Bűnlajstrom

2019. augusztus 16. 10:42

Bonta Miklós
Népszava
Miképpen történhetett meg, hogy egy intézmény költségvetési pénzekkel és az állam vagyonával szabálytalanul gazdálkodott?

„Főhet a feje Kásler Miklós emberminiszternek. Több, mint egy esztendős – áldásosnak korántsem mondható – működése során ahhoz már hozzászokhatott, hogy túlméretezett feladatkörű tárcája, s benne őmaga a mindennapos bírálatok kereszttüzében él. Az azonban még számára is szokatlan lehet, hogy hitelesen számot kell adnia, miképpen történhetett meg, hogy egy intézmény költségvetési pénzekkel és az állam vagyonával szabálytalanul gazdálkodott. 

Korántsem enyhítő körülmény az orvos professzor számára, hogy mindez még a minisztérium éléről rapidgyorsasággal távozó elődje, Balog Zoltán idején történt. Korántsem lehet véletlen a  nagytiszteletű lelkész úrnak az Esterházy Miklóstól eredő jelmondata: »Ha mindent nem tehetünk is, semmit nem tennünk őrültség lenne.«

Az EMMI által felügyelt Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságról elmondható, hogy magukévá tették az egykori nádor intelmeit, nem követtek el őrültséget, de az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzésének tanúsága szerint az intézmény »pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, ezáltal a 2015-2017 közötti időszakban nem volt biztosított a felelős gazdálkodás, az átlátható és közpénzfelhasználás és a vagyon értékének megőrzése.« Ezek már nem aprócska botlások, hiszen nagyságrendjük akkora volt, hogy már a költségvetés egyensúlyának fenntartására is kihathatott sőt, az ÁSZ úgy véli, hogy mind az állami vagyongazdálkodást, mind az állampolgárok életminőségét, jogaik és kötelezettségeik gyakorlását is befolyásolta. Súlyos megállapítások ezek! A szociális és a gyermekvédelem több mint 1600 állami tulajdonban lévő ingatlanát kezelik, közalapítványokkal, gazdasági társaságokkal állnak kapcsolatban. Bevételeik közel 100, kiadásaik 20 milliárd forintot tettek ki egyetlen év alatt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés