Vannak kétségeim, hogy Magyarország normális ország-e – Karácsony Gergely a Mandinernek

2019. június 25. 20:18
Budapest nagy vesztese az elmúlt kilenc évnek – mondja Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje a Mandinernek. Karácsony úgy érzi, jó esélyei vannak mind az ellenzéki előválasztáson, mind Tarlós Istvánnal szemben. Gyurcsány Ferenccel elrendezte, amit kellett, versenytársait kiváló embernek tartja, ugyanakkor Puzsér Róbert kritikáira azt mondja: „Ez egy dedós szint”. Interjúnk.

Mit szól a Závecz legfrissebb felméréséhez, amely szerint ön a legnépszerűbb jelölt az előválasztáson?

Ez a felmérés összhangban van a korábbi közvélemény-kutatásokkal. Egykori közvélemény-kutatóként természetesen komolyan veszem a felméréseket, de ezt a játékot végső soron szavazatokra játsszák. Bár egy előválasztáshoz képest valóban sokan szavaznak, azért egy előválasztás eredménye közvélemény-kutatási eszközökkel nehezen megjósolható.

Az IDEA Intézet viszont szoros eredményt mért ugyan, de nem önt, hanem Kálmán Olgát hozta ki győztesnek.

Mondom, előválasztás eredményét nehéz közvélemény-kutatási eszközökkel előre jelezni. Az EP-választás pedig megmutatta, hogy még az országos választások eredményét is nehéz előre látni.

A Párbeszédet épp az IDEA egyik felmérésének befolyásolásával vádolták meg, miután levélben kérték a tagjaikat a kutatás kitöltésére.

Nem látom a problémát, ez egy nyilvánosan hirdetett kérdőív volt. Egy reprezentatív kutatást, még ha az interneten folyik is, nyilvánvalóan nem lehet befolyásolni. Egy Facebookon terjesztett online kérdőívet pedig miért ne lehetne tovább terjeszteni?

Ön szerint tehát ez nem egy közvélemény-kutatás volt?

Nézze, ha fel akarja ébreszteni bennem a tíz évig kutatásmódszertant oktató egyetemi tanárt, akkor rosszul jár, mert reggelig hallgathatja az érveimet. Maradjunk annyiban, hogy úgyis csak az eredmény számít a végén.

Magabiztosan várja az előválasztás végét, győzelemre számít?

Igen, én nagyon élveztem ezt a kampányt,

viszonylag gyorsan elgyászoltam a DK politikai támogatását.

Az eseményekből levontam a következtetést, miszerint meg kell küzdenem a jelöltségért, ami engem felpörgetett és pluszmotivációt adott a kampányomhoz. Emellett nagyon örülök, hogy az előválasztásról ma már mindenki úgy beszél, mint egy szuper javaslatról vagy egy innovatív eszközről, amely megújíthatja az ellenzéki politizálást. Persze emlékszem a korábbi, ezzel ellentétes mondatokra. Nekem mindenképpen politikai siker, hogy az előválasztás intézményét – remélhetőleg tartósan – bevezettük az ellenzéki oldalon.

Élvezte a kampányt

Felpörgette vagy feldühítette a DK?

Felpörgettek. Nem vagyok haragtartó ember, nem szeretem a negatív érzéseket sokáig magamban tartani, úgyhogy általában ezeket el is engedem és próbálok a pozitívumokra tekinteni. Az, hogy van versenyhelyzet, engem is arra ösztökélt, hogy aktívabban, markánsabban beszéljek a politikámról.

Nem érezte elárulva magát?

Az, hogy én mit érzek, az másodlagos ahhoz képest, hogy arra van szükség, hogy a budapestiekkel együtt leváltsuk a hatalom emberét és megváltoztassuk ezt a várost.

Nem lelkizni kell, hanem kampányolni.

Gyurcsány Ferenccel beszélt már azóta? Elrendezték egymás közt az ügyet?

Elrendeztük, amit el kellett rendezni. Az előválasztás győztesének az ellenzék egységét kell megteremtenie. Nekem van forgatókönyvem arra az esetre, ha az előválasztás győztese leszek, remélem, a többieknek is megvan a maguké.

Kálmán Olgával szemben nincs önben sértettség?

Abszolút nincs vele semmilyen problémám. Régóta járok a műsoraiba és nyilván van köztünk politikai vita, mert bizonyos dolgokról mást gondolunk és más értékeket tudunk kínálni a választópolgároknak, de ezek nem személyes ügyek, nem egók harcai. Az ellenzéki pártok közti versengés okoz bizalmi repedéseket azonban az előválasztás után kezelni kell. Tudomásul kell venni, hogy az ellenzék széttagolt, sokféle szereplő van különböző szervezeti érdekekkel. Azt kell elérni, hogy ne ez domináljon, és ne akadályozzuk az együttműködést.

Kálmán Olga szerint rossz üzenetet közvetít a választók felé, hogy ön azt mondja, ha nem nyer, az megosztja az ellenzéki szavazókat.

Az ellenzéki pártok közti bizalmi helyzetet szerintem én könnyebben helyre tudom állítani, mint azok a jelöltek, akik nem ismerik ezeknek a pártoknak a történetét, kulcsfiguráit. Vannak akik a politikában ismeretlen szereplőkre szeretnék bízni a politizálást, de politikai háttérnek vannak előnyei. Amennyiben megnyerem az előválasztást, szerintem hamarabb és könnyebben tudom csatasorba állítani a pártokat, mint mások.

„Könnyebben tudom csatasorba állítani a pártokat mint mások.”

A B1 blogon megjelent egy fénykép, amelyen az önök egyik standján kizárólag a Párbeszéd felirat látszik, az MSZP logója ugyanis le van ragasztva. Hallott erről?

Nem, de hadd ne foglalkozzak már ilyen szánalmas hülyeségekkel, amik amúgy sem érdekelnek senkit. Ami fontos, hogy megszerezzük a budapestiek támogatását és egy erős jelölt álljon szemben a hatalom emberével, Tarlós Istvánnal.

Mit gondol a versenytársairól? Ha közülük nyer valaki, teljes mellszélességgel támogatni fogja?

Mindketten kiváló emberek. A programjaik egy részével vitatkozom, de többségében olyan javaslatokat tartalmaznak, amelyekkel én is egyetértek. Ha a budapestiek másban látják azt az embert, aki Tarlós István kihívója lehet, akkor nekem kutyakötelességem azt a jelöltet támogatni.

Puzsér Róbert szerint ez előválasztás résztvevői egyszerűen átvették az ő programját. Mit gondol erről?

Jaj Istenem… Szerintem Puzsér Róbert vette át Jávor Benedek 2010-es programját, amiben lényegében minden benne volt.

Nem tudom, hogy tudtam volna ellopni Puzsér Róbert néhány hete elkészült programját,

ugyanis az enyém már januárban kész volt.

Az ok-okozati kapcsolatok tudományos paradigmája szerint az okozat követi az okot és nem fordítva. Egyébként az, hogy a városban legyen levegő és ne csak autóval lehessen közlekedni, ma már evidencia minden várospolitikai programban. Leszámítva persze a Fideszét, amely úgy csinál, mintha ez a város még mindig a 19. században élne.

Egyébként milyen a viszonya Puzsér Róberttel? Ő tavaly még azt mondta emberileg kedveli, de azóta egyre keményebb dolgokat írt önről: „Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc személye bármilyen együttműködést ellehetetlenít”, vagy „kilenc Budapest-csődnyi ígéretet tett a budapestieknek főpolgármester-jelöltként. Egy politikai hazudozó, egy politikusbűnöző, ez az ember egy szociopata módjára működik”.

Puzsér Róbert szerintem megfosztotta magát attól a lehetőségtől, hogy ellenzéki politikusként kritikát fogalmazzon meg más ellenzéki politikusokkal szemben, amikor úgy döntött, hogy nem vesz részt azon az előválasztáson, amelyet minden szempontból az általa meghatározott szabályok szerint rendezünk meg.

Ezt ő vitatja, aminek másfél hete egyik Facebook-bejegyzésében is hangot adott. Azt írta, hogy ön az Indexnek adott interjúban „folyékonyan hazudik”, ugyanis negyven órányi tárgyalást ültek végig és ön jól tudja, hogy nem teljesültek a feltételei. Példaként az online szavazás lehetőségét hozta fel, de azt írta, ez csak egy a sok közül.

Ez egy dedós szint. Puzsér Róbert pontosan tudja, hogy miben állapodtunk meg tavaly év végén. Molnár Zsolttal, az MSZP budapesti elnökével együtt kiadtunk erről egy háromoldalú nyilatkozatot, amit már csak azért is érdemes újra megnézni, mert ami most történik, az azzal teljes összhangban van. Még az online szavazásról is megegyeztünk: ő korábban elfogadta az ügyfélkapus regisztrációt. A véleményem az: ezek csak alibik, hogy neki ne kelljen elindulnia az előválasztáson. Ez persze szíve joga, de én meg innentől kezdve nem tudok a kritikáival mit kezdeni. Az ellenzéki előválasztás értelme, hogy teret adjon az ellenzéki rivalizálásnak, itt elmondhatta volna az érveit, és ha nyer lett volna esélye, hogy a programját megvalósítsa. Sajnálom, hogy ezt a lehetőséget ő elszalasztotta.

A pálya széléről is lehet bekiabálni,

de ha valaki eredményt szeretne elérni, akkor jöjjön fel a pályára és játsszon!

Tarlós István egyébként szintén teljesíthetetlennek nevezte az önök ígéreteit. A Magyar Hírlapnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy az ellenzéki előválasztás egyszerű agitprop tevékenység. Mit szól ehhez?

Az agitprop az előző rendszer módszere volt, ahol olyan típusú vezetők irányították az országot, mint Tarlós István, aki láthatóan be van oltva a demokrácia intézményei ellen. Az előválasztás arról szól, hogy ne csak a pártok, hanem leginkább a budapestiek mondják meg kit szeretnének támogatni, nem Orbán Viktor dönt egy személyben, hanem sok tízezer budapesti szavazópolgár. Én büszke vagyok rá, hogy nagy szerepem van abban, hogy elkezdtük az ellenzéki politizálást demokratizálni.

Nem lelkizik, kampányol.

A főpolgármester egy interjúban azt mondta, nem izgul. Ön szerint lenne miért?

Tarlós Istvánnak nyilván az a kampánystratégiája, hogy úgy csinál, mint ha nem is lenne választás, és az mutatja, hogy ő rendkívül nyugodt. Ehhez képest olyan gyakran elmondja, hogy nem izgul és nem fél, hogy egyre gyanúsabb: igazából tart a folyamattól, tart a demokratikus választás eredményétől, tart az ellene induló főpolgármester-jelölttől.  Budapesten a Fidesz az EP-választáson is nagyon csúnyán kikapott. Van ellenzéki egység, amit lehet, hogy megpróbálnak megbontani, de

az ellenzéki szavazók elsöprő többsége az előválasztás győztesére – remélhetőleg rám – fog szavazni.

Minden közvélemény-kutatás, amit nem a Fidesz csinál, szoros versenyt mutat, és a korábbi parlamenti választások eredményei is azt mutatják, hogy Budapest az ellenzék számára nyerhető.

Tegyük fel, hogy megnyeri az előválasztást. Mit gondol, van esélye Tarlóssal szemben?

Hát hogyne!

„Hát hogyne!”

Mit gondol, főpolgármesterként mekkora mozgástere lenne? Együtt tudna működni a kormánnyal?

Természetesen egy normális országban a főpolgármester és a kormány együttműködik a városfejlesztés érdekében.

Ugyanakkor azzal kapcsolatban vannak kétségeim, hogy Magyarország normális ország-e.

Nekem azonban biztosan nem okoz problémát, hogy a város érdekében együttműködjünk. Az elmúlt kilenc évben hiába volt Budapestnek fideszes főpolgármestere, sokkal gyakrabban fordult elő az, hogy a kormány akaratát a főpolgármester lenyomta a budapestiek torkán, mint hogy a budapestiek akaratát érvényesítette volna a kormánnyal szemben. Budapest nagy vesztese az elmúlt kilenc évnek, ennek a városnak olyan tartalékai vannak, amelyek miatt továbbra is jó itt élni, de ehhez a Fővárosi Önkormányzat és a kormány nagyon keveset tett hozzá. Az elmúlt öt évben Budapesten érdemi, az emberek életminőségét javító beruházás gyakorlatilag nem nagyon történt. A kormány eközben rengeteg közpénzt pazarol részben olyan beruházásokra, amelyeket a fővárosiak elleneztek, például a Liget-projektre.

Amennyiben mégsem nyeri meg az előválasztást, lehet, hogy újra elindul a zuglói polgármesteri tisztségért?

Nincsenek B-terveim és az előválasztás végéig, már nem is szeretnék újabbakat szövögetni.

Összesen 142 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekem pedig afelől vannak kétségeim, hogy mennyire normális az az ember, aki sorba bukik mindent amibe belefog, de nem tanul belőle, újra nekirohan a következő falnak is.

Színjáték. Olgához képest KariGeri kompetensnek tűnik.

Biztos, hogy nem az, mert hisz a Gyurcsányinak.

Mondjuk a Tóth Berci sem egy lumen:-) és ő Karácsony fő támogatója
( Imádtam, hogy ő nem három harmadot képvisel, hanem az egészet. Az sem volt semmi, amikor a minimális bérért és nyugdij ért kampányolt).

Pest-Buda népe! Ébresztő! Megint itt fenekednek a Lenin-fiúk. Pesten akarnak áttörést, hogy elvegyék házaitokat, lakásaitokat, autóitokat, pénzetek - maguknak. Tereinket, az aluljárókat, a hidak alját , a buszokat megint szutykos büdös emberekkel árasztanák el, a sámueltiborok, kohnbélák, a kleinek és dobrevek, a merániak meg beköltöznek házaitokba, vagy lumpeneket kaptok társbérletbe. A folyamatot - progresszió - demokratikus választásnak fogják hívni, meg zöld gondolatnak. Most még békésen lehet sétálni a városban, de a romhalmazban amit ezek okoznak már csak céltalan őgyelgés jutna és nem lesz hova hazamenj. Stricik, niggerek, dzsihadisták és drogdílerek fogják utatokat állni.
Tessék választani!

Kleinék holnap megint jól megszívatják Karit, de lehet már ma este. Már nem is előválasztásra jár, hanem szopni.

"Mi lesz gérivel, az elbukott polgármester választás után???!"

Az, ami a viccbeli doktorral. "Kár, hogy a beteg meghalt, pedig még annyi ötletem lett volna..."

"politikai siker, hogy az előválasztás intézményét – remélhetőleg tartósan – bevezettük az ellenzéki oldalon."

Kívánok nekik még sok ellenzéki előválasztást! Remélhetőleg tartósan. Azon csak nyer valamelyikük. De akár meg ismételhetik a mostanit is, ha nem az óhajtott eredmény jön ki.

Zázri is úgy képzelte el a miniszterelnökségét, hogy tele zsidókkal a Mozgalom úgy tesz mintha neki menne a 'magunkfajtàknak', a cigóknak, a nyugdíjasoknak, a hatàrontúliaknak. Aztán megy vezekelni a Spinóza hàzba, meg vàrja Heller új-lipóciai szavazatait.
De jól van ez így.

"Szokatlan, hogy összetart az ellenzék , mi? :)"

Olyannyira szokatlan, hogy nyoma sincs! :)) Te egy másik folmet nézel, nem a valóságot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés