Stadionmatek, Pancho Aréna

Tényleg túl sok stadiont építünk túl drágán?

2019. augusztus 6. 16:51

Pongrácz Bálint László
Vajon tényleg aránytalanul nagy összegeket fordít az Orbán-kormány stadionépítésre? Valóban kitelne a felcsúti Pancho Aréna árából egy kórház éves költségvetése, a hármas metró felújítása, vagy csak az ellenzék 2018-as kampányára volna elég? Mennyit költenek stadionépítésre máshol, hány stadiont építenek, és drágának számítanak-e az új magyar stadionok a nemzetközi mezőnyben? Utánajártunk.

Mihez képest építünk túl sok vagy akár túl kevés stadiont? A Nielsen Sports 2018-as kutatása szerint Magyarországon a lakosság 54 százalékát érdekli a labdarúgás, és ezzel az arányszámmal a vizsgált országok tekintetében Németországot követjük, megelőzve az Egyesült Királyságot és Franciaországot. A rangsorban elfoglalt előkelő helyen túl ez persze nem meglepő: a labdarúgás a világ legnépszerűbb sportja. Az tehát, hogy itthon – és a világon mindenfelé – is épülnek stadionok, alapvetően nem kéne, hogy elfogadhatatlan legyen. A futballarénák számát – hogy valós képet kapjunk – mindenféleképpen valamivel összehasonlítva érdemes számba venni.

A világunk tele van megoldásra váró, égető problémákkal: a modern technológiának és információáramlásnak köszönhetően az emberek egy része sokkal több figyelmet fordít ezekre a problémákra. Magyarországon is mindinkább tisztában vagyunk az egészségtelen életmód, a környezeti károkozás, a fejlődő világ szegénysége vagy akár a tömeges bevándorlás veszélyeivel. Ez a tudatosság kiindulásnak jó dolog, de a politikai kommunikációban szokás rájátszani az emberek érzékenységére, és az adott kormányzat minden egyes lépését, költését ezeknek a globális problémáknak a megoldhatatlanságával összehasonlítani. Ha sokat kalandozik az ember egyes portálokon, az a benyomása lehet, hogy

Orbán Viktor egymaga már régen megoldhatta volna a magyar egészség- és oktatásügy helyzetén túl az összes afrikai gyermek ivóvízellátását és az esőerdők védelmét is. Mindezt persze csak akkor, ha nem építene mindenáron stadionokat.

Érdemes viszont szem előtt tartani a számok makacs racionalitását, és releváns összehasonlításokkal élni. Matekozzunk kicsit, és tekintsük példának a felcsúti Pancho Arénát, a stadionépítéseket érő támadások elsődleges célpontját. A stadionra a TAO-rendszeren keresztül összesen 2,7 milliárd forintot költött (közvetetten) az állam. Nézzük meg, mit vásárolhatnánk ebből a pénzből. Ha valaki épp metrózás közben olvassa ezt a cikket, biztos eszébe jut, hogy ennyiből fel lehetett volna újítani a  hármas metrót már évekkel ezelőtt is. Sajnos nem, a főváros a 2019-es költségvetésében 80 milliárd forintot kapott az államtól erre a célra. Ez a Puskás Akadémia stadionjára költött TAO-pénz közel harmincszorosa. Stadionépítés helyett persze költhettük volna egy Normafa-projekthez hasonló, környezetbarát beruházásra is. De nagyon nem: ennek a projektnek az összköltsége még mindig sokkal több, a tervezett beruházásokkal együtt több mint 15 milliárd forint. Na de egy kórház éves költségvetését biztosan állhatnánk ebből az összegből! Ez sem igazán jön be, ugyanis a Szent János Kórház 2017-es kiadásai több mint 10 milliárd forintra rúgtak.

Szerencsére találtunk valamit, ami kijön ebből a pénzből.

Az összes ellenzéki párt (DK, MSZP-P, LMP, MKKP és Jobbik) 2018-as országgyűlési választási kampányát kb. 2,6 milliárd forint értékben vásárolhattuk volna meg.

Persze miért tennénk ilyet?

Komolyra fordítva a szót: érdemes lenne azt is tisztán látni, hogy a szomszédos, összehasonlításra érdemes országokhoz képest túl sok stadionunk van-e. Az Ausztria, Csehország, Horvátország, Magyarország és Szlovákia nemzeti labdarúgó-szövetségeitől összegyűjtött adatok alapján megnéztük, hány labdarúgó-stadion vagy egyéb, ötezer férőhelynél nagyobb, labdarúgó-mérkőzés lejátszására készült bármilyen építmény működik az adott országokban. A következő ábra azt mutatja, hogy az adott államban egymillió főre hány ilyen stadionférőhely jut. 

Ezek a számok mindenkinek mást mond(hat)nak, de annyit talán reálisan megállapíthatunk, hogy

a régió tekintetében kiemelkedően sok stadiont nem építünk.

Főleg, ha azt is számításba vesszük, hogy Csehországban és Szlovákiában a jégkorong komoly kihívója a labdarúgásnak a lakosság érdeklődését tekintve. 

Rendben van, mennyiségileg nem találtunk kiugróan ésszerűtlen adatot. De a mi stadionjaink biztosan sokkal drágábban épültek, mint a szomszéd országokéi! A KPMG tavalyi kutatása szerint az egész világban az elmúlt hét évben épült összes stadionból a Groupama Aréna és a Nagyerdei Stadion a tíz legolcsóbb stadion között van úgy, hogy szinte csak irreálisan olcsó török projektek előzik meg olcsóságban.

Azt természetesen nem állítja senki, hogy minden tökéletes Magyarországon a focival kapcsolatban, ésszerű kritikának mindig van helye. A magyar labdarúgó-válogatott valóban nem ért el olyan jelentős sikereket a közelmúltban, mint a szomszéd Horvátországé. Ezzel szemben azonban az is igaz, hogy bármilyen sportágban nemzeti szinten eredményességet csak évtizedek konzisztens munkájával, a labdarúgás esetében pedig kizárólag nagy anyagi ráfordítással lehet elérni.

A magyarok közül nemzetközi összehasonlításban is nagyon sokan néznek focit, a magyar bajnokságot is.

Mérkőzésekre viszont valóban már arányaiban is jóval kevesebben mennek ki. Lehet arról is vitatkozni, hogy kevés nagy vagy sok kicsi stadiont jobb-e építeni. Az is jogos kérdés, hogy a megfelelő helyeken épülnek-e a stadionok. Biztos jobban megérdemelte-e Mezőkövesd és Kisvárda az új pályákat, mint például a történelmi futballváros, Vác?

Számos jogos kritika és kérdés merülhet fel, de ahhoz, hogy ezekről tényleg érdemben vitát lehessen folytatni, el kell rugaszkodni a „stadionország”, a „szaramagyarfoci” és az „oktatásegyészségügy” mantráitól. Mindannyiunknak más fontos az életben, de egy ország és annak vezetése akkor cselekszik helyesen, ha a nemzet egészének akar jót tenni. Egy Budapesten rendezett hazai EB-mérkőzésnél – adja a jó Isten, hogy így legyen – katartikusabb és az összetartozás tudatát jobban megerősítő sportélményt nem nagyon élhetünk át a 21. században. Vannak érvek és ellenérvek, de akár a B-középben a himnuszt énekelve, akár otthon, a tévé előtt állva-ugrálva senki nem fogja magának feltenni a kérdést, hogy tényleg túl sok stadiont építünk-e.

 

Forrás: https://pongraczbalintlaszlo.blog.hu/

Összesen 269 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Évtizedekig csak egy stadion épült. Az akasztói, Józsi bàcsi ÁFA okossàgából. A többiben bokáig àllt a húgy. A Groupama arénàban rendre órák alatt elmegy a jegy. Kicsi. Jövő keddre gyakorlatilag nincs jegy.

Az biztos, hogy a "stadionozás" primitív ellenzéki demagógia, tényekkel dacoló ócska propaganda. Olyan ócska az ellenzék, mint amilyen ócska a dumája is.

"A futballarénák számát – hogy valós képet kapjunk – mindenféleképpen valamivel összehasonlítva érdemes számba venni."

Így van. A "valami" az eredmény. Ha szégyenen kívül mást is produkálnának a focistáink, egy vasat sem sajnálnék. De így csak a teljesítmény nélküli végnélküli pénzkiáramlást látom.

Válaszok:
DrPepper | 2019. augusztus 6. 18:06

Véleményed szerint van olyan sportlétesítmény, amit szabad közpénzből építeni? A nemzeti stadiont is magánpénzből építenéd? vagy kizárólag a focitól viszolyogsz?
Amúgy ez egy bonyolult kérdés. A foci talán az egyetlen sport (Magyarországon) amelyik potenciálisan képes eltartani magát annak ellenére, hogy befektetésigényes. Jó példa erre a Fehérvár amely tavalyi BL- és EL szereplései révén összefocizta a saját éves költségvetését. Az, hogy a világon máshol a csapatok kizárólag a piacról élnek egyébként mese, valószínűleg el sem hinnéd, ha elmondanám, hogy a Bayern vagy a Realba is kerültek közpénzek. Amúgy meg ha a Coca Cola úgy döntene, hogy szponzorálja a hazai focit, biztosan nem utasítanák el, dehát ők a buzulás reklámozását jobb üzletnek látják.

NJe aggódj, meg fog térülni. A már százszorosan megtérült Papp László arénát már rég kinőtte Budapest.

Vagyis harmadkézből szerzett félinformációk alapján mondasz ki verdikteket.

A stadionrekonstrukció 2010 előtt a magyar sportpályák, stadionok átlagos életkora 60-70 év volt.
Málladozó betondarabok, életveszély.
Az államnak két lehetősége volt:
1. lerombol minden életveszélyes sportépítményt és benzinkutat, multiáruházat estébéket építtet, magánköltségen.
2. az alkotmány szellemében biztosítja a sportolás lehetőségét.
Ennyi.

Csak tájékoztatásul: A Fradi még áll a BL-ben, és jó esélye van rá hogy valamelyik nemzetközi kupa csoportkörébe jusson, tavaly a Vidi ért el hasonló sikert, többek között egy Chelsea nevü végül EL győztes csapatot hozott Budapestre, és ha jól emlékszem 2-2-re végzett ellenük. Válogatottunk jelenleg vezeti EB selejtezőcsoportját az VB ezüstérmes Horvátország, Wales és Szlovákia előtt. Meccseiket a Fradihoz hasonlóan telt ház előtt játsszák. Mellesleg a Groupama idén szintén -telt ház előtt - a női BL döntőnek adott otthont. Nem lennék meglepve ha működése 4 éve alatt behozta volna már az árát.

Válaszok:
Csomorkany | 2019. augusztus 6. 18:18
hátakkor | 2019. augusztus 6. 18:58

Aha. Továbbá az utolsó vb, amin kinn voltunk, 1986-ban volt. Akkor még égésnek gondoltam a magyar-szovjet 0:6-ot. Most már tudom, hogy olyan toronymagas csúcsokat mint akkor, az újabb generációk nem is látnak.

"De ezek legalább építenek, nem az van, mint a komcsik idejében, hogy csak 0,4 méteres kilátók épültek"

Csak részben igaz, amit írtál.
A KILÁTÓKAT ILLETŐEN
– a komcsik idejében 1 (egy) darab 0,4 m-es kilátót építettek
lásd: bodrogkeresztúri "kilátó"
https://index.hu/belfold/2009/..
– "ezek legalább építenek" igenigenigeeeeeen!
lásd: 11 (tizenegy) darab kilátó egyetlen faluban (Tyukodon)
https://index.hu/gazdasag/2017..

Arról nem is beszélve hogy Feriék elszórakozták a kormányzást, 2010-ben be kellett lökni a gazdaságot, aminek klasszikus módja az építkezés. Infrastruktúra, uszodák, stadionok, stb. De Matolcsy meg a Főnök ezt jobban tudja. Ezek a stadionok itt lesznek, míg el nem enyésznek megint. nem egyszeri 10 milliárd elköltése, mert ott áll vele szemben egy vagyon elem. A Groupama esetében nézőszámtól fgtlenül is van egy nyereség kötelezettség. És pl. voltam Depeche Mode koncerten. Is. Két hónap múlva kész a Puskás stadion is, és akkor lehet nagyobb nézettségeket is csinálni. Ez a stadionozás a frusztrált tornából felmentett szódásüvegtalp szemüvegűek ócska dumája.

"Valamelyik nap volt címlapsztori, hogy 160.000.000.000 Ft-ból fog Mészáros Lőrinc új kézilabdacsarnokot építeni Budapesten.

Százhatvanmilliárd forint."

És elhitted?

Igen szomorú, hogy a fontos magyar-szlovák meccsre csak 20 ezer ember tud kimenni, amikor a duplája is pár nap alatt elkapkodta volna a jegyeket. A mi stadionjaink kicsik és olcsók. De legalább maiak, korszerűek. Puskás Stadion OK, de mi még meg fogjuk érni, hogy a Fradinak mondjuk egy 45 ezres stadion dukál.

Ez a derék Pongrácz ööögyesen fejti ki a témát,
csak a felcsúti stadion költségével operál, de azt is rosszul tudja.

Pedig csak néhány klikk
és tessék:
https://index.hu/aktak/stadion..

És ha már megfeleltetés, akkor
az M3-as metró felújításának 80 milliárdja éppen annyi,
mint a 2014-es Nemzeti Stadionfejlesztési Program összege:

"Az Orbán-kormány 2010-től Debrecennek és Felcsútnak soron kívüli támogatást adott stadionépítésre. A 2014-es Nemzeti Stadionfejlesztési Program 80 milliárd forint támogatást tartalmaz.

Elsőként 2014. április 21-én a 3,8 milliárd forintból épült felcsúti Pancho Arénát adták át.

2012-re ígérték, végül 2014. május elsején adták át a debreceni Nagyerdei Stadiont, ami 13,5 milliárd forintba került.

A legdrágább stadion eddig a Groupama Aréna. 2014. augusztusában vette át a Ferencváros (19,5 milliárd Ft)

Felújították Szolnokon a Tiszaligeti Stadiont (2,5 milliárd),
új stadiont kapott a Gyirmót (910 millió),
a Mezőkövesd (1,25 milliárd),
a balmazújvárosi új sportpályára 640 milliót költöttek.

Az MTK 5500 fős új stadionja 6,5 milliárdból készült el. 2016. október 13-án adták át. A megnyitón kifütyülték Orbán Viktort.

2017 októberében adták át a Haladás új stadionját és sportkomplexumát 15,6 milliárd forintért.

2018 októberére készült el a Videoton új stadionja 14,4 milliárd forintért.

A Diósgyőr 8 milliárdos stadionja egy nemezetközi szavazáson 2018 legszebb sportlétesítményei közé került.

Az új Vasas-stadion az eredetileg tervezett 5 milliárd forint helyett több mint 9 milliárd forintba került.

A Budapest Honvéd stadionjának bontása 2019 elején kezdődött, 11,7 milliárdból épül majd egy 8 ezer fős új létesítmény.

A legnagyobb beruházás a 2019-re elkészülő új Puskás Ferenc Stadion lesz, ami 142,5 milliárd forintba kerülhet"

Szörnyen tájékozatlan vagy.
Reklamálni ugyanis már legalább 4 év óta jogosan lehet reklamálni "Vityánál".
Merthogy:
2007. április 1., Felcsút.
Orbán Viktor:
"Én azt gondolom, hogy el tudunk jutni oda 7-8 év alatt, hogy legyen 50 (ötven) olyan magyar játékos, aki az európai négy legjobb ligában, a spanyolban, a németben, az angolban, meg az olaszban JÁTSZIK. Tehát nem kispados, meg azt írják róla, hanem aki minden héten kezdőként játszik. És ha lesz 50 (ötven) ilyen emberünk, akkor abból lehet egy jó válogatottat összerakni, már csak edző kérdése onnantól kezdve. És akkor nemzetközi szinten a válogatottak területén már jegyezni fognak bennünket."

Nesze forrás:
Orbán-interjú a Puskás Akadémia megnyitóján (videó, 9:50-től)
https://www.youtube.com/watch?..

A társadalomnak viszont sokkal nagyobb része szorul rá az orvosok és az ápolók munkájára,
mint amekkora része focistadionokba jár szurkolni.

Akkor még egy kanalat vegyél elő!

Viszont te meg nagyvonalúan nem közölted,
hogy az összegből 600.000.000,-Ft az állami támogatás:
https://www.kisalfold.hu/gyori..

"A te büdöskomcsi spanjaid egyetlen fillért sem költöttek stadionokra, aztán mégsem duplázták meg az orvosok és ápolók bérét."
Sőt!
26 ezer fővel csökkentették az egészségügyben dolgozók létszámát, kórházakat, ágyszámokat szüntettek meg és bevezették a várólistákat. Igaz, a kórházakba kódzáras éjjeliszekrényeket vásároltak.

„Ez az első alkalom, amikor a kormány megfogalmaz egy olyan átfogó létesítményfejlesztési koncepciót, ami a magyar sportlétesítmény-helyzeten kíván hosszú távon és szisztematikus lépésekkel javítani. ( ) Első az olimpiai központok fejlesztése (…), a második pillér annak a bizonyos stadionrekonstrukciós programnak a befejezése és további stadionkorszerűsítési program elindítása, hiszen Magyarországon jelenleg nincs, és a stadionrekonstrukciós program lezárásával sem lesz UEFA-licences stadion. Elképzeléseink szerint nagyon fontos, hogy 3-4-5 ilyen stadionnal rendelkezzen Magyarország, ezzel ki tudjuk szolgálni a futball számára fontos létesítményeket.\”

Az idézett szöveg nem Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár parlamenti felszólalása. A fenti mondatok 2004. június 21-én hangzottak el Mesterházy Attila akkori sportállamtitkár szájából. Egy aprónak tűnő, de valóban kardinális különbség volt az akkori és a jelenlegi stadionépítési tervek között, a megvalósítás mikéntje: Mesterházyék a korrupció melegágyaként elhíresült PPP-beruházások keretein belül akarták felhúzni a stadionokat."
https://magyarnemzet.hu/archiv..

Indulsz a közbeszerzésen?

"Egy kicsit sántít. Pl. az inflációt figyelembe kell venni, de a forint gyengülését nem biztos. Tehát a kérdés, hogy jobban ki jön-e az ember az átlag bérből most mint 2008-ban ."

Ha reáljövedelmet hasonlítunk össze akkor figyelembe kell venni az inflációt 2008-2009 évben és az ezt követő években is. Amennyiben 2008-hoz viszonyítunk figyelembe kell venni, hogy 2008-ban volt 13. jövedelem amelyet a Bajnai-rezsim megszüntetett egy sor állami kedvezmény, szolgáltatás mellett.
Ugyancsak figyelembe veendő a béren kívüli juttatásokat is. Ez utóbbi többszöröse a 2008-2009 időszakában kifizetett összegnek.
A HVG G7 rovata készít ezzel kapcsolatos elemzéseket, amelyek tele vannak csúsztatással, ahogy az uniós támogatások hatása.
Ez utóbbinál is a teljes uniós támogatást hasonlítják a GDP-hez, hogy a támogatások feléből importbeszerzések történnek, amely összegeket a GDP nem tartalmaz. Ennek következtében az általuk hozott eredménynek a fele, vagy még az sem valós szám.

Dühöngenek az ellenzéki trollok?

"Az ellenzéki pártok fej-fej mellett nézik messziről a Fidesz hátát

Csak hibahatáron belüli eltérés van a Demokratikus Koalíció (DK), a Jobbik, a Momentum, valamint az MSZP támogatottsága között – derült ki a Publicus Intézet legfrissebb pártpreferencia-felméréséből, amelyet a Népszava megbízásából készített. A reprezentatív kutatás szerint a Fidesz az összes megkérdezett, a biztos szavazók és a biztos szavazó pártválasztók körében is őrzi nyomasztó fölényét. Az összes megkérdezett 29 százaléka szavazna a kormánypártra egy most vasárnapi választáson, a Jobbikra és a DK-ra 8-8, az MSZP-re és a Momentumra 7-7 százaléknyian voksolnának. A biztos szavazó pártválasztók 51 százaléka támogatná a Fideszt, ebben a kategóriában a DK 11 százalékra számíthatna, míg az MSZP-t, a Jobbikot és a Momentumot 10-10 százalék támogatja."
https://nepszava.hu/3045777_az..

Hogyan lesz ebből kétharmada az ellenzéknek?

Válaszok:
Agnieszka | 2019. augusztus 7. 9:07

A világon sehol sem a fizető nézők tartják el a csapatot. Ez egy mese, mint ahogyan az NB II kispados milló is. A TAO pénzek különösen a nagy csapatok esetén egyébként sem fő bevételi forrás, erről messze több szó esik azok jelentőségénél.

Én a képen egy 40 ezer fős stadiont látok, a Pancho kapacitása 3500 fő. Ehhez tartozik egy NBI-es csapat, a stadiont pedig a PAFC mellett éveken keresztül és jelenleg is a Fehérvár is használta. Pár kilométerre, Csákváron van egy 2000-es stadion, ami miatt senki sem őrjöng.

Válaszok:
Schollander | 2019. augusztus 7. 9:28

Ebből sehogy.

Viszont az elért eredmények tükrében nem jó arra gondolni, h. TELJES összefogás mellett, ami ugyan képtelenség, de mégis, ennek a sokszor leszerepelt társaságnak a hívei vannak annyian, mint akik nem és soha, a közvélemény kutatások szerint. 2002 felejthetetlen.

Hajszálon látszik függeni a jövő, végső soron 3 ciklus sikeres kormányzás után.

Valahogy meg kéne szabadulni az RTL klubtól.

Mindennek ellenére most bízom az üvegplafonban. Talán csak itt lettek az utóbbi időben nagyon sokan, de cseppet sem meggyőzően és szerintem nagyon alacsony színvonalon.

Ne felejtsük el, hogy Gyurcsány, aki jelenleg a fő "stadionozók" közé tartozik, annak idején sportminiszterként majd miniszterelnökként két magyar foci EB pályázatot is jegyzett -makettekkel - és ezek rendezés esetén rövid idő alatt történő megépítésére állami garanciákat is vállalt. Ezek a stadionok többnyire jóval nagyobb kapacitásúak lettek volna, mint amiket Orbán végül megépített. Érdekes módon ellenzéki oldalról erről most kevés szó esik.

"Csákváron van egy 2000-es stadion, ami miatt senki sem őrjöng."

Cáfolja az állításodat
a fociklub saját honlapja, amely szerint az a stadion
– NEM "2000-es stadion"
– HANEM 750 (hétszázötven) férőhelyes:

"A szurkolók elhelyezéséért napjainkban 4 szektor felel:
1. A sportcsarnokkal egybeépítve helyezkedik el a hazai szektor, befogadóképessége: 380 fő.
2. Az öltözők felett és a játékos kijáró mellet lévő hazai Ultras szektor, ülőhelyei száma: 150 fő.
3. Az imént említett 2 szektor között megbújó VIP-páholy, ahol korlátozott számban 20 fő fér el.
4. Illetve az elkülönített vendégszektor, amihez külön bejárat vezet a Damjanich – és a Vöröskapu utca sarkától a parkon át. Ez a szektor a pálya északi részén található a kapu mögött, kapacitása: 200 fő.

Nesze forrás:
http://aqvitalfc.hu/klub/stadi..

Többcélú stadionok kellenének, ahol a stadion inkább eltartja magát. Még emlékszem arra, hogy Csehszlovákiában -jó rég...- egy jégstadion oldalában kialakított kis szállóban aludtam. Ugyanígy lehet ott kisebb konferenciaterem, egy jó vendéglő etc.

2005-2006

"Az MSZP támogatja a pályázatot

Az előző kormányzat szorgalmazta a nagy sportesemények rendezését - az Orbán-kabinet felvetette a 2012-es olimpiai megrendezésének ötletét is -, míg a jelenlegi koalíció tartózkodóbb ezen a téren. A Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciójának sportügyekkel foglalkozó tagja, Török Zsolt úgy véli, azzal, hogy már teljes jogú tagjai vagyunk az Európai Uniónak, jelentősen nőttek az Eb-pályázat esélyei. A politikus szerint a mostani kandidálás legnagyobb előnye, hogy Magyarország már uniós ország, míg a horvátok tagjelöltként hamarosan megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat. Török szerint az Európai Parlament magyar képviselői rengeteget tehetnek hozzá a sikeres kandidáláshoz, túl a hivatalos tárgyalásokon is.

Gyurcsány európai szerepvállalásban gondolkodik

Ezt erősítette meg Gyurcsány Ferenc is, miután találkozott Ivo Sanader horvát miniszterelnökkel. A kormányfő némi fáziskéséssel megjegyezte, Magyarország ezzel lezárta a vizsgálódást abban a kérdésben, hogy Romániával vagy Horvátországgal együtt induljon az Eb-rendezésért. Gyurcsány szerint az esetleges siker nem csak nagy lehetőség és az egyik lehetséges ösztönző erő lenne a hazai labdarúgás rendbehozására, de a kandidálás az ország európai szerepvállalásáról szól, emellett kulturális kapcsolatairól, az idegenforgalom, a gazdaság, a szállodaipar és a vendéglátás fejlesztéséről is. "
https://index.hu/sport/futball..

"Június 15-én a magyar kormány is támogatásáról biztosította a kandidálást. Lamperth Mónika belügyminiszter közölte: sikeres pályázás esetén az esemény két budapesti helyszíne a Puskás Ferenc-stadion és az Üllői úti stadion, a három vidéki helyszín pedig Győr, Debrecen és Székesfehérvár lesz. A miniszterasszony szerint mintegy 160 milliárd forint nagyságrendű összeget igényel a rendezvény megszervezése."

A teljes történet itt olvasható 6 részletben.
https://www.origo.hu/sport/fut..

Az igazi baj, hogy a nő focit sajnos túlságosan elhanyagoljuk.

Hát, téged láthatóan felhergelt...

Azon tűnődöm, hogy te melyik országban élsz?
Merthogy ha te azt gondolod, hogy nekünk csak a stadionok miatt van okunk a szégyenkezésre, te nem Magyarországon élsz, vagy csak maximum látogatóban voltál kórházban:

https://24.hu/elet-stilus/2018..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés