Tizennégyezer igénylés a családvédelmi akcióterv életbe lépett elemeire

2019. július 24. 7:23

Novák Katalin
Magyar Hírlap
Az első hetek igazolták a várakozásainkat, tényleg „nagyot szólt” a családvédelmi akcióterv. Interjú.

„Igazolta-e a kormány előzetes várakozásait a családvédelmi akcióterv iránt mutatkozó érdeklődés?

A családvédelmi akcióterv mérföldkő a magyar családtámogatás történetében, úgy is fogalmazhatok, még nagyobb fordulatszámra kapcsoltunk a családok segítése terén. Gondoltuk, hogy nagy lesz az érdeklődés, hiszen kit ne mozgatna meg tízmillió forint, egy új autó vagy lakás lehetősége, vagy akár az, hogy csökkenhetnek a család hitelterhei. Az első hetek igazolták a várakozásainkat, tényleg „nagyot szólt” a családvédelmi akcióterv. Egészen mostanáig közel tizennégyezer család igényelte valamelyik támogatást.

Menjünk végig a július elsején életbe lépett akcióterv elemein! Az eddigi tapasztalatok szerint mire kívánják fordítani a családok a babaváró támogatást?

A babaváró támogatás újdonság, amelyhez korábban hasonló sem volt, és kifejezetten azoknak szól, akik családalapítás vagy akár további gyermekvállalás előtt állnak. Nem akadály, ha a pár korábban házasodott össze, vagy ha már van gyermekük: ha még szeretnének gyermeket vállalni, érdemes élniük ezzel a lehetőséggel, amennyiben a feleség tizennyolc és negyven év közötti. A babaváró támogatás tízmillió forintot jelent, szabadon felhasználható, kezdetben kamatmentes kölcsön, amely fokozatosan támogatássá válik, ha megszületnek a gyermekek. A visszajelzések alapján éppen a szabadon felhasználható jellege teszi a leginkább vonzóvá, hiszen senki sem szól bele, mire fordítják a fiatalok ezt az összeget. Nem kötelező otthonteremtésre költeni, ám az esetek nagy százalékában mégis erre használják fel a pénzt. Az otthonteremtésnél nemcsak arra lehet gondolni, hogy valaki új vagy használt lakást vásárol, hanem meglévő lakás felújítására, bővítésére, korszerűsítésére is. Nem reprezentatív felmérésünk szerint az igénylők egy része hitelkiváltásra veszi igénybe a támogatást, más autót vásárol belőle, ahogy megtakarításra is felhasználják az összeget, sok fiatal házaspár ezzel a támogatással lesz képes saját lábra állni. Ez is lenne a cél: segíteni az önálló életkezdést.

Általában milyen értékű támogatásra tartanak igényt?

Csaknem kilencven százalékban a maximális összeget, vagyis tízmillió forintot vesznek fel a családok, de akik ennél kisebb támogatást kérnek, azok is általában hat-nyolc millió forintot igényelnek.

Mekkora érdeklődés mutatkozik a jelzálogkölcsön-elengedés iránt?

Ez egy korábban is létező lehetőség volt, amit most kibővítettünk, már a második gyermek érkezésekor is igénybe vehető, továbbá a nagycsaládosok esetében megemeltük az összeget. Vagyis ha 2019. július 1-jétől második vagy további gyermek érkezik, és jelzáloghitele, azaz lakáshitele van a családnak, érdemes tájékozódnia, ugyanis a második gyermek után egy-, a harmadik után négy-, minden további gyermek után további egy-egy millió forintot enged el az állam a hitelből, legyen az akár csok-kölcsön vagy bármilyen egyéb lakáshitel. A tegnapi adatok szerint háromezer-egyszázan éltek már a jelzáloghitel-elengedés lehetőségével. Korábban másfél év alatt volt annyi igénylés, mint most az első hetekben.

Az imént már szóba került a csok, az otthonteremtési kedvezmény mellé nyújtott kedvezményekkel kapcsolatban hányan érdeklődtek? Élénkülni látszik-e az intézkedés kapcsán a használt ingatlanok piaca?

A csok 2015 júliusa óta igényelhető, a legnépszerűbb otthonteremtési program. Ahogy bővülnek a lehetőségek, úgy nő az érdeklődők száma, hiszen ma már két gyermek esetén is tíz-, három vagy több gyermek után pedig tizenötmillió forintos, kedvezményes kamatozású kölcsönt igényelhetnek a csok mellé a családok. Fontos, hogy a vállalt gyermekekre is felvehető a kölcsön. A használt ingatlanokhoz is felhasználható csok-kölcsönre nagyon sokan vártak, július 1-jétől már ez is elérhető a családok számára. A csok a gazdaságnak is adott egy lökést, a bevezetése lényegi fellendülést eredményezett az építőiparban és a lakáspiacon, az új lehetőség további felfutást eredményezhet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés