Harari szerint nem értékeljük igazán a békét

2019. június 18. 22:56
Az izraeli egyetemi oktató elmondta, hogyha az EU összeomlana, elképzelhető lenne egy román-magyar fegyveres konfliktus.

Yuval Noah Harari, izraeli egyetemi oktató, író a Dilema Veche hetilapnak adott interjújában beszélt a kelet-európai viszonyokról – írja a Krónika. A demokráciákat érintő kérdésre azt válaszolta, hogy sokszor nagy a szakadék a várakozások és a valóság között. Ez különösen igaz szerinte a volt keleti blokk országaiban, ahol forradalmak útján dőlt meg a régi rendszer. Az emberek illúzióvesztésének az egyik fő oka, hogy a várakozásaikat ilyen rövid idő alatt nem lehet megvalósítani – emelte ki.

„Az európaiak ma a történelem legbékésebb időszakát élik. De az emberek csak ritkán gondolnak a békére, mivel azt egy közhelyes dolognak, nem valamiféle drága ajándéknak tartják, amit nehezen szereztek meg. Elsősorban a gazdasági nehézségekre összpontosítanak, hiszen a békét természetes állapotként fogják fel. Ha az Európai Unió összeomlana, a háborúk kitörésének lehetősége újra megjelenne. Elképzelhető lenne egy konfliktus Magyarország és Románia között” – mondta Bukaresti előadásán a jeruzsálemi Héber Egyetem Történettudományi Intézetének oktatója.

Korábban Budapesten a nacionalizmus témájáról adott elő. Szerinte a nacionalizmust nem szabad alapvetően gonosznak bélyegezni, hiszen az ember közösségre, szélesebb összetartozásra való törekvése révén jött létre.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondjuk a románokat minden szomszédjuk utálja, szóval esélyes lenne, ja. A titkosszolgálatok mindig is azon dolgoztak, hogy az anyaországnak kedvező helyzetet teremtsenek.

mégpedig azért, mert az angolok úgy el voltak adósodva, hogy rengeteg pénzt veszítettek volna, ha a németek győznek.
A németeknek kellett volna pénzt kérni a FED-től :)

A fickó korrekt véleményt mondott, ilyen esetben ostobaság támadni bárkit, legyen metélt vagy nem metélt...

Jó, hogy írtad, ezek szerint van rálátásod.
magam is felszisszentem, mi lehet e mögött?
Nyilván ő, Hariri pontosan tudja, - az EU-t magasztalja - de ebben az esetben megfontolandó a véleménye, nem áll messze a valóságtól.
Ha pl. valamelyik "nagy" - France - megbiztatja a románokat, abban a pillanatban nekünk jönnének, már ma...
Aztán kérnének valamit, hogy kitakarodjanak...

Ha már jósolni kell.
Orosz segítséggel Moldávia egyesül Moldvával.
Erdély független állam lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés