Szodoma Pesten

2019. július 30. 10:42

Kövesdi Péter
Népszava
Vajon a Názáreti nem csinált botrányt, amikor a kufárokat kiűzte a templomból?

„András felnézett. Egy pillanatra úgy rémlett, találkozik a tekintetük Jézuséval, aki a szószék fölötti kereszten függött. Ehhez mit szólsz? – kérdezte, de a szobor ismét csak egy szobor volt, a pillanat, úgy tűnt, elmúlt. Legutóbb akkor beszéltek, amikor Osztie a szószékről szólított fel minden »rendes, tisztességes« keresztény embert a kormány támogatására. Osztie egyébként is minden alkalmat megragad. Ha csak teheti, elmondja, mennyire helyesli, amit a kormány tesz, tett vagy tenni szándékozik. Isteníti Horthyt, utálja a liberálisokat, a kommunistákat, és mindenkit, akit annak gondol.

András a többiek arcát leste, hallják-e, amit ő. Mellette egy asszony elmélyülten kotorászott a táskájában. A kopasz úr, előtte, áhítattal nézte a plébánost, szomszédja, egy nyugdíjas középiskolai tanárnő pedig lelkesen bólogatott. Tedd már meg – mondta Jézus, aki erre az alkalomra ismét megelevenedett, és egyébként is, már régóta szerette volna, ha András megteszi. Ő lassan bólintott, aztán kikelt a padból, és teljes erejéből a kőpadlóhoz vágta az imádságos könyvét. Nagyot szólt. A misétől megilletődött templomban egy pillanatra néma csend lett. A kopasz úr vádlón meredt rá, a nyugdíjas tanárnő kis híján kiküldte – régi reflexek –, csak a táskában kotorászó asszony tett úgy, mintha semmi sem történt volna. 

András felkapta a könyvet, és határozott léptekkel kisietett. Valami baj van? – kérdezte tőle a koldus, aki évek óta kéreget a templomkapuban. Ez a... na mindegy – mondta András és fújt egy nagyot. Pénzt adott, ahogy mindig, aztán megkérdezte, hogy van mostanában. Közben vége lett a misének. Az emberek úgy mentek el mellettük, mintha ott sem lettek volna. A koldust András miatt büntették, Andrást meg a földön csattanó imakönyv miatt. Vajon a Názáreti nem csinált botrányt, amikor a kufárokat kiűzte a templomból? – kérdezte András. Mit gondol – válaszolta a koldus – volt ma tíz igaz ember a templomban?

A Megváltó elégedetten sóhajtott a kereszten.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Andras, aki a foldhoz vagta az imakonyvet, aha.
A terroristak is szerte szet hanytak az Al Kaida bookjaikat.
Ez, ez, ez olyan eletszeru!

Le lehet szállni, Osztie Zoltán atyáról!
Ez az írás egy aljas lejárató kitaláció.

"Aztán kipattant a szószékre Osztie plébános."

A szószékre legfeljebb felmászhatott volna sok lépcsőn Zoltán atya és nem "kipattan rá". Az oltártól hogyan? Te nagyon hülye! Különben is a papok nem a szószékról beszélnek.

A táborok, amiről beszélt az a gyerekeknek szervezett nyári táborok és igenis érdekli a szülőket, akiknek nem az egész nyárra szól a szabadságuk.

Mise alatt nem olvasunk imakönyvet, mise alatt nem imádkozunk imakönyvből. A misének megvan a maga igeliturgiája.

Egyszóval ez egy szemét lejárató irkafirka.

Egy olyan alázza Zoltán atyát, aki az sem tudja, hogy merre hány méter.
Vagyis nem tudja melyik az oltár és melyik a szószék.
Mi a Templom, hogy nézett ki, kik voltak a kufárok, miért űzte ki őket Jézus, szóval semmit sem tud.
Csak ítélkezni, Jézus helyett, Jézus nevében, na azt aztán tud.

„Óvakodjatok a farizeusok kovászától, vagyis a képmutatástól. 2Nincsen olyan rejtett dolog, amely le ne lepleződnék, és olyan titok, amely ki ne tudódnék. 3Ezért tehát amit a sötétségben mondtatok, azt a világosságban fogják hallani, és amit fülbe súgva mondtatok a belső szobában, azt a háztetőkről fogják hirdetni. (Lukács 12:1-3)

Aki ellenzéki az mi? Elég arcátlannak tartom, hogy aki kormánypárti azt seggnyalónak tituláljátok. Ráadásnak, még le is köcsögözöd, ezt a kitűnő papot. Látszik, hogy nem ismered.
Látod, Zoltán atya, még hasonló dehonesztáló megjegyzést sem tenne rád, ha ezt elolvasná, amit írtál róla.

Nem "Osztié", hanem Osztie.

Ezzel a hozzászólásoddal, hozzá trollkodásoddal magadról állítottál ki bizonyítványt, nem Osztie Zoltán atyáról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés