A keresztény szabadság nonszensze

2019. augusztus 16. 12:46

A populista vezetők 2015 óta szerte Európában a terrorizmussal, illetve a bűnözéssel azonosítják az iszlámot.

2019. augusztus 16. 12:46
Beck Tamás
Népszava

„Még a »Pandzsír oroszlánjaként« is emlegetett Ahmed Sah Maszúd afgán hadúr jósolta meg engesztelhetetlen ellenségeiről, a tálibokról, hogy világszerte le fogják járatni az iszlámot. A prófécia beteljesült. A populista vezetők 2015 óta szerte Európában a terrorizmussal, illetve a bűnözéssel azonosítják az iszlámot, önmagukat a kontinens védelmezőinek kikiáltva a muszlim bevándorlók ellenében. 

Magyarország jelenlegi miniszterelnöke, aki szakpolitikai dilettantizmusa, szociális érzéketlensége, s a hazánkban burjánzó korrupció következtében más körülmények között régen megbukott volna, éppen a menekültellenes hisztériakeltésnek köszönheti politikai túlélését. Orbán Viktor legutóbbi kinyilatkoztatása az úgynevezett »keresztény szabadságról« viszont pontosan a kereszténység lejáratását vetíti előre a hazai közvélemény előtt. E nehezen értelmezhető frázist nyilván kitörő örömmel fogadták a szekularizáció ellenségeiként számon tartott, integrista ideológiát valló magyarországi főpapok. 

Mindenesetre különös, hogy bármilyen »szabadságra« egy olyan pártvezető hivatkozik nyilvánosan, aki az általa irányított politikai formációt egykoron kivezette a Liberális Internacionáléból, és autokratikus rezsimjét immáron a szabadelvűséggel szembeállítva határozza meg. De mit mond az evangélium szerint Jézus Krisztus a szabadságról? »Ha kitartotok tanításomban, valóban tanítványaim lesztek, megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz benneteket.« (Jn 8,31-32). A krisztusi szabadság kizárólag morálisan értendő, mint az egyén bűntől való megszabadulásának eredménye. Politikai fogalomként használva épp olyan zavaros ideológia származik belőle, amilyen száz évvel ezelőtt volt a »szegedi gondolatként« emlegetett horthysta agyszülemény.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tolan
2019. augusztus 18. 10:17
Beck szégyent hoz a tisztességes zsidó emberekre! Irtás, irtás...
1000bocs
2019. augusztus 17. 21:43
A kommunista akár a világ másik feléről érmezett nyaknyiszáló szomáliai kalózzal is összebújik. A magyartól viszont irtózik.
Crüwel
2019. augusztus 17. 17:49
2001 szept 11. Után ti kis populistapistákok máshogy nyíttatok aztán tötrént valami ,- igen ahogy firkáltad 15 táján és hirtelen a kis terroristáitok szeretetre méltó ártatlanok lettek , miután 9/11 okán sikerült feldúlni a fél világot (szintén a ti örömittas tapsviharotok közepette) ,- és még nagyobb bosszú vágyat ébresztve a feldúlt földön ,- és most próbáljátok játtszani a nagy himihuminust ,- pedig csak mocskos férgek vagytok....
Tatulus
2019. augusztus 17. 15:31
Ez a beteg, láthatóan pusztuló agyi fázisban lévő konzumliberális mindent megtesz, hogy eleget tegyen valamiféle népszagai követelménynek, ami feltétlen Orbán-fóbiás magatartást ír elő! Szánalmas!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik