Olasz vizekre engedi az Open Arms mentőhajót egy római bíróság

2019. augusztus 14. 21:43

Salvini bejelentette: ismét kitiltja a hajót az olasz vizekről.

Róma városának közigazgatási bírósága Matteo Salvini belügyminiszter vonatkozó tilalma ellenére szerdán engedélyezte a Proactiva Open Arms spanyol civilszervezet hajójának, hogy 147 migránssal a fedélzetén olasz területi vizekre lépjen. A szervezet szerint a két hete kikötési engedélyre várt hajó most elindult Lampedusa szigete felé. A kikötési engedély azonban továbbra is Salvini döntésétől függ.

A törvényszék ítéletének indoklásában – orvosszakértői és pszichológiai véleményekre hivatkozva – megállapította, hogy a nemzetközi tengerjogi szabályozásba ütközött a belügyminiszter korábbi rendelkezése. Salvini bejelentette, hogy fellebbez a törvényszék döntése ellen, s ismét megtiltja a hajónak, hogy egyáltalán olasz területi vizekre lépjen.

Giuseppe Conte olasz kormányfő korábban felszólította a Salvini vezette belügyminisztériumot, hogy legalább a gyerekeket engedjék le a fedélzetről. A tárca egyébként a nap folyamán engedélyt adott, hogy egy, a spanyol NGO hajójára felvett négyfős migránscsalád partra szállhasson Olaszországban.

A szigorú bevándorlási politikát folytató Salvini olasz sajtójelentések szerint hevesen bírálta – mint fogalmazott – „egyesek jól átgondolt stratégiáját”, amellyel Olaszországot kényszerítenék, hogy ismét nyissa meg kikötőit a civilszervezek hajói előtt. Hangsúlyozta: szembe fog szállni azzal, hogy az Open Arms hajója Olaszországban kiköthessen. „Nem akarok az embercsempészek bűntársa lenni” – idézte az olasz sajtó Salvinit. A Proactiva Open Arms kedden a Twitteren azt írta, hogy minden nappal nehezebb a fedélzeten tartózkodók helyzete.

A Földközi-tengeren vesztegel az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezetek Ocean Viking nevű hajója is 356 migránssal a fedélzetén. A szervezetek felszólították Máltát és Olaszországot, hogy keressenek kikötőt a hajónak, amely több mint száz gyereket és kiskorút szállít. Matteo Salvini a nap folyamán azt mondta: az Open Arms vigye Spanyolországba, az Ocean Viking pedig Tripoliba vigye a migránsokat.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/153352

Ajánljuk még a témában