Ungár Péter: A szociális szektor az összeomlás szélén áll

2019. június 14. 13:35
Az LMP módosító javaslatot nyújt be a szektorban dolgozók bérének növelése érdekében.

Ha idén nem lesz jelentős béremelés, akkor tömeges elvándorlással kell számolni – nyilatkozta Ungár Péter, az LMP képviselője sajtótájékoztatóján.

Felhívta a figyelmet arra, hogy korábban a szociális dolgozókat tömörítő egyik szakszervezet már sztrájkot helyezett kilátásba arra az esetre, ha a kormány idén nyáron nem rendezi a szociális dolgozók bérét, a napokban pedig a közszolgálati dolgozókat tömörítő szakszervezet jelentett sztrájkkészültséget. Értékelése szerint a szektor az összeomlás szélén áll.

Ungár Péter szerint ennek az az oka, hogy a kormány az elmúlt kilenc évben a minimálbér és a szakmunkás bérminimum emelésén kívül nem növelte jelentősen a szociális dolgozók bérét. 

A három legnagyobb állami bértábla – egészségügy, oktatás, szociális – közül jelenleg a szociális szektorban van a legnagyobb elöregedési ráta, itt a legalacsonyabb a diplomások és a szakképzéssel rendelkezők fizetése, és itt van a legtöbb betöltetlen álláshely is – hangoztatta az LMP képviselője, aki szerint a három bértáblát végzettség szerint kellene egységesíteni.

Hangsúlyozta: a kormány a jövő évi költségvetésben sem növeli a szociális területre erre szánt forrásokat, ezért az LMP módosító javaslatot nyújt be a szektorban dolgozók bérének növelése érdekében.

Az LMP-s politikus arra kérte a szféra dolgozóit, hogy keressék meg egyéni országgyűlési képviselőjüket, szóljanak a fideszes képviselőknek, hogy tarthatatlan állapotok vannak az intézményekben.

(MTI)

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az LMP-vel keveri. Az àll az összeomlás szélén.

De csak az, aki megdolgozott érte.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés