Választásokat dönthetnek el a multicégek

2019. augusztus 16. 17:39

A Facebook, a Google és társaik lassan többet tudnak rólunk, mint az állam vagy mi magunk.

2019. augusztus 16. 17:39
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Magyar Hírlap

„Az »ideológiai probléma« abból fakad, hogy bár ezek a cégek álságos módon semleges közvetítő- és szolgáltató-platformként tüntetik fel magukat, vezetőikre és a Szilícium-völgyre jellemző világnézeti nagyképűségből fakadóan valójában a posztmodern liberális progresszió eszköztáraként funkcionálnak.

A totalitárius rendszerekhez hasonlóan a liberális fősodortól eltérő, nem eléggé érzékeny vagy politikailag inkorrektnek titulált híreket, véleményeket cenzúrázzák: algoritmusaiknak igenis van ideológiájuk, melyekkel nagymértékben befolyásolják a politikai közvélemény alakulását. Ez többek között azért visszás, mert ezek szerint a felületeiken megjelenő tartalmakat igenis szerkesztik, miközben e cégek nem hajlandóak magukat sajtótermékként definiálni, tehát kivonják magukat az állami szabályozások alól. Az első és egyik legfontosabb lépés tehát az lehetne, hogy egyes szolgáltatásaikat a sajtó- és médiaszolgáltatások körébe kellene bevonni, ami természetesen azzal a veszéllyel jár, hogy a techóriások azonnal a szólásszabadság korlátozásáról kezdenének el szónokolni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2019. augusztus 16. 21:40
A történelem ismétli -ha más módon is- önmagát. Az ötvenes években fél Közép-Amerika az United Fruit Co. zsebében volt....
gacsat
2019. augusztus 16. 20:38
Ha ez működne, most nem Trumpika lenne az elnök.
zakar zoltán béla
2019. augusztus 16. 18:45
Le kell iket SZARNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
amaurote
2019. augusztus 16. 18:28
azért az állambácsi nem is túl sok munkával simán listázhatja a népét, név szerint, hogy ki milyen párttal szimpatizál. ehhez kell pár tucat ember és pár hónap meg egy fészbúk... egy kis AI-val a fészbúkot nem használókat is be lehet listázni. valszeg ezt már minden kormány megcsinálta a világon. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik