Marhaság

2019. augusztus 15. 13:48

Bihari Tamás
Népszava
Brazil szóját Magyarország eddig is importált. Hamarosan jöhet a brazil marha is.

„Civil- és nemzetközi környezetvédő szervezetek felmérésekre hivatkozva állítják, a globális klímaválságért a közlekedés, az ipar és a mezőgazdaság triumvirátusa a fő felelős. Egyebek mellett az intenzív szántóföldi termelés és a nagyüzemi szarvasmarha-tartás rengeteg melegház hatást erősítő anyagot juttat a Föld légkörébe. Egy londoni főiskola kollégiumában a menzáról kitiltották a marhahúst. Egyre több zöldmozgalom és aktivista igyekszik az emberiséget lebeszélni a marhahúsfogyasztásról. 

A szarvasmarhával, amíg csak kisebb gulyákban ténfereg a legelőn nem sok gond van. Legalábbis a Föld légkörét tekintve. Csakhogy ma már az amerikai kontinensen több tízezres csordák eregetik a bendőgázt elől-hátul. Ez a kérődzői bélműködés gigantikus mennyiségű metánt bocsát ki, s ez a színtelen, de egyáltalán nem szagtalan gáz a szén-dioxidnál is agresszívebben fűti a légkört.

Miközben az Európai Unió éltanulót játszik a környezet- és klímavédelemben, az idén két szerződést is kötött szarvasmarha importra. A Mercosur megállapodás értelmében Brazília, Argentína, Uruguay és Paraguay kedvező vámtarifával évi 99 ezer, egy másik egyezmény alapján pedig az USA vámmentesen szállíthat 45 ezer tonna marhahúst a közösség országaiba.
Az emberi jogok élharcosa azzal a Jair Bolsonaróval egyezkedhet. aki egyebek mellett leprafoltoknak nevezte Amazónia testén az őslakosok rezervátumait, törzsi területeit, és aki zöld utat adott az őslakosok elüldözésére és a természetvédelmi területeken az esőerdő irtására, hogy a latifundiumok tulajdonosai újabb legelőkhöz és újabb területekhez jussanak a takarmányhoz elengedhetetlen szójaültetvények telepítéséhez.

Ennek az elnöknek a beiktatásán egyedüli uniós kormányfőként Orbán Viktor is részt vett.
Brazil szóját Magyarország eddig is importált. Hamarosan jöhet a brazil marha is. Jó étvágyat!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Idefigyeljetek, zöldbolsik! Ha most azt hiszitek, hogy pár leszbikus vegán szavazatáért érdemes propagálnotok a húsfogyasztás-, és a gyerekvállalás ellen, akkor marhára magatokra fogjátok haragítani a megmaradt szavazóitokat. Nektek végleg befellegzett!

Az EU kötötte a szerződést, de ezt is OV fundálta ki, aki mellesleg nem tényező, egy politikai pária.
Idegesítő a baloldalon ez az elmórickásodás. Az alternatíva-állítás így nem fog menni.

Amit a marhák a legelőkön nem fogyasztanának el, az a talajba kerülne, és onnan szintén gázként a légkörbe kerülne, ami a komposztálási folyamat része. Amit a marhákról ezzel kapcsolatban szoktak írni, azt általában marhaságnak tartok.

Hát annál a marhahúsnál, amit árulnak, minden marha jobb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés