Iszonyatosan nagy ambícióim vannak

2019. június 19. 11:39

Dobrev Klára
444
A következő öt évben a magyar ellenzéki EP-képviselőn múlik, hogy benn tudjuk-e tartani az országot az unióban. Interjú.

Kívülről nézve inkább azon múlt, hogy Ön a listavezető, és nem a népszerűtlenségi listák örök rekordere, Gyurcsány Ferenc.

Akkor rosszul látja. A választók tudják, hogy ki a DK elnöke. A Fidesszel szembenálló világban Gyurcsány elfogadottsága lényegében megegyezik a többi ellenzéki vezető támogatottságával, nézze meg a közvéleménykutatásokat. A fideszesek szemében persze az ördög, de mi büszkék vagyunk erre, mert valóban ő a legkérlelhetetlenebb velük szemben.

Természetesen remélem, hogy oka a jó eredménynek az én személyem is, és hogy hitelesen tudtam képviselni a programunkat, hisz másképp nem választott volna listavezetőjének a párt. 

Számíthatott az is, hogy úgy döntöttünk, szemben például az MSZP-vel, hogy csak olyan jelölteket állítunk, akik ténylegesen ki is mennek Brüsszelbe.


Viszonylag ritka demokratikus díszletek közt, hogy az elnök felesége vezeti egy párt EP-listáját. 

Beszéljünk őszintén! Nem azért lettem listavezető, mert Gyurcsány felesége vagyok, hanem annak ellenére. A politikai aktivitásom miatt hosszú évek óta kapacitált ez a politikai közösség, hogy vállaljak formális szerepet a DK-ban. Mindig is úgy éreztem, hogy az én politikai aktivitásom elegendő - és azzal, hogy járom az országot, hogy az Altus ügyeiben bíróságon és a nyilvánosságban kiállok az igazunkért, én megteszem a magamét. Csak közben tönkretették a hazámat. Már nem maradt ok kényeskedni. Be kellett állni küzdeni.

 

Azzal, hogy kihúzta a pártot a mélyből, és a DK az ellenzék egyik vezető ereje lett, logikus következő lépés lehetne, hogy elindul a pártelnökségért. Tervezi? 

Menjünk sorjában! A DK-t nem kellett kihúzni a mélyből, és amit most elértünk, az közös siker. Ahogy nem igaz, hogy a DK egyenlő Gyurcsány Ferenccel, épp úgy nem igaz, hogy most én tettem csodát. A DK érte el a 16 százalékot, nem én. Az én dolgom ezután az, hogy az Európai Parlamentben küzdjek Magyarországért. 

Miután a belpolitikát a Fidesz kiüresítette, Brüsszel és Strasbourg maradt meg a politika legfontosabb színpadának, és a következő öt évben a magyar ellenzéki EP-képviselőn múlik, hogy benn tudjuk-e tartani az országot az unióban. Ehhez nagyon nagy ambíció kell. 

Szeptembertől Finnország veszi át a soros elnökséget. A héten tárgyaltam az egyik delegációvezetővel, aki elmondta, hogy nekik a jogállami ügyek és a 7-es cikkely szerinti eljárás prioritás lesz. Ezek után a mi célunk az, hogy úgy helyezzük nyomás alá a kormányt, és kényszerítsünk ki változást, hogy közben annak az ország nem szenvedi kárát. A szavazati jogunkról, a tagságunkról, a támogatások, az Erasmus-programokról egyaránt szó van.

 

Akkor elindulna adott esetben elnöknek?

A képzelőerőmet arra használom, hogy Magyarországot ne engedjem, hogy Orbán kihúzza Európából, és elveszítsük miatta a támogatásainkat. Ne becsülje le ezt az ambíciót, ennél fontosabb feladat alig van.

 

Hogy lehet úgy nyomás alá helyezni a kormányt, hogy azzal ne az ország járjon rosszul?

Van itt egy alapvető félreértés: nem önmagában az európai politikusoknak, hanem az európai választópolgároknak van tele a hócipője azzal, hogy az adójukból magyar oligarchák és az Orbán-család vagyonát pénzelik, miközben ők lázítanak az Unióval szemben. 

Magyarországot akarjuk jobbá tenni, nem pedig a fideszes világot gazdagítani. Azt szeretnénk például, hogy egyes európai intézmények közvetlenül nyújtsanak támogatásokat civil szervezeteknek, kutatószervezeteknek, önkormányzatoknak, vagy vállalkozásoknak. A mostani kormány az európai pénzekkel jutalmaz, zsarol, klientúrát épít. Ezért azon dolgozunk, hogy a Magyarországnak járó támogatások egyre nagyobb részéről ne Budapesten döntsenek.

A 7-es cikkely szerinti eljárás mindenki számára új helyzetet fog teremteni, és ennek az új helyzetnek kell kialakítani a játékszabályait. Nem az a cél, hogy az unió elveszítsen bennünket, hanem hogy úgy lépjen fel Magyarország diktatórikus kormányával szemben, hogy közben az állampolgárok ettől nem szenvednek hiányt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 154 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már csak tehetség hiányzik hozzá. Meg szavazó. (Bár amilyen amnéziás az ember, ez utóbbi még lehet. Sajnos.)

Iszonyatos nagy pofád, az van.

Szerintünk is iszonyat .
Már azon munkálkodik, hogy a finnek indítsák meg ellenünk a hetes cikkelyt.

Pont ezért most először és utoljára egyetérthetünk vele

A kommunista múlt minden előnyét a mai napig élvező Apró dinasztia az EP-be megy, ott pedig befogadják őket. Kell még ennél kifejezőbb jellemzés az EU működéséről?

Mit mondanak most azok, akik a DK partnereként Orbánt kommunistázzák?

"Iszonyatosan nagy ambícióim vannak"

Senki sem tökéletes.

Neki ágaskodtak az ambíciói. Most már nyilván nem ágaskodnak annyira, ezért az asszony a lekötetlen energiáit a politikában hasznosítja.

a kártékonyt és gonoszt, bár teljes mértékben egyetértek vele, szarházira és szemétre cserélném - pusztán az alliteráció kedvéért. :)

Válaszok:
kalotaszeg | 2019. június 19. 14:35

Elolvastam a teljes interjút a 444-en. Valami elképesztő, hogy úgy képes beszélni, mintha semmi sem történt volna 2010 előtt.

"Apró Antal lánya, Apró Piroska is bedolgozott az állambiztonságnak. Egyszer biztosan. Az állambiztonság egyik objektum-dossziéjának („>Tükör

"...azon dolgozunk, hogy a Magyarországnak járó támogatások egyre nagyobb részéről ne Budapesten döntsenek."
Ha ne Budapesten, akkor a B-terv kizárólag Brüsszel lehet.
Brüsszel pedig Soros-fennhatóság alatt áll.
Senki nem cáfolta, sőt, ha van államfő, akit ilyen külsőségek között fogad Brüsszel, az pontosan a jó szándékú, ártatlan öreg ember.
No de ezen az alapon ilyen öregek millióit, tízmillióit kellene Junckeréknek fogadniuk, színpadias hajbókolások, brezsnyevi csókok özönével.
Ráadásul, ezek nem is idegenek, házon belüli, uniós polgárok.
Mivel Soros az egyedüli, ez mutatja ki parancsol Brüsszelben, - de egyelőre még NEM MINDENKINEK.

Ne fontoskodj már annyit! Azt gondolod, hogy Magyarország megmentője az apró unoka?

"Be kellett állni küzdeni."
"küzdjek Magyarországért."

Már hogy tudná Orbán Magyarországot kihúzni Európából?

Üvölt a bolsevik dervis, habzó pofával.

Az más. Dobrev Európát írt.

" hogy benn tudjuk-e tartani az országot az unióban."
Ezen csak röhögni lehet, Fontos Elvtársnő! :DDDDDDD

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés