Ítélet született a Telekom hackerének ügyében

2019. július 11. 13:32

A biztonsági hibát felfedező hackernek pénzbüntetést kell fizetnie.

Első fokon 600 000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a bíróság azt a hackert, aki 2017-ben biztonsági hibát fedezett fel a Magyar Telekom egyik nyilvános útmutatójában. A Társaság a Szabadságjogokért fellebbez – írja az Index.

A férfi azután lépett kapcsolatba a céggel, hogy olyan IP-címet talált az egyik útmutatóban, amellyel rosszindulatú hackerek hozzáférést szerezhettek volna a cég belső informatikai rendszeréhez, ezáltal pedig felhasználói adatok tömkelegéhez. A Telekom képviselői nagyon elégedettek voltak a férfi munkájával, akivel a jövőbeli együttműködést sem zárták ki. 

A rendőrség mégis gyanúsítottként hallgatta ki a hackert, akire az ügyészség két év börtönbüntetést kért négy évre felfüggesztve abban az esetben, ha bűnösnek vallja magát – ellenkező esetben pedig nyolc év szabadságvesztést. A TASZ ügyvédje, Hüttl Tivadar az enyhébb ítélettel sem elégedett. „Aki jószándéktól vezérelve a köz érdekében feltár egy komoly biztonsági hibát, nem követ el olyan cselekményt, ami veszélyes lenne a társadalomra” – mondta a szakember.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151473

Ajánljuk még a témában