Miniszterelnök úr, segítsen!

2019. augusztus 3. 11:05

Németh Péter
Népszava
Sem Hollik István, sem Szijjártó Péter, sem pedig Rogán Antal nem állt még elő a keresztény szabadság rendszerének hangsúlyozásával.

„A szakemberek többsége egy laza mozdulattal félredobja a problémát, mondván, ostobaság, értelmetlen, kínban született kreáció, de ezek az emberek nem szeretik Orbánt, nem szeretik a rendszerét, eleve elutasítanak mindent, amit ő mond. A másik oldal, azaz a miniszterelnök hívei viszont kritikátlanul teszik sajátjukévá mindazt, ami elhangzik tőle, bár a konkrét ügyben azért látok némi zavartságot. Sem Hollik István, sem Szijjártó Péter, sem pedig Rogán Antal nem állt még elő a keresztény szabadság rendszerének hangsúlyozásával, pedig ők elsőként szokták átemelni saját nyelvi eszköztárukba az orbáni mondatokat (vö: »keményen dolgozó kisemberek«).

Szóval itt állok teljes tanácstalanságban, keresem az összefüggést az illiberalizmus és a keresztény szabadság között, hisz ez utóbbi – hallhattuk – tulajdonképpen az előbbi magyar fordítása. Persze nem tükörfordítás, de az írói – miniszterelnöki – szabadság ennyit mindenképpen megenged. És Tusnádfürdőn kaphattunk néhány szempontot arra nézvést, hogy miként kerekedik ki az illiberalizmusból a keresztény szabadság, de a szerző ez ügyben túl sok gondolatot tartott magában, nyilván ezért is okozott gondot feltétlen követőinek; mégis milyen kontextusban kellene használni az új meghatározást.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Németh Péter / is / olvasson több keresztény bölcseleti könyvet, s felvilágosul.

Az sem rossz, de van jobb...Értem az iróniádat.

A keresztény szabadság semmivel sem rosszabb találmány, mint a politikai korrektség. Ha másért nem is, legalább azért, mert nem tiltja, hogy a dolgokat nevükön nevezzük.

Fel kellene már sorolni, mit szabad, s mit nem szabad egy liberális szabad államban, illetve egy illiberális államban.
Talán jobban lehetne összehasonlítani.
Én szabadelvű az SZDSZ-hez húzó valaki voltam. Azután szembesültem, hogy az egész szabadság billen. Nagyon billentyűzet az egyik oldalra.
Gondolom ezt Orbánék is észrevették.
A liberális sajtó dettó.
Az a bizonyos kettős mérce nagyon jelen volt, van.
Egy kritikát sem kapott pl. KUNCZE
"szabadelvű" megnyilvánulásai "révészmártiriusz", ciántablettázás.... stb.

Dögölj már meg, rohadt kommunista tróger.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés