A lengyel kormányfő „mérsékelten derűlátó” Von der Leyennel kapcsolatban

2019. július 16. 22:38
A lengyel kormány pedig arra fog törekedni, hogy „sok ügyben kompromisszum szülessen”.

Ursula von den Leyennek az Európai Bizottság (EB) elnökévé választása reményt ad arra, hogy új fejezet kezdődik az Európai Unióban – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedd esti rendkívüli varsói sajtóértekezletén.

Mérsékelten derűlátó vagyok, az EB-elnök asszony reményt ad új kezdetre” – mondta a  miniszterelnök.

Varsó remélhetőleg olyan partnerre talál Von der Leyenben, mely „teljesen eltér attól, aki a megértés hiánya, konfliktusokra való hajlama, a térség emocionális kezelése (...) miatt fenyegetést jelentett volna Közép-Európára nézve” – utalt Morawiecki a korábbi szocialista csúcsjelöltre, Frans Timmermansra.

Morawiecki szerint az EU-nak most stabilizációra van szüksége, a lengyel kormány pedig arra fog törekedni, hogy „sok ügyben kompromisszum szülessen”. Az új EB-elnökkel a biztonságpolitikában, az energetika és a klímapolitika átalakításában lehet közös nevezőre jutni – sorolta a kormányfő.

A politikus kilátásba helyezte, hogy egyeztetni fog az új bizottsági elnökkel a Lengyelországnak az EB-ben jutó biztosi tisztségről, Varsó a legfontosabb gazdasági területekre pályázik, olyanokra, amelyeken „a leghatározottabban védheti a lengyel és a közép-európai érdekeket”.

A kormányfő megköszönte a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti (EP) képviselőinek, hogy végül Von den Leyen mellett tették le voksukat, és ezzel „megmutatták: értik, hogy mit jelent a kompromisszum a politikában”. A keddi strasbourgi szavazás megmutatta, hogy a PiS szavazatai a mérleg nyelve szerepét töltötték be – értékelte Morawiecki.

A PiS-nek 27 képviselője van az EP-ben, ahol Ursula von der Leyent a minimálisan szükséges 374 voksnál végül 9-cel több, 383 támogató szavazattal válaszották meg a bizottság következő elnökévé.

Morawiecki felidézte: korábban az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsban Lengyelország a visegrádi országcsoport (V4) többi tagországával együtt éppen Von der Leyen mellett állt ki, akiben „kompromisszumos jelöltet” láttak.

A strasbourgi szavazás előtt  Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke úgy nyilatkozott a PAP hírügynökségnek: hatással lehet Ursula von der Leyen jelöltségére, hogy a korábbi megállapodások ellenére hétfőn Beata Szydlo volt lengyel kormányfőt az EP-ben nem választották meg a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság elnöki posztjára.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem nagyon fog menni egy 40 milliós népet besorolni a gyarmatbirodalomba, amelyiknek a fele ma is elmegy vasárnap a misére, mi átal a közmorál más szinten van, mint ahol nem, és az ország szépen meg van rakva amerikai támaszpontokkal. Mégis, hogy képzelik?

Nem tudják, h. a második háború és a kommunizmus alatt mit ki nem bírtak és mintha azzal sem lennének tisztában, h. hol tartanak most.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés