Kormányinfó: Nem kellett átengednünk az orosz harcjárműveket

2019. július 31. 11:28
Gulyás szerint ő nem tudná ellátni a feladatát Teneriféről.

A távozó Európai Bizottság politikája bebetonozására törekszik, ezért támadta meg a magyar törvényeket, amelyek a migráció ellen hatnak - mondta szerdai sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI beszámolója szerint.

Gulyás Gergely ugyanakkor elmondta, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke enyhítheti az unió megosztottságát. Közölte, a megválasztott elnök alkalmas arra, hogy jól vezesse a bizottságot, konszenzust teremtsen a tagállamok között, hogy jól meghatározza az unió közös értékeit és enyhítse a közösség megosztottságát.

Gulyás Gergely annak kapcsán beszélt erről, hogy csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök négyszemközti találkozón vesz részt Ursula von der Leyennel. Megerősítette: a magyar kormány továbbra is bizalommal van a megválasztott bizottsági elnök iránt. Kijelentette azt is: a távozó bizottság láthatóan az eddigi politikája bebetonozására törekszik a hátralévő néhány hónapjában, ez látszik abból is, hogy megtámadta azokat a magyar törvényeket, amelyek a migráció ellen hatnak.

Jelentős a foglalkoztatás

Jelentős előrelépés történt a foglalkoztatás területén Magyarországon, 2010-hez képest ma mintegy 850 ezerrel többen dolgoznak – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A miniszter közölte: az előző napi kormányülésen áttekintették a legújabb gazdasági adatokat. A KSH adatai alapján az látszik, hogy a 20-64 év közöttiek foglalkoztatási rátája 75,2 százalékra nőtt, ugyanez az adat a 15-64 éves korosztályban 70 százalék.

A legkedvezőbb helyzet a Nyugat-Dunántúlon van Budapest után – ismertette Gulyás Gergely, hozzátéve: bár vannak területi különbségek, ezek azt mutatják, milyen tartalékok vannak még a rendszerben. A miniszter beszámolt arról is, hogy megjelent az a kormányhatározat, amely 32 milliárd forintos többletet biztosít innovációs és kutatási célokra az akadémiai kutatóhálózat átalakításához kapcsolódva.

Azonnali kérdések: orosz repülő, Orbán fapados útja, Tóbiás-ügy

A hvg.hu olvasható beszámoló szerint a tájékoztatás után következtek a sajtókérdések: elsőként az MTVA kérdezhetett, a munkatársuk arról kérdezte a minisztert, hogy mi a helyzet az új Európai Bizottság magyar biztosával. Gulyás Gergely válaszában elmondta: a magyar kormány bízik abban, Trócsányi Lászlót megválasztják, és sikeres lesz.

Az RTL Klub afelől érdeklődött, hogy Románia nem, de Magyarország átengedett egy, orosz fegyvereket szállító repülőt Szerbia felé. Az oroszok a Dunán akarták megoldani a szállítást, de ezt Románia megfúrta, ezért hozták repülőn, többek között Magyarországon keresztül. „Nem kellett átengednünk” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki kifejtette: mivel légi úton közlekedett egy nem katonai gép, nem kellett engedély, a repülő pedig átrepült Lengyelország és Szlovákia fölött is, és ott sem kellett engedélyt kérni. A polgári gép érkezéséről kaptak tájékoztatást, de engedély nem kellett – hangsúlyozta Gulyás.

Másik kérdése a kereskedelmi televíziónak az Orbán-családdal volt kapcsolatos: mint munkatársuk kijelentette, információik szerint Orbán Viktor apjától bérli az alcsútdobozi golfpályákat Mészáros Lőrinc, az ellenzék szerint így folyatja (csorgatja) vissza a pénzt Mészáros az Orbán-családnak. Gulyás válaszában kijelentette: a kormány üzleti ügyekkel nem foglalkozik. Majd hozzátette: ez piaci alapon történik, nem érti, miért a vádaskodás. Egy kérdésre válaszul elhangzott: Gulyás Gergely péntektől megy szabadságra, szeretne Franciaországba menni.

A HírTV a Tóbiás-ügyről kérdezte Gulyás Gergelyt: mint ismeretes, az MSZP-s Tóbiás József Tenerifére költözött, de onnan hazautazik az országgyűlési ülésekre. Gulyás elmondta, a saját munkáját nem tudná Teneriféről ellátni.

A televízió másik kérdése a Fidesz és az EPP jövőjét firtatta a hvg.hu szerint: azaz hogy teljes jogú tag lesz-e a Fidesz újra a Néppártban. Megvan erre a hajlandóság a Fideszben, de a Néppárton múlik, erre 50 százalék körüli esélyt lát – jelentette ki válaszában Gulyás. Saját politikai jövőjéről annyit mondott a Miniszterelnökséget vezető miniszter: hamarosan kongresszust tart a Fidesz, amely után már nem lesz a Fidesz alelnöke. Mint kifejtette: a Fideszben íratlan szabály, hogy valaki vagy miniszter, vagy Fidesz-alelnök. Helyette Kósa Lajos lehet az elnökség tagja – jelentette ki.

Az ATV kérdezett a Microsoft-botrányról is, amiben a legújabb fejlemény, hogy már az OLAF is vizsgálódik az ügyben. Gulyás Gergely erről azt mondta, őt nem tájékoztatta az OLAF erről. Korábbi kormányinfón tett kijelentését megismételte: a jövőben megtilthatják mindenkinek, hogy külföldről Magyarországra szennyvíziszapot hozzanak be. A televízió munkatársa kérdést tett fel Orbán Viktor legutóbbi „fapados” útjáról is, Gulyás Gergely szerint azonban semmi nem történt, a miniszterelnök azt a gyakorlatot követi, amit az elmúlt években, szerinte nincs ebben az utazásban semmi meglepő.

(hvg.hu, MTI)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés