Azt sem tudom, hogy fiú vagyok-e vagy lány

2019. július 4. 11:04

Mihalec Gábor
Facebook
A gyerekeknek tudniuk kell, hogy mit jelent férfinak és mit jelent nőnek lenni. Elvettük tőlük.

„Régen ezt mondták akkor, amikor valaki nagyon összezavarodott, alapjaiban ingott meg. Ma egyre inkább életérzéssé kezd válni ez a mondat. A minap a fiammal nyári ruhatárfrissítésen voltunk. Amikor beléptünk a Benetton üzletbe, egész sor póló fogadott bennünket, amelyen fiú és lány jelek szerepelnek nagy kérdőjellel a közepén, vagy a nemi identitást elmosó angol nyelvű szövegekkel. Persze mindez a szivárvány minden színében. A jelenség önmagában is összezavaróan hatott rám (utólag elolvastam a brand weboldalán, hogy a kampány állítólagos célja a nemek közötti egyenjogúság megteremtéséhez való hozzájárulás), de aztán bevillant egy másik jelenség is a gondolataimba, amelyet a Walt Disney weboldalán olvastam a minap. Eszerint a világ legnagyobb rajzfilm gyártója és szórakoztatópark üzemeltetője Magical Pride néven ünnepségeket szervezett parkjaiban (többek között Párizsban is), amelyen az ismert rajzfilmhősök szivárványszínbe öltöztek és hirdették nemek és szexuális orientációk közötti határok eltörlésének ideológiáját. 

Ugyanakkor azt hirdetjük, hogy erős önbizalmú, öntudatos, magabiztos és céltudatos gyerekeket akarunk kibocsátani otthonainkból a társadalomba. Csak nekem tűnik ellentmondásosnak a két üzenet? Hogyan legyenek érett gondolkodású, egészséges önbizalmú gyerekeink, ha mindent elveszünk tőlük, ami stabilitást és biztonságot jelenthet számukra? 

A gyerekeknek tudniuk kell, hogy van két ember, aki akkor is kiáll mellettük, ha kisbalták potyognak az égből. Elvettük tőlük ezt a biztonságot, hiszen már több mint felük egyszülős családban nő fel, sokan pedig évekig nem is látják az apjukat (minden tiszteletem azoké a szülőké, akik emberfeletti munkával tartják fenn családjukat és próbálnak két szülő helyett is helytállni). Még meg is ideologizáljuk tetteinket. Sokat hallom párterápiás üléseken, hogy: »Ha elmúlt a szerelem, akkor tovább kell lépni. Csak nem maradhatok benne a rossz házasságomban a gyerekeim miatt? Ezzel hazugságra tanítanám őket.« Mi marad, ha ezt a fontos alapot elvesszük tőlük? A szorongás.

A gyerekeknek tudniuk kell, hogy mit jelent férfinak és mit jelent nőnek lenni. Elvettük tőlük. Mivel vannak emberek, akik küzdenek a nemi identitásukkal, egyesek kitalálták, hogy könnyítsük meg az életüket azzal, hogy állapotukat egészségesnek, normálisnak, sőt kívánatosnak kiáltjuk ki és akkor már nem kell magukat furcsának érezniük (tudom, aki akarja, ezt a mondatot is kicsavarhatja, de hadd tegyem világossá: személyesen ismerek ilyen embereket, önmagammal minden tekintetben egyenrangúnak tekintem őket és minden együttérzésem és szimpátiám az övék, mert láttam, milyen emberfeletti küzdelmeken mennek keresztül olyan dolgok miatt, amelyekről a legkisebb mértékben sem tehetnek). Az eredmény az lett, hogy elvettük a bizonyosságot attól is, aki eddig tudta, hogy hová tartozik. Mi maradt? A szorongás.

A gyerekeknek világos értékrendet kell közvetíteni, hogy különbséget tudjanak tenni jó és rossz között. Ezt is sikerült elvennünk tőlük. Hogy hogyan? Nézzünk néhány példát: a Star Wars korai részeiben teljesen világos volt, hogy kik a jók, és kik a rosszak. Luke Skywalker jó, Darth Vader rossz. Az újabb részekben megjelenik a kis cuki Anakin, aki hol nagyon szeretni való és pozitív karakter, hol meg gyerekgyilkos hóhér, aki lemészárolja a Jedi-iskola apró padavanjait. Christopher Reeve idején még teljesen világos volt, hogy Superman a jó oldalon áll, Lex Luthor pedig a gonosz megtestesítője (még bibliai párhuzamok is felfedezhetők a történetben: a mi világunkon kívülről jön valaki, hogy megmentsen bennünket attól, amit mi magunk rontottunk el és ezért még az életét is képes feláldozni). A DC univerzum újabb kori darabjaiban már egyáltalán nem világos, hogy ki a jó és ki a rossz. A rossz olykor nagyon is jónak tűnik, a jó meg rossznak. Ráadásul még a két eddig jónak hitt karakter (Superman és Batman) is egymásnak esik. Ha már megszűnik a határvonal jó és rossz között, akkor mi marad? A szorongás.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A morális relativizmus, a minden érték átértékelése korunk egyik legfőbb rákfenéje. Természetesen van hozzá ideológia is: így elkerülhető a csúnya és megvetendő ítélkezés. Mert ugyan mi jogon ítéljük meg mi, hogy ki/mi a rossz vagy jó?

Pedig a Jó és a Rossz felismerésének képessége fontos. Ebből fakad a választás szabadsága mellett annak felelőssége is. Ha elmossuk a Jó és a Rossz közti határt, elvesszük ezt a felelősséget és szabadságot is. Ontológiai visszalépés ez.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2019. július 4. 15:36

Attól még a többi gyereket megpróbálják megrontani

" Miért nincs az egész üzletet elárasztó propaganda helyett szivárvány sarok (vagy 1-2 polc) a transzneműeknek?!"

Mert ez egyáltalán nem a transzneműekről szól, kicsit sem.

Ez az egész arról a divatos ideológiáról szól, hogy nők és férfiak tökéletesen egyformák. ugyanúgy alkalmaasak mindenre, mint a másik nem. Különbségek kizárólag környezeti hatásoknak köszönhetőek, amiket ki kell iktatni, hogy mindenki egyénisége kiteljesülhessen.

És mivel ez az ideológia manapság roppant divatos, főleg a fiatalok körében, akik a fő fogyasztói a trendi árucikkeknek, ezért a cégek ezt tolják. Benettont, vagy bármi hasonlót ugyanis nem a 40-es apuka vesz, hanem a tizen-, huszonéves fiúk és lányok. technikailag persze lehet, hogy az apuka fizet, de nem ő választ, hanem a tinédzser.

Ez zseniális! A torkánál ragadtad meg a kérdést!

"6Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsinyek közül, akik hisznek bennem, jobb annak, ha malomkövet kötnek a nyakába, és a tenger mélyébe vetik.
7Jaj a világnak a botránkozások miatt! Mert szükséges, hogy botránkozások történjenek, de jaj annak az embernek, aki megbotránkoztat.”"
Jó, ha ezzel a mindenféle-fajta Prájdolók tisztában vannak...

Te viszont stupidnak is csak kishólyag vagy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés