Megpörgette az ígéretrollert Karácsony

2019. június 17. 15:32
Előállt programjával az előválasztási versenyben második helyre szorult zuglói polgármester.

Hétfőn sajtóbeszélgetésen ismertetteprogramjának főbb elemeit Karácsony Gergely, aki az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson az MSZP-P jelöltjeként indul. Ezen kiderült, hogy három témakört tart a legfontosabbnak: a környezeti alapjövedelmet, a Tiborcz-adót, valamint a zöldövezetet.

A Népszava ismertetése szerint a Tiborcz-adót a félmilliárd forintot meghaladó értékű, szerinte többnyire Fidesz-közeli ingatlanokre vetné ki, a befolyt pénzt (amire Karácsony szerint égető szüksége van a fővárosnak) bérlakás-építésre és felújítása fordítják. A politikus leszögezte, a Tiborcz-adó nem ingatlanadó, hanem – megfogalmazása szerint – „a felső 1 százalék hozzájárulása a közösség céljaihoz.” Ez az általa ismertetett szakértői becslések szerint évente több milliárd forint plusz bevételt jelentene Budapestnek – olvasható a baloldali napilapban.

Sokkal érdekesebbnek hangzik a közlekedési alapjövedelem: ez úgy nézne ki a zuglói városvezető szerint, hogy minden minden felnőtt budapesti közlekedési támogatást kap, a nyugdíjasok és a gyermekek eddigi kedvezményei pedig megmaradnak. Kihangsúlyozta, a felnőttek maguk dönthetik el, hogy a támogatást közösségi közlekedésre, parkolásra, biciklizésre használják fel. Arra a kérdésre, hogy mindez mennyibe kerülne, pontos választ nem adott, hiszen szerinte a főváros költségvetése átláthatatlan. Persze, nem csak adna, hanem el is venne, véleménye szerint ugyanis az önkormányzatok túl sok parkolási kedvezményt adnak a kerületekben lakóknak, ez pedig fenntarthatatlanná teszi a rendszert.

Azzal, hogy az emberek választhatnának az ingyenes parkolás, vagy olcsóbb  tömegközlekedés között, növelni lehetne a BKV jegybevételeit, másrészt kevesebben használnának autót, amitől élhetőbb válna a város. A hosszú távú célja, hogy a tömegközlekedés napi 100 forintba kerüljön. 

Ezenfelül Karácsony létrehozná Budapest új „tüdejét is” – olvasható a Népszavában. Ez a főváros legnagyobb telepített parkerdeje lenne Csepelen és a Ferencvárosban, emellett zöldfolyosóval kötné össze a Margitszigetet a Római-parttal, amennyiben ő lenne az új főpolgármester.

Mint a Népszava beszámolt róla, Karácsony Gergelyt az eseményen szembesítették azzal is, hogy túl sok különbség nem látszik a különböző jelöltek programjai között (bár Kálmén Olgának egyelőre csak szlogenei vannak – a szerk.).Ő a napilap szerint annyit mondott reagálásában, hogy négy szakpolitikai vitát kezdeményezett, ahol kidomborulhattak volna az eltérésék, de egyelőre sem Kálmán Olgától, sem Kerpel-Fronius Gábortól nem kapott visszajelzést.

A napilap információi szerint egy diskurzus a jelöltek között még biztos lesz a héten, az aHang nevezetű civilszervezet rendezésében lesz megrendezve, míg az ATV-ben is lesz előválasztási-vita.

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Zuglót csinálna az egész városból, ami az utóbbi pár év ismeretében elég kellemetlen lenne az itt élőknek.
(amúgy meg milyen kis naiv: ha lenne olyan "nem ingatlanadó", az egészen biztosan nem hozna évente milliárdokat, max az első évben, utána viszont pl. papíron felosztanák kisebb részekre az ingatlant, vagy más kiskapukat találnának)
Parkolási pénzek mindenek felett: "Persze, nem csak adna, hanem el is venne, véleménye szerint ugyanis az önkormányzatok túl sok parkolási kedvezményt adnak a kerületekben lakóknak"
Zuglóban bejött, miért ne jönne be mindenhol máshol?

Válaszok:
pollip | 2019. június 18. 18:05

Remélem, lesz szemlézve is Aristo cikke Karácsony programjáról:
https://aristo.pestisracok.hu/..

Igen, így volt az SZJA-val is, mindig "fizessenek a többet gazdagok" volt a szlogen, aztán a végén már az általános iskolai tanár is a legmagasabb adósávba esett

"A hosszú távú célja, hogy a tömegközlekedés napi 100 forintba kerüljön. "

Horváth Csacsinak meg igen hosszú távú célja az ingyenes BKV...

Baynau is megigérte az IMF-nek az uzsorahitel sújtotta ingatlan tulajokra kivetett adót.

Klein-adó. De Kleinék villája okosba màr Fittelina cégen van. Hogy a csillàr áfàját is visszarànthassák.

Még hogy Tiborcz adó. Populista geci. Nézzen már szét, kik laknak a Rózsadombon, és a környékén.

"a Tiborcz-adót a félmilliárd forintot meghaladó értékű, szerinte többnyire Fidesz-közeli ingatlanokre vetné ki, a befolyt pénzt (amire Karácsony szerint égető szüksége van a fővárosnak) bérlakás-építésre és felújítása fordítják. "

" megfogalmazása szerint – „a felső 1 százalék hozzájárulása a közösség céljaihoz.” Ez az általa ismertetett szakértői becslések szerint évente több milliárd forint plusz bevételt jelentene Budapestnek – olvasható a baloldali napilapban."

A hülyegyerek kiszámolta már PONTOSAN, hogy ezeknek az ingatlanoknak az adójából, mennyi pénz folyna be, és abból hány bérlakásra, meg panelfelújításra telne?
Már előre röhögök!
Az ilyen baromságok csak arra jók, hogy néhány szerencsétlenebb sorsú proletárt hergeljenek vele, aki nem gondolja végig a témát, mert számolni, Karácsony sem tud, az biztos.

"Soha nem egyedül dönt egy polgármester"

Érdekes, ez az érvelés valahogy soha nem jut eszébe azoknak,
akik a zuglói állapotok miatt
egyedül Karácsonyt teszik felelőssé...

Tipikus összeugrasztás volt, a milliárdos vállalkozók már nem számítottak gazdagnak.
Valahol jelképes volt, hogy kiállt az épp aktuális pénzügyminiszter, karján a kétmilliós órával, bejelentette, hogy az adórendszer elmozdul a szolidaritás irányába, most a tehetősebbek többet fognak adózni, hogy a rászorulóknak több jusson, és közben mindketten tudtuk, hogy ő egy fillérrel sem fog többet adózni, viszont én igen.
A nyomorkultusz tipikus baloldali dolog, egyszerű szavazatvásárlás, érdekes módon minél jobban törődnek a szegényekkel, annál több lesz belőle.

Cinizmusban mindig is jók voltak.
Az a baj, hogy kellene egy nemzeti, jobboldali párt, amelyik váltópártja lehetne a Fidesznek, mondjuk kevésbé konzervatív, inkább liberális lenne.
Mert az ellenzék szerepe a legkönnyebb, nincs hatalmon, nem tud hibázni, viszont folyamatosan tudja mondani, hogy ő ezt mennyivel jobban csinálná, minél régebben volt hatalmon, annál többen hisznek neki.
Másrészt a Fideszre is ráférne egy érdemi ellenfél, keményebben kellene dolgoznia, ha nem a csak hatalmat akaró baloldallal állna szemben, hanem egy szintén magyarországpárti, de a jelenlegi rendszeren kívül álló párttal is.

Nem gondolom, hogy évente több milliárd folyna be az ingatlanadóból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés