A NER lebontásához együtt kell működnünk a többi ellenzéki párttal

2019. július 18. 11:28

Donáth Anna
Magyar Narancs
Ez nem azt jelenti, hogy össze kell fogni és el kell tűnni a közös süllyesztőben, ahogy azt sem, hogy más ellenzéki pártok visszás ügyeit el kellene nézni. Interjú.

„A Renew Europe-ban és a szocialista frakcióban a magyar képviselők kezdeményezése volt a Fidesz-ellenes bojkott. Miért kellett erre külön felhívni párttársaik figyelmét? A választások előtt ezek a frakciók Orbán ellen kampányoltak.

Donáth Anna: A képviselők jellemzően egy szavazási listát kapnak, amelyen a jelöltek neve és az EP-frakciójuk szerepel, a nemzeti pártjuk viszont nem. Nyilván, ha az lenne odaírva, hogy Orbán Viktor, mindenki tudná, kiről beszélünk; Gál Kinga vagy Járóka Lívia neve viszont nem sokat mond a képviselők többségének, nem feltétlenül kötik össze őket a Fidesszel. Ne felejtsük el, hogy a most megválasztott EP több mint 60 százalékban hozzám hasonló újoncokból áll! A parlament alelnökeinek megválasztásakor arra hívtuk fel frakciótársaink figyelmét, hogy Járóka Lívia nem pusztán EPP-s, hanem fideszes képviselő. Nagyon sokan nem tudták.

(...)

Azt mondta, hogy a momentumos polgármesterjelöltekért tűzbe tudják tenni a kezüket. Ez igaz a budapesti kerületi polgármesterjelöltek 23-as ellenzéki listájának többi szereplőjére is?

Olyan ember nincs a listán, akinek büntetőeljárás vagy olyan korrupciós ügy lenne a háta mögött, ami vállalhatatlanná tenné a jelölését. Nem azt mondom, hogy szívem szerint ezt a listát állítottam volna össze, de kompromisszumokat kellett kötnünk, és azt gondolom, hogy ezek az emberek a kerületek többségében győzelemhez tudják majd segíteni az ellenzéki erőket.

Volt abba beleszólásuk, hogy a többi párt kiket jelöl?

Hosszú tárgyalássorozat eredményeként született a megállapodás. Ötletszinten felmerültek olyan jelöltek, akikről a Momentum azt mondta, hogy nem adja hozzájuk a nevét.

(...)

Fekete-Győr András 2018 márciusában még azt írta fel egy plakátra, hogy MSZP=Fidesz. Ehhez képest ez az együttműködés elég éles irányváltásnak tűnik. Mi történt?

Felismertük, hogy a NER lebontásához együtt kell működnünk a többi ellenzéki párttal. Ez nem azt jelenti, hogy össze kell fogni és el kell tűnni a közös süllyesztőben, ahogy azt sem, hogy más ellenzéki pártok visszás ügyeit el kellene nézni. Ha olyat tapasztalunk, ami a Momentum értékrendjével ellentétes, az ellen fel fogunk szólalni.”

(Részlet a Magyar Narancs július 18-án megjelenő számából.)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez milyen "demokratikus" és "toleráns" hozzállás... Valakit a párttagsága alapján diszkreditálni, nem semmi. De mondhatom úgyis: egy teljes pártot megbélyegezni, amelyre a magyar szavazók 53 %-a szavazott. Betyáros...

A Momentum - amely már a nevében is a pillanatnyiságot hirdeti - úgynevezett "ideológiája" viszont dicséretesen stabil, a szellemi elődeitől örökölt talapzaton áll: magyarellenesség, keresztényellenesség, életellenesség, a globalista tőke és ideológia feltétlen kiszolgálása, egy nemzetek feletti szuperhatalom létrehozása.

A "turulszaros alapokra épült NER" nem az égből pottyant ide, hanem az emberek döntöttek róla, eddig 3 egymást követő országgyűlési választáson. Természetesen nem fog örökké tartani. A demokráciákban cserélődnek a kormányok. Ez már csak ilyen.

FF

Kár.

A NER a választók felének megfelel. Prepotens, tudatlan fiatal féreg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés