Sikeres kirakós

2019. július 3. 7:35

Szőcs László
Magyar Nemzet
Ez Orbán Viktor és a kelet-európaiak győzelme.

„Mindenesetre mind a maratoni vívódás, mind pedig a végeredmény tökéletes látlelete annak, hogyan működik ma az Európai Unió: akadozottan, alsó hangon elfogadhatóan. A lecsóba ment a sokat reklámozott csúcsjelölti rendszer: sem a néppárti Manfred Weber, sem pedig a szocialista Frans Timmermans nem ment át a végső rostán. Nem mintha – magyar szemmel nézve – kár lenne bármelyikükért is, akár a törtetése közben a saját pártcsaládjának értékvilágával szembeforduló Weberért, akár a nyelvzseninek tökéletes, ám politikusnak némiképp agresszív Timmermansért.

A 2024-es EP-választások alkalmával majd kéretik nem újra lenyomni a csúcsjelölti rendszert a torkunkon, mint óvodásén a tejbepapit. A vak is látta – ha másutt nem, a Wikipedián –, hogy a nagyjából egy bajor segédrendőr karizmájával rendelkező Weberre nemhogy a félmilliárd fős EU vezetését nem bízza majd senki, de eddig még egy tehenészeti államtitkárság vezetésére sem találták különösebben alkalmasnak a kiváló minőségű csúcsjelöltet.

Mindenesetre a német kereszténydemokrata Von der Leyen jelölésével a közép-európai országoknak, így hazánknak a legkevésbé sincs oka szégyenkezniük a brüsszeli csúcs végeztével. Sőt! Először is sikerült megakadályozniuk, hogy célba érjen a Juncker-bizottság alelnökeként Budapestet, Varsót és Bukarestet egyaránt vegzáló Timmermans, aki büszkén tudja barátai sorában Soros Györgyöt.

Másodszor pedig a német miniszternő személyben a V4-eknek előbb az olaszok, később pedig már a franciák és a németek részéről is támogatást élvező favoritja lett a befutó. Ebben is volt ugyanakkor egy csavar: Merkelnek előbb formálisan is el kellett engednie Weber kezét – értsd: a brüsszeli toronyház huszadik emeletének erkélyéről –, hogy saját minisztere és párttársa, Von der Leyen mellé álljon. Ha valakinek a magyar ellenzéki oldalon kétsége támadna afelől, hogy ez visegrádi siker lenne-e, annak idéznénk a baloldal fékezhetetlen agyvelejű tekintélyét. Martin Schulz tegnap azt kiabálta fel megafonján az európai politika süllyesztőjéből: »Ez Orbán Viktor és a kelet-európaiak győzelme!«”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Értem, hogy fáj, de mégis: Leyen 27 szavazatot kapott!!!!
Ha nem jó valaki, hiába dobják be a nevét.
A ballib előre ítélkezik, pedig érdemes egy kicsit várni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés