Nyilatkozat a gyűlölet visszaszorításáról

2019. július 7. 17:48

Roma Sajtóközpont
Facebook
Nemet mondunk a nép- és társadalmi csoportokat megbélyegző közbeszédre! Nemet mondunk az embereket és közösségeket megfélemlítő masírozásra! Nemet mondunk az erőszakra történő bujtogatásra!

„Egy józanabb és békésebb közélet megteremtése céljából gyűltek össze ma társadalmi szervezetek és pártok képviselői, akik az 1 Magyarország Nyilatkozatban a helyzet elemzése mellett megfogalmazták a teendőket is. A nyilatkozat aláírói többek között vállalták, hogy ezentúl nyilvánosan elhatárolódnak a megtapasztalt gyűlöletkeltő beszédtől, fellépnek a szervezett félelemkeltő akciók ellen, valamint minden megnyilvánulásunkkal a ország társadalmi csoportjainak békés együttélését, az esetleges problémák feltárását és józan megoldását szorgalmazzák. 

A Roma Sajtóközpont, a Polgár Alapítvány, az Autonómia Alapítvány, valamint a National Democratic Institute által hagyományteremtő szándékkal megszervezett 1 Magyarország Pikniken több mint negyven társadalmi szervezet képviseltette magát. A meghívottak közül hat párt, a DK (Rónai Sándor), Liberálisok (Bősz Anett, Sermer Ádám), az LMP (Schmuck Erzsébet), a Párbeszéd (Kocsis-Cake Olivió), az MSZP (Kunhalmi Ágnes) és a Momentum (Fekete-Győr András) vezető tisztségviselői vettek részt a műhelymunkában. 

A Workshopot követően délutánra egy sokszínű piknikké alakult át az esemény, ahol a résztvevők képzőművészeti alkotással, táncházzal, beszélgetésekkel jelenítették meg az 1 Magyarország eszméjét.

1 Magyarország Nyilatkozat

Nyilatkozatunk alapját képezi az emberi közösséghez, valamint a magyarok és a Magyarországon élő emberek közösségéhez való tartozásunk.

Vállaljuk, hogy minden kirekesztett csoport mellett aktívan kiállunk. 

Hazánk több mint 1100 éves történelmét számtalan tragédia szegélyezi, de oly sok néppel ellentétben mi mégis itt vagyunk, neveljük gyermekeinket, építjük a jövőt. Magyarország népe ugyanis mindig képes volt túlélni, alkalmazkodni és megújulni. A vérzivataros századok során a magyarságot többször is megmentette az elsorvadástól, hogy tömegesen befogadott más népeket. A békésen együtt élő népcsoportok pedig idővel közösségekké és nemzetté kovácsolódtak. Ma a magyarság ezért egy befogadáson alapuló kulturális és politikai közösség. A történelem megtanította nekünk, hogy minden magyar, valamint az itt élő emberek egymásra vannak utalva, 1 Magyarország létezik, amely mindannyiunké és amelyben közösen kell megoldást találnunk a problémáinkra. 

Problémáink, súlyos gondjaink ma is vannak, de tudjuk, hogy csak úgy oldhatjuk meg közös gondjainkat, ha mindenkit az ország és a nemzet egyenrangú tagjának tekintünk és ha ezt az egyenrangúságot minden honfitársunk számára garantáljuk, és senkit nem engedünk kiszorítani a nemzetből és a honfitársi közösségből. Ilyen súlyos gond a társadalmi szolidaritás hiánya, valamint ta nyomor, a dizájner drogok és a velük járó devianciák terjedése, amelyek próbára teszik a családokat és a lakóközösségeket egyes térségekben. Felelősen gondolkodó magyarokként azonban mi megkülönböztetjük az okot az okozattól. 

Valljuk, hogy nem a nyomorban élők az ellenségeink, hanem a nyomor. Valljuk, hogy nem megbélyegezni, hanem segíteni kell a droghasználókat.

Valljuk, hogy a bűnözőnek neve van, nem pedig származása. Valljuk, hogy a kollektív büntetés hazug és veszélyes, és senki sem helyezheti magát a magyar állam törvényei és intézményei fölé. 

Országunkban azonban ismét olyan hangok kezdtek megerősödni, amelyek könnyű politikai hasznot remélnek a bűnbak-kereséstől, a megbélyegzéstől és a félelemkeltéstől. 

Legutóbb borzalmas tragédiasorozatba torkollott ezen erők szisztematikus hangulatkeltése, ezért még egyszer nem követjük el azt a történelmi hibát, hogy csöndben maradunk, mint a 2008-2009 évi rasszista indítékú sorozatgyilkosság idején. 

Nemet mondunk a nép- és társadalmi csoportokat megbélyegző közbeszédre! Nemet mondunk az embereket és közösségeket megfélemlítő masírozásra! Nemet mondunk az erőszakra történő bujtogatásra!

A gyűlöletkeltéssel szemben a békesség hangjait sorakoztatjuk fel, mert tudjuk, hogy a szavaknak hatalma van. Hazánk akkor jutott egyről a kettőre, amikor a józanság vezérelte és akkor rohant a vesztébe, amikor a gyűlölet erőre kapott. Csatlakozhatnak hozzánk ezért azok is, akik ma még talán megszokásból nem értenek velünk egyet, de nyitottak a párbeszédre, mert 1 Magyarország létezik, amely mindannyiunk hazája. 

Egy józanabb, békésebb közélet megteremtése érdekében az alábbi lépéseket vállaljuk: 

I. Csatlakozunk a Választási Emberi Jogi Minimumhoz.

II. Elvárjuk az államtól, hogy biztosítson feltétel nélküli jog- és törvény előtti egyenlőséget.

III. A megfelelő fórumokon jelentjük a szélsőséges megnyilvánulásokat.

IV. Nyilatkozatban határolódunk el a megtapasztalt gyűlöletkeltő beszédtől. 

V. Személyes és szervezeti lehetőségeinkhez mérten fellépünk az egyes lakóközösségeket megfélemlíteni szándékozó szervezett félelemkeltő akciók ellen. 

VI. Kiállunk az 1 Magyarország eszméje mellett, minden megnyilvánulásunkkal a ország népcsoportjainak békés együttélését, az esetleges problémák feltárását és józan megoldását szorgalmazzuk.

E nyilatkozat aláírásával vállaljuk, hogy az abban foglaltakat a hétköznapokon, a nyilvános megszólalásokban, valamint a politikai cselekedeteink során betartjuk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

„Európában, a Balkántól nyugatra, a cigányokat először a XV. században írták le.
Mint keresztény zarándokok jelentek meg, olyan vezetőket követve, akik meglehetősen hivalkodó címeket használtak.

Mivel az a keresztény lakosság kötelessége volt, hogy a zarándokokat segítsék, különösen akkor, ha különböző uralkodók ajánlásaival rendelkeztek, a cigányok elkezdtek visszaélni a kor keresztényeinek vallásosságával. A cigányok ajánlóleveleket mutattak fel, többek között Zsigmond magyar királytól is, úgy állítva be magukat, hogy őseik bűneiért vezekelnek, akik elutasították a keresztény tanításokat. Őseik ezen bűneiért ítéltettek arra, hogy zarándokként vándoroljanak a földön mások jótékonyságán függve.

Először a cigányokat tisztelettel kezelték, hamarosan azonban olyan hírnévre tettek szert, mint tolvajok, tenyérjósok és gyanús becsületességű lókupecek. Egy korabeli német krónika említi, hogy „ők nagy tolvajok voltak, különösen az asszonyaik, amiért többüket el kellett fogni és kivégezni”. Hasonlóan ír egy kora XV. századi olasz krónika is …”

(Forrás: Kevin MacDonald: A People That Shall Dwell Alone (Egy nép mely egyedül kell lakjon), Writers Club Press, 2002, xvii.old.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés