A középkorban érzi magát a berlini iskola igazgatónője

2019. augusztus 12. 15:50
Nyelvi és kulturális problémák sora nehezíti egy szinte kizárólag bevándorló hátterű gyerekek által látogatott iskola működését Berlin-Neuköllnben. Az iskola igazgatója a Cicero magazinnak nyilatkozott a német és muszlim kultúra s életmód ütközéspontjairól.

Carsten Linnemann CDU-politikus a közelmúltban azt nyilatkozta a Rheinische Postnak, hogy

azoknak a gyerekeknek, akik alig beszélik és értik a németet, nem kellene egyből általános iskolába menniük,

hanem először nyelvi fejlesztő iskolába kellene járniuk, legvégső esetben pedig megtagadható lehetne a beiskolázásuk.

A nyilatkozat természetesen nagy port kavart Németországban, főleg amiatt, mert számos nagy médium azt tolmácsolta olvasói felé, hogy Linnemann mindenképpen távol akarja tartani ezeket a gyerekeket – akik között értelemszerűen sok a bevándorló – az iskoláktól. A botrány kapcsán a német konzervatív-liberális Cicero magazin egy Neuköllnben (Berlinnek egy jórészt bevándorlók lakta kerületében) működő általános iskola igazgatónőjét kérdezte.

Astrid-Sabine Busse szerint nagyon ritka, hogy az általános iskolába kerülő gyerekek egyáltalán nem beszélnek németül. A gyerekeknek inkább az egyes tantárgyak szakszókincse okoz problémát, mert ezeket a szavakat nem tudják az anyanyelvük szókincséhez kötni, hiszen

többségében olyan családokból származnak, ahol a családtagok többsége is iskolázatlan.

Busse szerint Linnemann iskolától távol tartós javaslata egész egyszerűen abszurd. „Minek üljenek otthon? Ott se tanulnak semmit” – mondja. Szerinte könnyű nyelvi fejlesztő iskolákról és speciális osztályokról beszélni, de ezekkel több probléma is van. Az igazgatónő számára egyértelmű, hogy mindenkinek iskolába kell járnia, aki szellemileg és fizikailag is alkalmas erre, és az iskola feladata volna kiegyenlíteni a gyerekek közötti különbségeket. A speciális osztályok szerinte nem jelentenek megoldást semmire, csak a gyengébb képességű gyerekek elszigetelésére alkalmasak. Busse szerint a 2004-ben megszüntetett felkészítő (elő)iskolák újranyitása orvosolhatná a gyerekek nyelvi problémáit, ehhez azonban nem áll rendelkezésre elegendő személyzet és infrastruktúra.

A köldök haram

Az igazgatónő szerint ugyanakkor nem csak nyelvi problémák adódnak az iskolában, ahol a gyerekek 97%-a migrációs háttérrel rendelkezik. Sok családban teljesen máshogy nevelik a gyerekeket, mint ahogy az Németországban megszokott, teljesen más szerepmodellek állnak a gyerekek előtt.

„Néha úgy érzem magam, mintha a középkorban lennénk”

– mondja.

Hiába nem való az iskolába a vallás, egyre több kislány jár fejkendőben órára, Busse szerint pedig időpocsékolás a szülőkkel beszélni erről a problémáról. Az iszlám a tanárok munkáját is megnehezíti: az igazgatónő szerint a muszlim gyerekek nehezen állnak a testiség témájához, vannak, akik nem hajlandók kimondani a „fenék” vagy a „köldök” szavakat, mert az „haram”, vagyis tiltott téma.

Astrid-Sabine Busse a Cicerónak azt mondja, a nyelvi problémák kialakulásában jelentős a szerepe a lakóközösség összetételének is. Neuköllnben a gyerekek hetven százalékának vannak problémái a német nyelvvel, noha túlnyomórészt jártak óvodába. Az igazgatónő szerint

Neuköllnből az elmúlt harminc évben szinte teljesen eltűnt a középosztály,

az olcsó szociális bérlakások és a mecset pedig odavonzották a sokgyerekes családokat. Busse szerint sokszor a szülők sem tanulják meg rendesen a nyelvet:

„Miért tanulnának meg németül? Ha végigmennek a Sonnenallee-n, minden szolgáltatást megkapnak az anyanyelvükön” – mondja a német konzervatív-liberális lapnak.

Bár az állam bőkezűen támogatja a neuköllni általános iskolát, egyre nehezebbé válik megfelelően képzett személyzetet találni. Busse iskolájából jelenleg három-négy tanár hiányzik, de az igazgatónő szerint a jövőben a helyzet még rosszabb lehet. Tavaly három tanárt vettek fel szakképzettség, pedagógusi diploma nélkül („Queereinsteiger”), szerinte ez még kezelhető mennyiség, de más iskolákban a tanári kar fele is állhat ilyen emberekből.

A berlini iskola igazgatója szerint ezt az állapotot nem lehet sokáig fenntartani.

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nahát, a középosztály menekül az ilyen helyekről. Nahát, egyre nehezebb tanárt találni az ilyen helyekre. Hogy mik vannak. Úgy látszik a középosztály sem teljesen hülye, hogy a fekete arannyal egy iskolába járassa a gyerekét.

De vajon honnan olyan ismerős ez a szituáció? És vajon kik azok, akik ezt előre látták...

" Egyelőre sajnos a libsi propaganda és agymosás olyan szinten hatásos, hogy egy német öncenzúrát gyakorol és ne meri kimandni amire gondol."

De azért annyira nem hülye, hogy ha a barnák többségbe kerülnek, ő is ottmaradjon, és a gyerekeit hipertoleráns képzésnek vesse alá. Inkább fogja a sátorfáját, és odébbáll, mint minden normális ember, aki megteheti. Akár csak nálunk. És le merném fogadni, hogy tanárból sem azért van hiány errefelé, mert abban az iskolában kevesebbet fizetnek.

De hát hányszor hallottuk már ugyanezt magyar kiadásban a cigányokkal kapcsolatban. Időnként felbukkan a habokból egy egy vérzőszívű, rózsadombi liberális, aki a többséget hibáztatja, meg a szegregált oktatást, aztán szépen visszautazik óbudára, és minden megy tovább

Nem a Felcsút öltözőjében osztják, hanem Berlin-Neuköllnben. És senki nem cáfolja, hogy még néhány évtizedig "végigmennek a Sonnenallee-n, minden szolgáltatást megkapnak az anyanyelvükön". De mi lesz azután, ha már a német társadalom nem tudja ellátni őket pénzzel? Mert, aki nem tud németül, annak nem munkával szerzett jövedelemtől duzzad a pénztárcája, hanem szociális juttatástól vagy csencseléstől.

Válaszok:
hátakkor | 2019. augusztus 12. 17:46

Meg tudják csinálni..

Nekem sok német haverom, havercsajom van. Nem én hozom szóba, kedvesen serezünk és kivannak Mürkülre meg az egész jövő eltemetésbe. Fiatalok, középkorúak. A nyuggerek meg már mernek beszélni, nincs veszteni valójuk. Az egész energiewendét nem értik. Értelmes mérnökök.

"Milyen illegális migráció van Németországban?"

Olyan, hogy a kancellár asszony azt javasolta, hogy tegyék legálissá. Jogállami kockázatok..

"De mi lesz azután, ha már a német társadalom nem tudja ellátni őket pénzzel?"

Mivel már magukat is nehezen..

Én is mindig felteszem a kérdést: hová lettek az őslakosok azokból a városrészek ből?
A mi ellenzékünk Bp melyik kerületét lenne kész átadni a migransoknak?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés