Éger: Megengedhetetlen, hogy még utalás sincs az orvosok helyzetének változására

2019. augusztus 14. 22:41
Az orvosi kamara szerint a legutóbbi parlamenti választások óta nincs előrelépés az orvosi bérek ügyében.

Elhalt ígéretek nyomában címmel rendkívüli nagygyűlést tart szeptember 21-én a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – jelentette be a kamara elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Éger István elmondta: a nagygyűlés célja a „félbeszakadt tárgyalások folytatása” a kormánnyal és „gyors, eredményes lezárása”. A szeptemberi nagygyűlésre meghívást kap három tárca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség – közölte.

A MOK követelései között szerepel a 900 ezer forintos, egységesen kötelező kezdő minimális alapbér a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának a munkaviszony típusától függetlenül – mondta. A kamara elnöke kitért arra: a legutóbbi parlamenti választásokat megelőző korszak „termékeny és kommunikatív időszak volt aláírt eredményekkel”, de a 2018 áprilisa óta eltelt időszak az „elvesztegetett idő és a csalódottság” szavakkal jellemezhető.

A kormány határozott ígéretet tett arra, hogy a 2018-as választásokat követően folytatódik az orvosok bérének felzárkóztatása. 2019 elején intenzív tárgyalás indult, elkészült egy „ígéretes megállapodás tervezete” is, amelyből azonban „nem lett semmi” – közölte Éger István. „Ez nagyon nagy csalódást és becsapottságérzést okozott” az orvostársadalomban – fogalmazott.

Dönteni kell: orvosokkal vagy nélkülük gyógyíttatunk?

Éger István örvendetesnek nevezte a szakdolgozói béremelés megkezdését, amelyet a MOK „150 százalékig támogatott”. E folyamat eredményeként „például egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező felsőfokú végzettségű ápoló átlagkeresete 2022 januárjától 690 ezer forintra ugrik” – idézte az egészségügyért felelős államtitkárt. Ugyanakkor egy nyugdíj előtt álló, több szakvizsgás szakorvos hivatalos bruttó alapbére jelenleg 565 ezer forint. Úgy fogalmazott: „örvendetes, hogy a szakdolgozók lassan európai bérszintre kerülnek, de megengedhetetlen”, hogy az orvosok béremeléséről „nemhogy konkrét tárgyalás nincsen, de még csak utalás sem arra, hogy változna” a helyzetük.

Mindezek következtében nem tudják megszűntetni a paraszolvenciát, ami alapvetően akadályozza színvonalas szakorvosképzést – mondta Éger István. A MOK elnöke követeléseik között említette, hogy szüntessék meg a nyugdíjas korú, az egészségügyben dolgozó munkavállalókat sújtó diszkriminációt. „Az mégiscsak disznóság, hogy [...] ma egy három műszakban, betegágy mellett  dolgozó [...] nővértől kétszer annyi közterhet szed be” az állam, mint attól a nyugdíjastól, aki mondjuk egy irodában dolgozik – tette hozzá. Közölte: a kormánynak el kell döntenie, hogy orvosokkal vagy orvosi képzettséggel nem rendelkezőkkel akarja-e gyógyíttatni a jövőben a magyar embereket.

Elvárják továbbá, hogy a kormány rendszeresen és szigorúan ellenőrizze a szakmai minimumfeltételek, a munkaerő és a tárgyi feltételek meglétét az egészségügyi intézményekben. Tarthatatlan, hogy az erre felruházott hatóságok jogkörét nullára csökkentették, és ellenőrzés „vagy nincs, vagy szemet huny” – tette hozzá a kamara elnöke.

(MTI)

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Rendesen elbaxták a a rendszerváltozásnál a bevezetett kapitalizmust - amúgy magyar módra."

Szó szerint. De kivétel nélkül minden téren. Ezért ugathatnak itt azok, (30 év után!) akiknek a nevére se szabadna emlékeznünk. Elég lenne, ha a börtönőrök tudnák.

Amit itt írsz, az a kommunizmus. Megpróbálták többször, nem jött be.
Jó nagy ostobaság lakozhat benned, de nem kívánom, hogy egy "melós" szellemi képességeivel kvótadiplomat szerző orvos kezei kózé kerülj.

Na bammeg. Akkor ki látná el a nyugdíjasokat? Ki menne olyan körzetbe, ahol a lakosság fele iszik, dohányzik, elhízott? És betiltanád az influenzajárvanyt is?

Aki ezt diszlájkolta, annak mivel nem ért egyet??? Ez a valóság.

Nekem ilyen emberek hiányoznak. Te mihez értesz? Ugorj már át megszerelni a kocsim! Vagy lenyírhatnad a kertben a füvet.

Hűha!!! Nagyon büszke vagyok rád!

Ezzel egyet is ertenék, ha kitterjesztenénk MINDEN államilag finanszírozott szakra.

Népszava 2018.02.27.
Egészségügy - Éger István beszólt a sztrájkra készülőknek

Az orvosi kamara elnöke szerint ez a pár forintos béremelés a dolgozók töredékét érintik, a többség jól járt. Hozzátette: akik azt állítják, hogy mindössze pár forinttal emelkedett a bérük, azok nem mutatták meg a bérjegyzéküket, azt, hogy voltak-e szabadságon és egyáltalán, hogy mi volt az előzménye az elmaradt emelésnek. Közölte, a FESZ nem mutatja be a hátteret és felnagyítja a problémát.
https://nepszava.hu/1153883_eg..

Mi változott meg egy év alatt?
A kamarai vezetés 2019 évi választása lezajlott?
Amennyiben ige, akkor ott milyen ígéretek hangzottak el az elnök részéről?

A MOK követelései között szerepel a 900 ezer forintos, egységesen kötelező kezdő minimális alapbér a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának a munkaviszony típusától függetlenül.
Különben dühbe jönnek!

Éger a Magyar Orvosi Kamara elnöke pozíciójában kevesel minden pénzt, amit az egészségügyre fordít a kormányzat.

Az Ő esze kereke ugyanazon a vágányon jár, mint a Vörös Csepel munkásmozgalmi indulóban a burzsujé:

"Még, még, még és még!
A burzsujnak sosem elég."

Éger a Magyar Orvosi Kamara elnöke pozíciójában kevesel minden pénzt, amit az egészségügyre fordít a kormányzat.

Az Ő esze kereke ugyanazon a vágányon jár, mint a Vörös Csepel munkásmozgalmi indulóban a burzsujé:

"Még, még, még és még!
A burzsujnak sosem elég."

A MOK követelései között szerepel a 900 ezer forintos, egységesen kötelező kezdő minimális alapbér a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának a munkaviszony típusától függetlenül.
Különben dühbe jönnek!

Korábban többszöri levélváltás zajlott köztem és az elnök úr között. Így ismerem a felfogását, mentalitását. Szerintem sok jó gondolata van és sok mindenben egyetértek vele.
Azzal viszont nem értek egyet, hogy most azonnal követeli annak a pótlását ami 30-50 éve elmaradt. Az egészségügyből minimum háromezer milliárd hiányzik, ha a fejlett technológiát, technikát is számításba vesszük, akkor ennek a duplája. Az MSZP-DK-nak nincs erkölcsi alapja bármilyen követelésre, mert amikor hatalmon voltak nem építettek, hanem romboltak. Ennek lett következménye a 26 ezer egészségügyi létszámleépítés, kórházak megszüntetése, összevonása, az előjegyzés, várólisták.

Mindezek figyelembe véve; az egészségügyben létszámhiány, bérfeszültség és technikai, technológiai lemaradás van. Mindezt csak fokozatosan és egységesen kezelve lehet megoldani. Ennek időintervallumát behatárolja az egészségügyi költségvetés helyzete, a társadalom egészségügyi helyzete, az eltérő régiók sajátosságai.
Ebből eredően csak komplex tárgyalásnak, megoldásnak van értelme és nem egyes részeknek a "foltozása". Másként fogalmazva; együtt kell javítani a tárgyi és személyi feltételeket, figyelembe véve a forrás lehetőségét.

Válaszok:
opht | 2019. augusztus 15. 10:40
Agricola | 2019. augusztus 15. 11:02

Jobbikos. De még a nemzeti vonal, nem a mostani libsi.

Ez így van. De akkor miért nem ez történik? Mi lessz a Semmelweis Tervből? Ónodi kancelláriamodelljéből? Most meg már program sincs, csak ostoba kinyilatkoztatások az ágazatvezetés részéről.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. augusztus 15. 11:13

Egyetértek: "együtt kell javítani a tárgyi és személyi feltételeket, figyelembe véve a forrás lehetőségét."

De Éger arcátlan követelései között szerepel a 900 ezer forintos, egységesen kötelező kezdő minimális alapbér a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának a munkaviszony típusától függetlenül.

A Krone osztrák újság is foglalkozik az egészségbiztosítás témájával, mégpedig a híres-nevezetes Bloomberg tanulmányát közölve.
A Bloomberg az egészségbiztosítás hatékonysága címmel közölt táblázatot 56 országról. A SORRENDET ANNAK ALAPJÁN ÁLLAPÍTOTTA MEG, HOGY A VÁRHATÓ ÉLETTARTAM HOGYAN VISZONYUL A KÖLTSÉGEKHEZ.

Hong Kong áll az első helyen,
Ausztria a 32. helyen
Magyarország a 42. helyen,
Németország a 46. helyen.

Külön érdekesség, hogy az USA, mely az "Absolut cost" 9536 Dollár(/fő) értékkel a legtöbbet költi, a sorrend utolsó előtti helyén az 54. helyen áll Azerbajdzsánnal holtversenyben.

A kőkemény Éger talán akkor lenne elégedett, ha Magyarország túlszárnyalná az Egyesült Államokat, ahol az "Absolut cost" 9536 Dollár(/fő) egészségügyi költekezési mutatóban.
A kőkemény Égert nem zavarja, hogy a bruttó hazai termék (GDP) értéke, folyó áron, milliárd Ft 2017-ben 38 355,1 volt, és akkor ha Éger vágyai teljesülnének, az egészségbiztosítási kiadások felemésztenék a GDP 70%-át.

Akkor lehet, hogy kajára alig jutna (a potenciális pácienseknek), de az egy főre jutó egészségbiztosítási kiadások terén sikerülne túlszárnyalni az Egyesült Államokat.

Akkor lenne itt Égeréknek jó világ.

Szerintem mindkét program él és folyamatosan teljesedik, melynek pozitív hatása is megjelenik a gyakorlatban.
https://tinyurl.hu/S7oF/
https://weborvos.hu/adat/files..

Válaszok:
opht | 2019. augusztus 15. 12:50

Egxik sem él. A Semmelweis Terv csendben kimúlt (hol van már a térségi ellátásszervezés?!), a kancellária modell meg soha nem is kezdődött el.
Tűzoltás, 1-1 látványberuházás folyik, de egy több éves távlatba mutató fejlesztési stratégia nincs. A jelenlegi miniszter nevéhez kapcsolódó nemzeti népegészségügyi program meg 5 szakma által nem egységes szerkezetben, nem egységes vízió mentén megírt saláta. Emellett a kardiológia, onkológia, gyermekgyógyászat, addiktológia közel sem a teljes spektrum. A többi szakma, az ezeken kívül eső betegségben szenvedők hol kapnak helyet?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában