Harari szerint nem értékeljük igazán a békét

2019. június 18. 22:56

Az izraeli egyetemi oktató elmondta, hogyha az EU összeomlana, elképzelhető lenne egy román-magyar fegyveres konfliktus.

Yuval Noah Harari, izraeli egyetemi oktató, író a Dilema Veche hetilapnak adott interjújában beszélt a kelet-európai viszonyokról – írja a Krónika. A demokráciákat érintő kérdésre azt válaszolta, hogy sokszor nagy a szakadék a várakozások és a valóság között. Ez különösen igaz szerinte a volt keleti blokk országaiban, ahol forradalmak útján dőlt meg a régi rendszer. Az emberek illúzióvesztésének az egyik fő oka, hogy a várakozásaikat ilyen rövid idő alatt nem lehet megvalósítani – emelte ki.

„Az európaiak ma a történelem legbékésebb időszakát élik. De az emberek csak ritkán gondolnak a békére, mivel azt egy közhelyes dolognak, nem valamiféle drága ajándéknak tartják, amit nehezen szereztek meg. Elsősorban a gazdasági nehézségekre összpontosítanak, hiszen a békét természetes állapotként fogják fel. Ha az Európai Unió összeomlana, a háborúk kitörésének lehetősége újra megjelenne. Elképzelhető lenne egy konfliktus Magyarország és Románia között” – mondta Bukaresti előadásán a jeruzsálemi Héber Egyetem Történettudományi Intézetének oktatója.

Korábban Budapesten a nacionalizmus témájáról adott elő. Szerinte a nacionalizmust nem szabad alapvetően gonosznak bélyegezni, hiszen az ember közösségre, szélesebb összetartozásra való törekvése révén jött létre.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150291

Ajánljuk még a témában