fenyegetőznek, hogy a vízbe ugranak.

Matteo Salvini jobboldali olasz belügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy a hajó az eltelt 16 nap alatt nyugodtan elérhette volna Spanyolországot. Hat uniós tagállam, köztük Németország és Spanyolország is vállalta, hogy befogadják a hajón lévőket, akik egyelőre nem szállhatnak partra Olaszországban.

Szicíliától délre egy másik hajó, az Ocean Viking 356 emberrel a fedélzetén várja az engedélyt, hogy utasaival biztonságos kikötőbe hajózhasson.

(MTI)

Összesen 161 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Egyesek azzal fenyegetőznek, hogy a vízbe ugranak."

Ettől meg kéne ijednünk?

Remélem Salvini hajthatatlan marad.

Továbbra sem értem, hogy ezek a mentőhajók mégis milyen alapon, jogi- vagy erkölcsi alapon várják el Olaszországtól, és csakis Olaszországtól, hogy engedje kikötni őket.

Válaszok:
hhonor | 2019. augusztus 17. 16:56

A hat tagállam Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália, Románia és Spanyolország.

Milyen jogi és erkölcsi alapon menti az ember másik ember életét, ha az bajba jutott, s milyen erkölcsi alapon törekszik ezt tenni a legrövidebb, leggyorsabb úton? Legális vagy illegális úton teszik ezt? Ezt komolyan kérdezzük? Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália, Románia és Spanyolország vállalta, hogy befogadja a menekülteket. Salvininek csak abban lenne már szerepe, hogy kiköthessenek s átmeneti ellátást kapjanak s ne a tengeren szenvedjenek a családok, szenvedtek azok eleget előtte is.

Ha akár egy mohácsi illetőségű személy a Duna közepéből Budapesten kimentene valakit, elvárnánk, hogy Mohács irányába vigye partra s ott hívjon további segítséget, mentőket?
Ha egy tavon kimentenénk egy fuldoklót, nem a rövidebb úton vinnénk ki a partra? Adott esetben felrónánk az életet mentőnek, hogy milyen jogi és erkölcsi alapon várja el a parton lévő telek tulajdonosától, hogy oda próbálja meg kisegíteni a rászorultat? Nem befogadást kérnek, hanem fogadást, segítséget, ugyanakkor nem is lenne helyes minden feladatot a déli országokra tolni, nekik is van igazságuk. S az is majd eldől, hogy ki jogosult befogadásra s ki nem. Százakról, nem százezrekről, milliókról beszélünk.

"Románia más uniós tagországokhoz hasonlóan kész menedékkérőket befogadni azok közül, akik életveszélybe kerültek a Földközi-tengeren.

A román külügy szerint jelen esetben tíz személyt vesznek át Máltától. Bukarest korábban két ízben Olaszországtól tíz, egy esetben pedig Máltától öt migráns átvételét ajánlotta fel, ezek során végül 11 menedékkérőt vettek át."

Válaszok:
hhonor | 2019. augusztus 17. 16:57
Kvasztics Fedor | 2019. augusztus 18. 12:36

Ha saját hozzátartozónk, szeretteink lennének a hajón, a jelenlegivel azonos módon gondolkoznánk, vélekednénk?

Válaszok:
hhonor | 2019. augusztus 17. 17:03

Adott hajók nem partról partig szállítanak embereket, jó pénzért, hanem a vízből mentenek életeket. Ez szerintünk valóban bűnös cselekedet lenne? S ahol súlyos humanitárius vészhelyzet van, mi a helyes emberi válasz? Minden esetben a következetes hátat fordítás, akkor is ha van mód segíteni, akár részlegesen is?

Válaszok:
hhonor | 2019. augusztus 17. 17:11

Európa nem fogadhat be mindenkit, de következetesen nem fordíthat hátat mindenkinek sem. Segíteni sokféleképpen lehet, amiben mindenkinek saját lehetőségei mentén kellene részt vállalnia. Ezen esetben is látszik, hogy milyen fontos szerepe lenne az összefogásnak és közös nevezőknek alapvető irányokban, úgy Európában, mind a világban. Az egyik legnagyobb ellensége Európának tagországai összefogásának, egységességének gyengítése, a megosztottság.

Lehetne katasztrófa Európában is, s akkor magunk menekülnénk tengereken, szárazföldön, amerre módunkban állna. Magunk is örülnénk, ha legalább emberként tekintenének ránk mások, jobb helyzetben élők, még akkor is, ha nincs módjuk mindig, mindenben segíteniük.

Ki kell osztani néhány horgászbotot, még éhen ne haljanak...

Nagyon rosszul, szemforgató módon, hazug hülyeségekkel érvelsz.

A migránsok nem hajótöröttként kerülnek a tengerre, hanem önszántukból. Fizetnek érte, hogy oda kerülhessenek. Dokumentumok nélkül indulnak útnak, ami alapján szintén megtagadható a partraszállásuk. Nem véletlenül találják meg őket, hanem értesítés alapján mennek értük az NGO hajók. Ez tehát szervezett embercsempészet, ami büntetendő.

A migránsokat felvevő hajók személyzete tudja, hogy az olasz törvények alapján nem mehetnek olasz kikötőbe, de mégis arrafelé mennek. Lehorgonyoznak majd idővel ilyen, olyan vészhelyzetet hangoztatva tennék partra a szállítmányt, miközben már régen elérhettek volna egy spanyol, vagy francia kikötőt.

De érdekes módon a migránsok sem követelik a kapitánytól, hogy ne itt ácsorogjanak, ha már fizettek az utazásért, menjenek másik kikötőbe. Az állítólagos, robbanás veszélyes helyzetnek ezt követelve kéne kialakulni, de erről szó sincs. Mielőtt a fizetség miatt felháborodnál, az embercsempészek a kapott pénz fejében nyilván garantálják, hogy tengeren majd hajó jön értük.

Tehát még egyszer, miért kéne a szervezett embercsempészetnek engedni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés