Családbarát ország

2019. június 19. 8:55

Nagy Ottó
Magyar Hírlap
A költségvetés 2010 után a családok érdekeit szolgálja.

„A kormány is ezt a vonalat erősíti, és Európában, de talán a világon is egyedülálló módon segíti a családokat, alakítja érdekükben politikáját. A költségvetés például évek óta a családok érdekeit szolgálja – persze a 2010 utáni időszakról beszélünk –, és ennek mentén az ő érdeküket szolgálja számos intézkedés. Például a családi otthonteremtési kedvezmény, amiről a hepciáskodóknak és a botmixeres momentumosoknak is érdemes tudni, hogy 2016 elejétől idén március végéig összesen nyolcvankétezer csokszerződést kötöttek 256 milliárd forint értékben. És biztosak lehetünk benne, az a nyolcvankétezer ügyfél önként és dalolva ment a bankfiókokba.

És ez csak a csok, emellett ott vannak a családi adókedvezmények, a nőknek a diákhitel-kedvezmények, hiszen három gyermek esetén ezt az összeget sem kell visszafizetniük az édesanyáknak. Július elsejétől igényelhető a babaváró támogatás, a használt ingatlan vásárlásához is felvehető a csokhoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsön, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása és a jelzáloghitelek egy részét is elengedik. Emellett folyamatban van a bölcsődefejlesztési program, január elsejétől pedig bevezetik a legalább négygyerekes nők szja-mentességét és a nagyszülői gyedet is.

Hogy ezeket forintosítsuk, hívjuk segítségül az Állami Számvevőszék jelentését, amelyből kiderül, hogy a családtámogatásra fordított költségvetési források, adó- és járulékkedvezmények aránya a GDP-ben folyamatosan emelkedett: a 2010. évi 3,5 százalékról 2018-ban már 4,8 százalékra. A családpolitikai támogatásokra szánt költségvetési források összege pedig a 2010 és 2018 közötti időszakban megduplázódott, vagyis 960,2 milliárd forintról 1929,1 milliárd forintra nőtt. Összehasonlításként: NATO-vállalásként honvédelmi célokra a GDP két százalékát kell fordítani. Viszont a nemzetet így, egy puskalövés nélkül is lehet szolgálni, gyarapítani.

Fontos hangsúlyozni, a vázolt támogatások „igénybevétele” nem kényszer, nem kötelező, csak lehetőség, aki akar, élhet vele, nem tukmálják rá senkire. Ezt érdemes észben tartani, mint ahogy azt is, hogy a gyerek sem kényszer, hanem boldogság.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés