Ígéretek helyett

2019. augusztus 8. 8:59

Őry Mariann
Magyar Hírlap
A liberális sajtó kezdetektől fogva lesajnálta a formálódó magyar-olasz együttműködést.

„»Sosem szavaztam a Ligára, de legközelebb fogok. Salvini az egyetlen politikus, aki úgy beszél és úgy is cselekszik, mint mi« – idézett a Politico a minap egy harmincas éveiben járó olasz gyári munkást.

A brüsszeli lap azért tekintett ki egy röpke pillanatra a nép közé, hogy megmutassa, működik az olasz belügyminiszter »egy közülünk« imázsa. A nyugati liberális sajtóban az ilyesmit mindig gyanakvással fogadják, ha egy jobboldali politikust kedvelnek az emberek, akkor előbb feltételezik, hogy a Kremlben matekozták ki a tökéletes képletet, mint hogy elfogadják, egyszerűen csak normális. Az általuk populizmusnak nevezett politikához ugyanis nem pontosan kimért stratégia kell, hanem józan ész.

Matteo Salvini pártja, a Liga a 2018 márciusában tartott parlamenti választásokon 17 százalékot szerzett, ma 38 százalékon állnak. Ehhez a Politico szerint az kellett, hogy Salvini kormányra kerülése óta folyamatosan kampányol, de ez csak részben igaz. Az olasz belügyminiszter ugyanis – szemben sok nyugat-európai kollégájával – nem csak ígérget, hanem cselekszik. Az emberekkel pedig azért viselkedik természetesen, azért érteti meg magát könnyen, mert ő egyszerűen ilyen. A politicós kollégák aztán különösképp emlékezhetnek rá, hogy Salvini európai parlamenti képviselőként is olyan volt, mint most. A különbség legfeljebb annyi, hogy miniszterként már nem járhat folyton pólóban.

Ha van politikai akarat, akkor lehet eredményeket elérni. Hiába hallgatjuk évek óta, hogy lehetetlen, ahogyan azt Orbán Viktor is megfogalmazta sokszor: Magyarország megmutatta, hogy meg lehet fékezni a migrációt a szárazföldön, Olaszország pedig azt, hogy a tengeren is. A liberális sajtó kezdetektől fogva lesajnálta a formálódó magyar-olasz együttműködést, mondván, úgyis kvótát akar Salvini is, szabadulni akar a migránsoktól. Ehhez képest maga az olasz belügyminiszter mondta azt, hogy a kvóta nem megoldás, ő hazavinni akarja a migránsokat Európából, nem pedig szétosztani őket. Az embercsempészeket ugyanis nem azzal fékezzük meg, ha a kvótákkal beilleszkedünk az üzleti modelljükbe, hanem akkor, ha elérjük, hogy el se induljanak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na akkor frissítsd fel egy kicsit az emlékeidet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés