Összecsomagolt bőröndök

2019. június 11. 8:58

Szőcs László
Magyar Nemzet
A Horthy-rendszerrel kapcsolatos emlékezetpolitikai nézeteltérések harminc év alatt sem váltak köddé.

„Az összecsomagolt bőrönd toposz. Amikor öt évvel ezelőtt megkérdeztem Raphael Vagót, a Tel-avivi Egyetem antiszemitizmuskutatóját, azt mondta: ha egy magyarországi rokonának kellene tanácsot adnia, hogy inkább maradjon vagy menjen el innen, azt mondaná: maradjon, nem kell összepakolnia, de azért figyelje a fejleményeket. Ma a VII. kerületi úgynevezett bulinegyedben azért állítanak fel zsidó biztonsági szolgálatot, mert ittas külföldi turisták, nem pedig magyarok vagy bevándorlók inzultálják a környéken élő ortodox zsidókat. Nagy különbség.

Nem könyvből tanultuk a holokausztot, a mi családunkból is szedett áldozatokat. A nagyfiam négy országban nőtt fel, örülhetek, hogy valamennyire kötődik a szülőhazájához, ahová négy éve, önszántából települt vissza. A fiókjában a magyar mellett ott lapul a kanadai útlevele is. Megfordult már a fejemben, hogy egyszer ez még az életbiztosítása lehet, viszont ez nem köthető a mai magyarországi viszonyokhoz. Hanem egyszerűen csak ahhoz, hogy nem tudjuk, mit hoz a jövő. Aki úgy érzi, hogy tudja, azt kérem, keressen meg a szerkesztőségben – lekísérhetne a lottózóba. 1941-ben még egy magyar irat is menekülést jelentett a kamenyec-podolszkiji deportálás elől. 1944-ben már svájci védlevél kellett számos élet megmentéséhez. De semmi jelét nem látom annak, hogy a fiamnak azért kellene majd elköltöznie innen, mert bármilyen üldöztetés érheti.

A nemzeti kérdésre visszavezethető viták, illetve a Horthy-rendszerrel kapcsolatos emlékezetpolitikai nézeteltérések harminc év alatt sem váltak köddé. De a nyugat-európai zsidóságot fenyegető veszély jelentősen felértékeli azokat a békés és kedvező körülményeket, amelyek között a magyarországi zsidóság ma élhet. Személyi és vagyonbiztonsága – minden, egyébként demokratikus keretek között lefolytatott politikai és történelmi vita mellett – semmit sem romlott 1990 óta.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés