Nyitottság helyett szolidaritást: az idei Pride-ról

2019. július 12. 7:50

Szijártó Imre
Mérce
Tolerancia helyett egyenlőséget!

„Az idén ötvenedik évfordulójához érkező 1969-es Stonewall lázadás hősei nem jólfésült menedzserek voltak, hanem fekete transz szexmunkások és hajléktalan fiatalok, az akkori Egyesült Államok számkivetettjei. Itt az ideje, hogy újra méltóak legyünk hozzájuk és a queer felszabadulásért küzdő, földrajzilag hozzánk közelebb eső példamutató aktivistákhoz, mint például a kompromisszumot nem ismerő, igazi forradalmár lelkülettel megáldott Rózsa Milánhoz akit öt éve veszítettünk el. Emlékszem egyszer, amikor aktivista külsőségekről beszélgettünk, kifejtette nekem, hogy ő bizony papnak öltözve megy jövőre a Pride-ra. Ha jól értettem, ez nem valamiféle stratégiai lépés lett volna, csupán egy a magyar ugaron visszhangzó kétségbeesett vizuális üvöltés.

Mi a teendő? Többen, akik hasonlóan látják a helyzetet, mint én, a Pride bojkottja mellett döntöttek, de ez szerintem nem célravezető stratégia. Tartsuk mindig észben, hogy bár a Budapest Pride-nak konkrét szervezői vannak, maga az esemény egy fél évszázados hagyomány, amit az tölt meg tartalommal, aki részt vesz rajta. Legyünk tehát ott minden évben minél többen. Ha a rendszerkritikus elemek kivonulnak, azzal csak a még több multis lufinak adják át a terepet. Egyelőre nem tart ott a magyar aktivista szcéna, hogy külön Pride-ot tartson fenn a különböző ízlésű résztvevőknek. Töltsük meg hát a meglévő kereteket autentikusabb politikai tartalommal.

Erre idén előremutató kezdeményezéssel rukkolt elő az újbaloldali diákmozgalom. A Hallgató Szakszervezet, a Szabad Egyetem és a Rythms of Resitance rendszerkritikus »rózsaszín blokkot« alkotva elevenítette fel a Queer felszabadítási küzdelem radikális hagyományait. Az esemény fénypontja az volt, amikor egy résztvevő vörös zászlót tűzött a mexikói-öbölbeli olajkatasztrófáért felelős és a bolygónk élhetetlenné tételéért évtizedek óta aktívan tevékenykedő olajvállalat, a British Petroleum »nyitott« kamionjára. Csak így tovább! Tolerancia helyett egyenlőséget! Nyitottság helyett szolidaritást!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Könyörgöm, hagyjuk már a kibaszott buzikat. Persze, hogy hatékony a propagandájuk, ha az összes nyominger véleményét másodközlik minden médiában.

Te jó ég! Egy homoszexuális kommunista.

Valamiről megfeledkezel kiskoma. Sehol nem a tifélék forradalmárkodása győzte meg a "heteroszexuális elnyomó többséget" arról, hogy benneteket "fel kell szabadítani", hanem a kapitalisták által fenntartott sajtó és az általuk finanszírozott politikusok.

Ha ti, prájdisták kezdeményező szerepet játszatok abban, hogy "társadalmunk végre lerázza magáról" a "heteronormativitás" mellett a kapitalizmust is, akkor, elvágjátok magatok alatt az ágat, amin ültök. Mert a kommunizmusban nem kedvelték ám azokat, akik munka helyett követelőztek, és kapitalizmus híján valahogy nem tudták finanszírozni a "lakhatási jogot" sem. És próbáltál volna a körúton fiúval "smárolni".

Megjegyzem, heteroelnyomóként soha nem smároltam lánnyal a körúton és más nyilvános helyen, és valahogy soha nem ötlött fel bennem, hogy emiatt a szabadságomban korlátozva lennék. Szemérmes vagyok, na. Jobban esik egymás között. Ezt tette velem a "patriachátus". Kinél lázadjak magam ellen?

De ne aggódj koma, hamarosan véget ér a szörnyű elnyomás, jönnek a felszabadító muzulmánok. Becsomagolják a nőket zsákba, rájuk sem kell néznetek és smárolhattok egyet végre a körúton. Egyet.

Semmilyen törvény vagy vállalati belső szabályzat nem gátolja, hogy egy alkalmas roma transzszexuális a MOL vezérigazgatója legyen. Az égvilágon semmi, nincs miért harcolnia.

Az egyetlen probléma az, hogy ebben a csoportban viszonylag kevesen értenek az olajiparhoz, nyilván a nagy részük a fülzsírt és a gépolajat sem tudná megkülönböztetni.

Még egy heteró felsővezetővel szemben is alapvető elvárás, hogy a karrierjére koncentráljon, a magánéletét rendelje alá a munkájának, a megjelenésével is kifejezze a pozíciója komolyságát. A részvényeseket nem nagyon érdekli más, csak az, hogy teljesen a részvényekkel foglalkozzon, ami elég nehéz, ha valaki minden este más bárban próbál alkalmi ismerősöket felhajtani vagy hajnalig tüntetésekre jár.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés