Hargita megye prefektusának lemondását követelték

2019. június 18. 20:09
„Nincs szükségünk Erdélyben helytartókra” – mondta az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke.

Több száz, Székelyföld különböző térségeiből összesereglett tüntető követelte kedden Hargita megye prefektusának lemondását Csíkszeredában azon a demonstráción, amelyet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) hirdetett meg az úzvölgyi katonatemető körüli botrány miatt – derült ki a Székelyhon.ro erdélyi hírportál helyszíni beszámolójából.

A csíkszerdai, illetve Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Sóvidékről, Szentegyházáról és Marosvásárhelyről érkezett tüntetők Kegyeletsértés!, Nem hagyjuk a temetőnket, Mondjon le a prefektus!, Védjük meg magunkat, védjük meg Erdélyt! feliratú molinókat emeltek a magasba.

Csomortányi István, az EMNP elnöke a tüntetésen mondott beszédében úgy értékelte: most már leplezetlen módon, közvetlen ostrom zajlik az erdélyi magyarság ellen. „Nincs szükségünk Erdélyben helytartókra, ezért követeljük Jean-Adrian Andrei (Hargita megyei) prefektus lemondását! Nem felelhetnek megyéinkért olyanok, akik nem a helyi lakosság érdekeit képviselik. Nincs szükségünk bukaresti, minisztériumi gyámságra, ezért követeljük, hogy az úzvölgyi katonatemetőt hagyják jogos tulajdonosánál, Csíkszentmárton községnél. Ugyanakkor követeljük, hogy a szomszéd megyék által elcsatolt területeket adják vissza községeink fennhatósága alá” – jelentette ki az EMNP elnöke.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke „a mesterségesen gerjesztett magyarellenesség” ellen tiltakozott és arról beszélt, hogy az úzvölgyi temetőben szabálytalanságok sorát követték el a román hatóságok. „Legyen már vége annak, hogy minket itt másodrangú állampolgárnak tekintenek” – követelte az EMNT ügyvezető elnöke. 

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke úgy értékelte, ami Úzvölgyében történt, az megcsúfolása a székely közösségnek, hiszen az úzvölgyi temető része a székely történelemnek, Székelyföld múltjának, és ehhez a történelmi emlékhelyhez letagadhatatlan joga van a székely népnek. A tüntetés végén tiltakozó nyilatkozatot olvastak fel, amelyben többek között Jean-Adrian Andrei prefektus lemondását kérik – írta a Székelyhon.ro.

A székelyföldiek áprilisban szembesültek azzal, hogy moldvai, Bákó megyei Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi Csíkszentmártonhoz tartozó, mára már elnéptelenedett hegyvidéki Úzvölgye első világháborús magyar katonai temetőjében. Június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román emlékmű ortodox szertartással végzett felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni a temetőfoglalást.

(MTI)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bizony, Bizony. Nektek kell a sarkatokra állni és kiállni a jogaitokért. Hajrá magyarok!

Válaszok:
Ján Fortunák | 2019. június 19. 11:53

"Bizony, Bizony. Nektek kell a sarkatokra állni és kiállni a jogaitokért."
Mert Viktornak csak a szavazatotok kell. De elérni, semmit nem tud az érdeketekben. Ha pl. az állami pénzen felpumpált cégek (mészáros és társai) Erdély gazdasági elfoglalására költenék a pénzünket, nem magánrepülőre, meg yachtokra...Ugye? Igaz magyarok.

Válaszok:
Sulammit | 2019. június 20. 8:34

Orbán eddig is nagyon sokat elért, az erdélyi magyarok érdekében.
Ha nem vetted volna észre Erdély ma még Romániában van.
Nem gondolkodsz reálisan. Hizlalnád Románia gazdaságát?
Erdélyben románok is laknak, méghozzá szép számmal.
Tudod, volt a falurombolás, lakosságcsere, tilos volt az abortusz.
Már többesszámba írod, jachtok?
Nekem 15 éves koromban voltak ilyen világmegváltó gondolataim. Te örök gyerek maradtál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés