Sigmar Gabriel: Von der Leyen jelölése elég ok a koalíció felmondására

2019. július 3. 14:54
A SPD egykori vezetője szerint példátlan politikai trükközés zajlott az Európai Bizottság irányítójának megválasztásakor.

Ursula von der Leyen védelmi miniszter jelölése az Európai Bizottság élére elegendő ok ahhoz, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kilépjen a kormányból – mondta a párt korábbi vezetője, Sigmar Gabriel egykori alkancellár és külügyminiszter a Der Spiegel című német lapnak szerdán. Gabriel példátlan politikai trükközésnek nevezte a miniszter jelölését az Európai Bizottság élére, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy úgy lett volna helyes, ha von der Leyent előbb a német kormány jelöli az uniós testületbe, és utána nevezi meg elnökjelöltként az Európai Tanács. A biztosi jelölés viszont kormányzati hatáskör, s ezért koalíciós egyeztetésre lett volna szükség hozzá.

Angela Merkel kancellár Brüsszelben kedden éppen arra hivatkozva tartózkodott von der Leyen jelölésénél, hogy a német koalíció nem egységes a kérdésben. Gabriel szerint ez az érvelés „hülyeség”„Ha Merkel a kormány felhatalmazása nélkül nevezi meg von der Leyent, azzal világosan megsérti a kormány szabályait, és ez elég ok a kormány elhagyására” – fogalmazott a korábbi alkancellár, aki szerint az SPD–nek meg kell akadályoznia, hogy von der Leyent kinevezzék az Európai Bizottság élére, máskülönben részesévé válik a „kutyakomédiának, és viccet csinál az EP-választásokból.

Annagret Kramp-Karrenbauer, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője viszont üdvözölte, hogy pártja egyik politikusát jelölték az uniós testület élére. A politikus szerint abból is látszik, hogy a választási folyamatban milyen fontos volt a konzervatív uniópártok számára a csúcsjelölti rendszer, hogy Manfred Weber, a néppárt csúcsjelöltje a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) támogatásával kész volt visszalépni, hogy egy másik csúcsjelölt lehessen végül a bizottság elnöke. A konzervatív pártvezető szerint a szociáldemokraták erre nem voltak képesek, és csak a saját pártpolitikai érdekeiket követik, nem Németország és nem Európa érdekeit nézik.

Markus Söder, a CSU vezetője szintén bírálta a szociáldemokratákat, és példa nélkülinek nevezte, hogy annak ellenére, hogy német a jelölt a bizottság élére, Németország nem képes őt egyhangúlag támogatni. Mint mondta: kínos, hogy az SPD nem képes konstruktívan állni a helyzethez. „Ez eléggé megterheli a koalíciós együttműködést” – hangoztatta Söder a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

Az Európai Tanács kedd délután döntött arról, hogy Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelöli az Európai Bizottság élére, a francia Christine Lagarde–ot az Európai Központi Bank elnöki posztjára, Josep Borell spanyol külügyminisztert, az EP korábbi elnökét az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztjára javasolja, Charles Michel belga kormányfőt pedig megválasztotta Donald Tusk utódjának az Európai Tanács elnöki posztján.

(MTI)

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó, legyen:-) Merkel bukik

Válaszok:
hátakkor | 2019. július 3. 21:27
hátakkor | 2019. július 3. 21:27

SPD buldogok a koncért.

Nagyon jó. Érjen véget ez a halálos ölelés!

A CDU utolsó esélye arra, hogy megtalálja önmagát.

Gabrielék meg csak meditálják át a német szociális demokrácia egyszereggyét, és tegyék tisztába a pártjukat, szép csendesen.

Ha bejön Macron számítása, a forró nyár nem csak az osztrák kormányt égeti szénné, hanem a németet is.
Sikerül megroppantani a Néppárt gerincét.

Ha nem sajnálnám Helmut Kohl örökségét, azt mondanám, hogy iszkiri, mielőbb kifelé ebből a politikai fertőből.

De sajnálom, és él még bennem a remény, hogy találtatik az EPP-ben "tíz igaz", akiért elmarad a kénesős nagytakarítás, és még megújulhat még az európai kereszténydemokrácia.

Ezt most nem értem. Ha Webert jelölték volna a fasza lenne?
Megfúrják az eredeti jelöltet, azt nyávognak, ha van másik?

Egyébként meg mi köze a NÉMET szocdemeknek hogy az EU
legmagasabb szintű döntéshozó szerve kit jelöl?

Ha fel akarják mondani a koalíciót, hát mondják. Egy új választás
fájni fog nekik, garantáltan. Székek, pozíciók biztos pénzek
tömege fog máshová vándorolni.

Elvették volna tőlük a döntést? Ez nekem új.

Minden vezető tisztségviselő választás előtt van jelölés, hogy
ne kelljen egyenkénmt szavazni az EU mind az 500 millió
polgáráról. A 28-ak leadtak egy nevet. Pontosabban egy portfóliót,
ami minden frakció számára elfogadható.

Szerinted hogyan kellett volna ezt lefolytatni?

Így vezették volna Európát is.

Hát, az ő ügyük, de menjenek, én örülök. Nem is lesz már ezekből soha rendes párt. elveszik előlük a levegőt a zöldek (akik sokkal rosszabbak).

Van pàr màs apróbb ok. De ez jó lesz!

Hattyúk tava. Megbukott, remeg, de mèg él, áll a kancellària.

Hattyúk tava. Megbukott, remeg, de mèg él, áll a kancellària.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés